Gizli belge çöpten çıktı! | " /> Gizli belge çöpten çıktı! | "/>

En Sıcak Konular

Gizli belge çöpten çıktı!

27 Ekim 2007 15:07 tsi
Gizli belge çöpten çıktı! Ankara’ya sınırötesi operasyonu görüşmek için gelen ve bu sabah Türkiye'den ayrılan Irak heyetinin Türk Dışişleri Bakanlığı ile görüşmelerinde “kayıp gizli belge” krizi yaşandığı ortaya çıktı. Iraklıların gizli belgesi çöpte bulundu.

PKK'ya karşı alınacak tedbirleri görüşmek üzere, önceki gün Ankara'ya gelen Irak heyetinin üyeleri sonuç alınamayan görüşmelerin ardından başkentten ayrıldı.

Heyette, Irak Milli Güvenlik Bakanı Şirvan El Vaili, Irak Savunma Bakanı Abdülkadir Muhammed Casim, Irak Kürdistan Demokrat Partisi (IKDP) Dışilişkiler Sorumlusu Sefin Dizai, Irak Kürdistan Yurtseeverler Birliği (IKYB) Politbüro üyesi İmad Ahmed, Irak İçişleri Bakanlığı Müsteşarı Aydın Halis ve Irak istihbaratından yetkililer bulunuyordu.

Öte yandan Ankara’ya görüşmeye gelen Irak heyetinin Türkiye’ye getirdiği gizli belgeyi kaybettiği ortaya çıktı. Iraklı yetkililerin Hilton otelindeki çalışma yemeğinden önce Türkiye’ye önerilerini yazdıkları gizli belgeyi kaybettikleri ortaya çıktı. Durumun Irak’ın Ankara Büyükelçiliğine iletilmesiyle arama faaliyetlerine başlandığı belirtildi. Yoğun çalışmalar sonrasında belgenin çöpte bulunduğu ortaya çıktı. Irak Dışişleri Bakanlığı yetkililerinin belgeyi yere düşürdüğü, daha sonra otel görevlilerince belgenin çöpe atıldığı belirlendi.

Bu sabah ayrıldılar

Iraklı bakanlar, kuzey ıraktaki PKK varlığının sona erdirilmesi için atılabilecek adımlara ilişkin önerilerini iletti:

Sınırdaki Irak karakollarının, koalisyon güçlerinin koordinasyonuyla güçlendirilmesi ve yeni karakollar inşa edilmesi.
Siyasal görüşmelerin yanında askeri görüşmelerin de yapılması.
Türkiye-ABD-Irak arasındaki üçlü koordinatörlük mekanizmasının yeniden işler ve daha işlevsel duruma getirilmesi.

Yaklaşık 1 saat süren toplantının ardından yoğun bir görüşme trafiği yaşandı. Babacan, Genelkurmay Karargahı’na giderek Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt’la Irak heyetinin önerilerini değerlendirdi.

İçişleri Bakanı Atalay ise Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Ertuğrul Apakan’la birlikte başbakanlığa geçti. Romanya’da bulunan Başbakan Erdoğan, gelişmeler hakkında bilgilendirildi.

ABD’nin Ankara Büyükelçiliği Müsteşarı Nancy Mceldowney ise aynı dakikalarda Irak heyetinin kaldığı polis evine gitti. Taraflar, daha sonra geniş katılımlı çalışma yemeğinde yeniden bir araya geldi. Yemeğe, Kürdistan Demokratik Partisi Dışilişkiler Sorumlusu Safin Dizayi ile Kürdistan Yurtseverler Birliği Politbüro Üyesi İmad Ahmed de katıldı.

ABD’nin Ankara ve Bağdat büyükelçiliklerinden yetkililerin de hazır bulunduğu çalışma yemeğine, Genelkurmay’dan katılım olmadı. Heyetler, PKK’ya karşı atılabilecek adımları bir kez daha masaya yatırdı ancak anlaşmaya varılamadı.

Irak heyetinin önerileri dün akşam saatlerinde Irak Savunma Bakanlığı Sözcüsü Muhammed Askeri tarafından kamuoyuna da açıklandı.

Sözcü ayrıca kayıp Türk askerlerini Irak topraklarında bulmaları durumunda Türkiye’ye vereceklerini kaydetti ve PKK sorununun askeri yolla değil, siyasal ve diplomatik çözümünü istediklerini belirtti.

Dışişleri Bakanlığı’ndan ise önerilerin, Türkiye’nin beklentilerini karşılamadığı duyurdu. Sözcü Levent Bilman, “Irak heyetinin bize daha ziyade uygulanması uzun zaman alacak bazı fikirlerle geldiğini gördük. Oysa zaman faktörü çok önemlidir” dedi.

Bilman, Türkiye’nin PKK terör örgütüyle mücadelede, Irak tarafından acil ve kararlı adımlar beklediğini belirtti.

Irak heyeti, temaslarını tamamlamalarının ardından Ankara’dan ayrıldı. Reuters haber ajansına bilgi veren Irak heyetinden bir yetkili ise, taraflar arasında yeni görüşmelerin yapılmasının planlanmadığını söyledi.



Bu haber 1,121 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,705 µs