En Sıcak Konular

Türkiye ne istiyor, Irak ne öneriyor?

27 Ekim 2007 09:43 tsi
Türkiye ne istiyor, Irak ne öneriyor? Türkiye'nin Irak'a askeri operasyon yapmasını istemeyen Irak yönetimini , Türklerin kararlılığını kırabilmek için son sanşlarını iyi kullanmak istiyor. İşte pazarlığın ayrıntıları...

Sınır ötesi operasyonu engellemek için Ankara’ya gelen Irak heyetiyle terörist pazarlığı. Türkiye eylemlere karışan 153 PKK’lının ‘paketlenip’ teslim edilmesini istedi, Bağdat “Irak vatandaşı olmayan sadece 18’ini veririz” dedi. Türk tarafı Irak’ın önerileri ‘uzun vadeli’ ve ’yetersiz’ buldu

Terör örgütü PKK ile mücadelede askeri operasyon yerine diplomasi kanallarının kullanılması için Bağdat’ın “son şansını” deneyen Iraklı heyetin önerileri, Ankara’da yeterli bulunmadı. Irak heyeti, terör örgütü PKK’ya silah sevkıyatı ve diğer lojistik desteğin kesilmesi yönünde ortak çalışma yapma önerisiyle geldi.

Türkiye ise ilk etapta PKK’nın lider kadrosunda yer alan Mustafa Karasu, Cemil Bayık, Murat Karayılan ve Fehman Hüseyin’in de içinde bulunduğu 153 teröristin tutuklanarak teslimini istedi. Türk yetkililer ayrıca, kırmızı bülten ve mahkeme kararlarının Arapça tercümesini Irak tarafına verdi.

Konuk heyet ise Türkiye’nin listesinden sadece 18’nin Irak’ta olduğunu tespit ettiklerini, bu teröristlerin yakalanıp teslimi için çalışacaklarını belirtti.

İŞTE IRAK’IN ÖNERİLERİ

Irak heyeti, “somut adım olarak” şu önerileri sundu:

Sınır güvenliğini Iraklı ve koalisyon güçleri sağlasın.

Bunların koordinasyonu için Irak’ta bir büro kurulsun, bu büroda ABD, Türk ve Iraklı yetkililer birlikte çalışsın.

Yardım yataklık edenlerin yakalanması için yasa çıkartırız, böylece PKK’nın lojistik desteğini kesmeye çalışırız.

Sınırdaki karakol sayısını 35’e çıkaralım. Hali hazırdakiler de koalisyon ülkelerinin koordinasyonuyla güçlendirilsin.

Şimdiye dek yapılan siyasal görüşmelerin yanında askeri görüşmeler de yapılsın.

Türkiye-ABD-Irak arasındaki üçlü koordinatörlük mekanizması yeniden başlasın.

UZUN VADELİ SÖZLER

Görüşmelerden Türk tarafı tatmin olmadı. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Levent Bilman, “Irak heyetinin bugün (dün) bize, daha ziyade uygulanması uzun zaman alacak bazı fikirlerle geldiğini gördük” dedi.

“Oysa zaman faktörü çok önemlidir” ifadesini kullanan Bilman, “Türkiye, PKK terör örgütüyle mücadelede Irak tarafından acil ve kararlı adımlar beklemektedir” diye konuştu.

YANIT ALAMADIK

Irak Milli Savunma Bakanlığı Sözcüsü Muhammed Askeri ise “Türk tarafının henüz yanıt vermediğini” iddia etti.

“Türk hükümetinin, PKK terörü konusunda kamuoyu baskısı altında kaldığını anlıyoruz” diyen sözcü Askeri, buna karşın, “PKK sorununun askeri değil, siyasal ve diplomatik yolla çözümünü istiyoruz” diye konuştu.

Irak İstihbarat Başkanı Faysal Doski’nin de görüşmeler sırasında “Kayıp 8 Türk askerininin yerini bilmiyoruz. Ancak yerlerini öğrenirsek, operasyon düzenleyip kurtarırız. Kürt yönetiminin istihbaratından da faydalanırız” dediği öğrenildi.

