En Sıcak Konular

Operasyon ekonomiyi etkiler mi?

28 Ekim 2007 14:13 tsi
Operasyon ekonomiyi etkiler mi?  
Türkiye’nin yapacağı bir askeri operasyon makro ekonomik dengeleri nasıl etkileyecek? Olası operasyonun piyasalarda oluşturduğu tedirginliğe ilişkin Devlet Bakanı Mehmet Şimşek ne dedi?

Reyting kuruluşlarının Türkiye’nin daha iyi bir notu hak etti görüşünde hem fikir olduklarını belirten Şimşek, FDF hedefinin daha gerçekçi ve ulaşılabilir olduğunu söyledi.

Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye’nin yapacağı bir askeri operasyonunun, makro ekonomik dengeleri değiştirmeyeceğini belirterek, “Türkiye ekonomisi artık çok dayanıklı bir ekonomi haline geldi” dedi. Bakan Şimşek, güncel ekonomik gelişmelere ilişkin soruları yanıtladı. Milli güvenlik konusunun öncelikli bir konu olduğunu belirten Bakan Şimşek, şunları kaydetti: “Türkiye ekonomisi, askeri operasyonların oluşturacağı ekonomik etkileri çok rahat kaldırabilecek güçlü bir düzeye gelmiştir artık. O nedenle ben, ABD’de bana böyle bir harekatın ekonomiye etkisini soranlara da Türkiye ekonomisinin, böyle bir harekatın ekonomiye etkisini karşılayabilecek kapasitede olduğunu vurguladım” dedi. Türkiye, ekonomik olarak büyüdükçe, uluslararası alandaki etkisinin de artacağını belirten Bakan Şimşek, bu nedenle, Türkiye’nin ekonomik olarak güçlü olmasının çok önemli olduğunu söyledi.

Ulaşıma yeni yatırımlar

Faiz dışı fazla hedefini bir miktar aşağıya indirerek yatırımları arttırmayı hedeflediklerinin altını çizen Şimşek, bunu da bütçe peformansını artırarak gerçekleştireceklerini söyledi. Bakan Şimşek şöyle dedi: “Eğer biz, gelecek yılki faiz dışı fazla hedefini bir miktar aşağıya çekmeseydik, zaruri yatırımları iyice kısarak, ciddi bir vergi yükü getirmemiz gerekiyordu. Biz bunu istemiyoruz, biz Türkiye gibi bir ülke altyapı yatırımlarını artık sonsuza kadar erteleyemez ve ekonomideki rekabet gücü açısından, ulaşıma yapılacak yatırımlar önemlidir diyoruz.” Gelecek yıl, yatırımları artırabileceklerini belirten Bakan Şimşek, yatırımlardaki artışın, ekonomik canlılığı ve istihdamı artıracağını vurguladı.

Özelleştirmeler hızlanacak

Şimşek, kamu bankalarının özelleştirilmesi, enerji sektöründe özelleştirme ve serbestleştirme sürecinin süratle tamamlanmasına ve arz güvenliğini temin edecek düzenlemelerin gerçekleştirilmesine önem verdiklerini, ulaştırma altyapısının iyileştirilmesi ve Ar-Ge harcamalarına daha çok kaynak sağlanmasına ağırlık vereceklerini de belirtti.

Çok daha iyi bir kredi notu hak ettiğimizi herkes biliyor

ABD’de reyting kuruluşlarıyla görüşmelerinde, Türkiye ekonomisindeki son gelişmeleri anlattıklarını belirten Bakan Şimşek, New York’ta, Moody’s ve Standard & Poor’s’un üst düzey yöneticileriyle biraraya geldiklerini kaydetti. Şimşek, görüşmelerde sosyal güvenlik ve enerji başta olmak üzere, yapısal reformları nasıl gerçekleştireceklerini anlattıklarını bildirdi. Şimşek, şöyle devam etti: “Reyting kuruluşlarıyla, genel makro görünüm, enflasyon ve cari açık konularını da ele aldık. Gerek Moody’s, gerekse Standard & Poor’s, Türkiye’nin ’çok daha iyi’ bir kredi notunu hak ettiği görüşünde hem fikirler. Reyting kuruluşları, Türkiye’nin yapısal reformları gerçekleştirmesi halinde, kredi notunun yükseltileceğini vurguladılar. Reyting kuruluşları, faiz dışı fazlanın gelecek yıl yüzde 5.5’e inmesinin, ekonomik dengeleri etkilemeyeceği görüşündeler. ABD’deki reyting kuruluşları ve yatırımcı kuruluşlara, bizim Irak ve Irak’taki insanlarla bir sorunumuz olmadığını, teröristlerle sorunumuz olduğunu ve bu sorunu da çözeceğimizi belirttik.”

Ekonomi yönetiminin 2008 hedefleri

*Enerji KİT’lerinin mali dengeleri yeniden tesis edilecek.

*Ulaşım ve altyapı yatırımları hız kazanacak.

*Sosyal güvenlik başta olmak üzere yapısal reformlar hayata geçirilecek.

*Kamu personel reformu hayata geçirilecek.

*Enerji sektörü başta olmak üzere özelleştirme faaliyetlerine hız verilecek.

*İstihdam alanında atılacak adımlarla ekonominin rekabet gücü ve esnekliği artırılacak.

 vatan



Bu haber 370 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,392 µs