En Sıcak Konular

Putin'den 'Küba füze krizi' hatırlatması

27 Ekim 2007 15:37 tsi
Putin'den 'Küba füze krizi' hatırlatması Rusya lideri Vladimir Putin, Washington yönetiminin Doğu Avrupa'ya füze kalkanı yerleştirme planlarının yarattığı sorunu 1960'larda Sovyetler'le ABD arasında yaşanan ''Küba füze krizi''ne benzetti.

Rusya, ABD'nin Çek Cumhuriyeti ve Polonya'ya füze savunma sistemleri yerleştirmesine karşı çıkıyor.

ABD Başkanı George Bush geçen hafta Rusya'nın muhalefetine rağmen, Avrupa için bir füze kalkanının acil bir gereklilik olduğunu söylemişti.

Bush, ABD'nin Polonya ve Çek Cumhuriyeti'ne yerleştirmek istediği füze kalkanı projesinin Rusya'ya karşı olmadığını yineleyerek, projenin İran gibi, "haydut devletlere" yönelik olduğunu söylemiş, "Soğuk savaş bitti" demişti.

Bush, İran'dan gelen tehdidin gerçek olduğunu belirterek, "Amerikan istihbarat servisleri, İran'ın, 2015'e kadar, ABD ve bütün Avrupa'ya ulaşabilecek kıtalar arası balistik füze geliştirme kapasitesine sahip olabileceğini düşünüyor" ifadesini kullanmıştı.

Moskova yönetimi ise, Amerikan yönetiminin bir zamanlar Sovyetler Birliği'nin nüfuz alanında olan ülkelere füze savunma üsleri kurmasına karşı.

Putin'in gönderme yaptığı füze krizi o dönemin Sovyetler Birliği'yle Amerikan yönetimini ''nükleer savaşın eşiğine'' getirmişti.

1962'de yaşanan gerilim, ABD casus uçaklarının Küba'da, Amerika'yı vurabilecek uzaklıkta konuşlandırıldığını tespit etmesiyle başlamıştı.

Moskova'nın o dönemde Küba'ya füze sevki kararı ise, Washington'un Avrupa'ya füze yerleştirmesine yanıt olarak görülmüştü.

Gerilim, dönemin Sovyet lideri Nikita Kuruşçev'in, Washington'dan Küba'ya saldırmayacağı garantisi alması ardından füze bataryalarını sökmesiyle sona ermişti.

Putin, Portekiz'de AB liderleriyle biraraya geldikten sonra gazetecilerin füze kalkanı projesine ilişkin soruları üzerine, ''Ben ilişkilerin giderek 1960'ların ortalarındaki duruma nasıl benzemeye başladığını sizlere anımsatmak istiyorum'' dedi.

''Bizim için teknolojik olarak durum benzeşiyor'' görüşünü dile getiren Putin, Sovyetler Birliği'nin benzer hareketleri Küba füze krizini ortaya çıkarmıştı'' dedi.

Ancak Putin, ''Durum aynı değil. Düşman değiliz. Başkan Bush'u dostum olarak niteleyebilirim, ama biz çözüm önerdik, henüz yanıt almadık'' dedi.

BBC



Bu haber 398 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,282 µs