En Sıcak Konular

BM'den Türkiye'ye övgü

24 Ekim 2007 22:40 tsi
Birleşmiş Milletler Teşkilatı'nın (BM), kuruluşunun 62. yıldönümü, Swiss Otel'de düzenlenen bir resepsiyonla kutlandı. BM Türkiye Koordinatörü Eyüb'ten ilginç açıklama:

BM'nin Türkiye'deki Daimi Koordinatörü Mahmud Eyub'un ev sahipliğinde yapılan resepsiyona aralarında Devlet Bakanı Mehmet Aydın'ın da bulunduğu çok sayıda davetli ve yabancı misyon temsilcisi katıldı.

Resepsiyonda bir konuşma yapan BM'nin Türkiye'deki Daimi Koordinatörü Mahmud Eyub, günümüz dünyasına bakıldığında kaygı duyulması gereken pek çok neden olduğunu belirterek, "Terörizmden, aşırı yoksulluğa, iklim değişikliğinden, Darfur'da, Orta Doğu'da ve özellikle Afrika'da milyonlarca çocuğun önlenebilir hastalıklardan ölmesine kadar uzanan pek çok karmaşık ve derin sorunla karşı karşıyayız" dedi.

Daha yapılacak pek çok iş olmasına karşın, yaklaşık 250 milyon insanın son 20 yıl içinde aşırı yoksulluğun pençesinden kurtarıldığını kaydeden Eyub, iklim değişikliği gibi küresel sorunların artık daha iyi kavrandığını ve birçok ülkenin hem demokratik ve şeffaf siyasi sisteme, hem de sürdürebilir yüksek büyüme oranına aynı anda sahip olabildiğini ifade etti.

"Ayrıca çok önemli bir husus olarak artık daha fazla sayıda dünya vatandaşı küresel sorunların küresel çözümleri gerektirdiğini, tek başına ilerlemeye çalışmanın gerçekçi bir seçenek olmadığını görüyor" diyen Mahmud Eyub, bu nedenle BM'ye her zamankinden daha fazla ihtiyaç olduğunu ve çok taraflılığın geri döndüğünü belirtti.

Eyub, son yıllarda Afrika ve Asya'daki en az gelişmiş ülkelere önemli katkıda bulunan bir ülke konumuna gelen Türkiye'nin sağladığı başarılarda mütevazı bir rolleri olmasının kendilerini memnun ettiğini ve onurlandırdığını kaydederek, BM'nin, Türkiye'nin kadınlar, gençler ve çocuklarla ilgili konular, istihdam, çevresel konuların ele alınması, insan hakları ve göç gibi alanlardaki politikalarının geliştirilmesi, eğitim, sağlık ve kırsal kalkınma alanlarında hükümet ve sivil toplumla birlikte yürütülen çalışmalar gibi birçok konudaki çabalarına destek olduğunu belirtti.

Eyub sözlerini şöyle sürdürdü: "Gelecek kuşaklar, bizleri Türkiye'nin ekonomik, toplumsal ve insani kalkınmasına sağladığımız desteğin niteliği ile yargılayacak. BM Günü vesilesiyle bir kez daha aldığımız sonuçlarla değerlendirilmeye hazır olduğumuzu belirtmek isteriz." Uluslararası bir örgüt olan BM, 24 Ekim 1945 tarihinde kuruldu.

"Uluslararası barış ve güvenliği sağlamayı, ülkeler arasındaki dostluk ilişkilerini oluşturmayı, uluslararası ekonomik, sosyal, kültürel ve insani sorunları çözmede işbirliği yapmayı amaç edinmiş bir kuruluş" olarak kendini tanımlayan BM'nin, Türkiye'nin de aralarında olduğu 192 üyesi bulunuyor. Türkiye, BM'nin kurucu üyeleri arasında yer alıyor.



Bu haber 567 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,675 µs