En Sıcak Konular

Çin ay yolculuğuna hazırlanıyor

24 Ekim 2007 15:52 tsi
Dünyanın uydusu Ay'a insan göndermeyi planlayan Çin, bu çerçevede keşif uydusu yolluyor. Pekin yönetiminin uzay çalışmaları, silahlanma amaçlı olduğu eleştirisine uğruyor

Çin'in Ay keşif programının ilk aşamasının maliyeti 184 milyon doları buluyor.

.

Her şey yolunda giderse uydunun Ay yörüngesine 5 Kasımda yerleşmesi öngörülüyor. Uydu, Ay'da kurulacak üs için üç boyutlu fotoğraflar çekecek.


Ulusal televizyon ve resmi medyanın tamamının fırlatmayı naklen yayımlayacağı Çin'in Ay keşif programının bu ilk aşamasının maliyeti 184 milyon doları buluyor.

”Silah denemesi yapılacak” iddiası

Çin'in ilk ay uydusunu uzaya fırlatırken, bir uzay silahı denemesi de yapacağı iddia edildi. Merkezi Hong Kong'da bulunan İnsan Hakları ve Demokrasi Merkezinden yapılan açıklamada, bir Çin denizaltısının uydunun yolunu değiştirebilecek test sinyalleri göndereceği, ay keşif uydusuna manevra yaptıracak sinyalleri göndermesi amacıyla da, iki araştırma gemisinin Büyük Okyanus ve Atlas Okyanusu'nun güneyine konuşlandırıldığı ileri sürüldü.


Açıklamada, aynı anda bir nükleer denizaltının da uyduya temsili sinyaller göndereceği belirtildi.

Uydu manevra teknolojisi

İnsan hakları kuruluşu, uydu manevra teknolojisi geliştirilince Çin'in savaş zamanında diğer uyduları tahrip etme alanında teknik bilgiyi elde edeceği kaydedilirken, uzaya maliyeti düşük silah taşıyan araçlar gönderebilen Çin'in bunların rotalarını denizaltılardan sinyaller göndererek değiştirebileceğini ya da bu teknolojiyle başka ülkelerin uydularına hasar verdirebileceğini savundu.


Çin, Ocak ayında eski bir meteoroloji uydusunu hiçbir ülke ve kuruluşa haber vermeden füzeyle tahrip ederek tüm dünyayı şaşırtmıştı. Çin'in bugün TSİ 13.00'te fırlatacağı ve 2020'ye doğru Ay'a insanlı uçuşların yapılması programının ilk adımı olan Chang'e uydusu, Uzun Yürüyüş 3-A roketiyle ülkenin güneybatısındaki Sişuan'da bulunan Şişang üssünden gönderilecek.


Dördüncü uzay üssünü kurdu

Çin, eylül ayında dördüncü uzay üssünü kurmayı kararlaştırdı. Ekvator çizgisine diğer üç uzay üssünden daha yakın olan fırlatma üssü, güneydeki Hainan adasında bulunan Veçang yöresine inşa ediliyor. Üssün 2010'a doğru faaliyete geçirilmesi bekleniyor.


Üste iki fırlatma rampası ve bir montaj fabrikası bulunacak. Üsten, toksik etkiye yol açmayan, çevreyi kirletmeyen yeni nesil füzeler fırlatılacak.


Uzmanlara göre, fırlatma işlemi için en uygun bölge ekvator. Füze, ekvatordan fırlatılınca dünyanın dönme hareketinden doğan itme gücünden daha fazla faydalanıyor.

Rusya ile ortak çalışma

Çin, son üç yıl içinde yörüngeye iki sefer düzenleyerek ABD ve Rusya'dan sonra uzaya kendi imkanlarıyla insan gönderen üçüncü ülke oldu.


Çin ve Rusya, Ekim 2009'da öngörülen bir çalışmayla Mars'ı birlikte keşfedecek. Taraflar arasında imzalanan anlaşma uyarınca, bir Çin uydusu ile Rus uzay aracı "Phobos Explorer", bir Rus füzesiyle uzaya fırlatılacak.

Mars’tan örnek toplanacak

Kızıl Gezegen ve en yakın uydusu Phobos'tan örnek toplamayı hedefleyen projeyi Çin Ulusal Uzay İdaresi, iki komşu arasında uzayda işbirliği konusunda önemli aşama olarak niteledi. Yörüngeye iki kez başarıyla insan gönderen Çin, son yıllarda ABD ve Rusya'nın ardından, uzaya kendi olanaklarıyla insan gönderebilen üçüncü ülke haline geldi.

Almanyanın sesi



Bu haber 320 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,302 µs