KÜRT TEMSİLCİLERE VETO

MİLLİ Güvenlik Kurulu toplantısında alınan sert kararların ardından Ankara’ya gelen Irak heyeti ile ilk görüşme sabah saatlerinde Dışişleri Bakanlığı’nda gerçekleşti. Ancak Genelkurmay Başkanlığı’nın “KYB ve KDP

temsilcilerini görüşmelere kabul etmeyeceğiz” açıklaması üzerine bakanlar seviyesinde görüşmeler yapıldı. Görüşmelerin ardından Dışişleri Bakanı Babacan, Genelkurmay’a gidip bilgi verdi.

İddialara göre görüşmelerde CIA yetkilileri de bulundu. ABD’li Tümgeneral Michael Barbaro da gözlemci olarak katıldı.

İşte başdöndüren görüşme trafiği

09:45 IRAK Milli Güvenlik Bakanı Şirvan El Vaili ve Irak Savunma Bakanı Abdülkadir Muhammed Casim, Dışişleri Bakanı Ali Babacan ve İçişleri Bakanı Beşir Atalay ile Dışişleri Bakanlığı’nda, bir araya geldi. Görüşmeye, KDP ve KYB temsilcileri katılmadı.

11:00 IRAK heyeti ile görüşmesinin ardından, Babacan Genelkurmay’a giderek, askeri bilgilendirdi. Aynı saatlerde, Atalay ile Dışişleri Müsteşarı Ertuğrul Apakan, Başbakanlık’a geçerek, Terörle Mücadele Yüksek Kurulu Başkanı Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek’i bilgilendirdi.

11:15 ÇİÇEK, tüm gelişmeleri Romanya’da bulunan Başbakan Erdoğan’a bildirdi. Irak heyeti ise kaldığı polis evine döndü. Irak İstihbarat Başkanı General Faysal Doski ile heyetin bir bölümü MİT’e geçti.

11:50 EL MALİKİ’NİN ricası üzerine görüşmelere gözlemci sıfatı ile katılmak üzere önceki gün Bağdat’tan gelen ABD’li Tümgeneral Michael Barbaro Polis Evi’ne geldi.

12:20 MİT ile görüşmeleri biten Irak İstihbarat Başkanı Faysal Doski, Irak İçişleri Bakanlığı Müsteşarı Aydın Halit ve diğer Iraklı yetkililer Polis evine döndü.

12:45 ABD Büyükelçiliği Müsteşarı Nancy Mc Eldowney ve beraberindeki 5 ABD’li Irak heyeti ile görüşmek üzere polis evindeydi.

RAHATLAMA AÇIKLAMASI

Yoğun görüşme trafiği sırasında, tüm taraflar sessiz kalma mutabakatına vardı. Bu karartma devam ederken, Irak Milli Savunma Bakanı’nın Sözcüsü Muhammed Askeri, polis evinin önünde yaptığı açıklamada, Irak heyetinin Ankara temaslarına ilişkin olarak her şeyin olumlu olduğunu birçok konuda mutabık kalındığını söyledi.

14:00 DIŞİŞLERİ Bakanı Babacan, İçişleri Bakanı Atalay, ABD Büyükelçisi Ross Wilson, diğer ABD’li yetkililer ve Iraklı heyet ile Hilton Otel’inde çalışma yemeğinde bir araya geldi. Bu saate kadar hiçbir görüşmeye katılmayan KDP ve KYB yetkilileri de Hilton’daki çalışma yemeğine katıldı.

18:30 Iraklı heyet Ankara Polis Evi’ne dönerken, Türk heyeti Hilton Otel’de değerlendirme toplantısı yaptı.

19:30 Irak Savunma Bakanı Abdülkadir Muhammed Casim, Milli Savunma Bakanlığı’nda Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül ile uzun bir görüşme yaptı.
Akşam



Bu haber 350 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,789 µs