En Sıcak Konular

Kıskançlıkla baş etmek elinizde

24 Ekim 2007 15:46 tsi
Kişinin hayatı boyunca baş etmek, kontrol altına almak durumunda olduğu dürtülerinden biri de kıskançlıktır. Her insanda kıskançlık gibi dürtüler olabilir; ancak önemli olan bu dürtüleri iyi tanıyıp kontrol edebilmektir

İyi bir eğitim kıskançlık dürtüsünün kontrol altına alınmasını kolaylaştırır. Kıskançlığın en ileri boyutu olan haset, bazı güzel özelliklere sahip olan kişilerin bu özelliklerini kaybetmesini istemek, hatta bunun için gayret etmektir. Haset (kıskançlık) kişinin hem kendisine hem de çevresindekilere zarar verdiği kadar insan ilişkilerini de olumsuz etkileyen kötü huylardandır.

Akla şöyle bir soru gelebilir: Acaba sağlıklı bir kişi neden istemediği halde kıskançlık duygusu duyabilir? Bunun nedenlerinden biri çocukluk çağından itibaren aldığı ahlaki eğitimin yetersiz oluşudur. Çocukluk çağındaki iyi bir eğitim, dürtülerin çoğunun kontrol altına alınmasını ve kişiye yararlı hale gelmesini sağlar. Çocukluk çağında kardeş doğumu ile kıskançlık duygusu eğitilmeye başlanır. Çocuk hem içten gelen duygu ile kardeşini çok sever hem de annesinin babasının sevgisini, eşyalarını, odasını paylaşmak istemeyip iç çatışma yaşayabilir. Eğer bu iç çatışmalar anne babanın da desteği ile bu yaşlarda çözümlenirse çocuk kıskançlık duygusu ile büyük ölçüde başa çıkabilir. Arkadaşlık ilişkileri içinde paylaşma da bunu kolaylaştırır. Bununla beraber bu konuda aşırı kaygılı olmak olumsuz yönde etki eder. Hassas yapılı, takıntıları olan bazı kişiler her insanda tabii olarak bulunan dürtülerin normal kişilik özellikleri olduğu endişesi ile paniğe kapılıyorlar. Depresyon ve takıntılar kişinin kendi duygularından emin olmamasına da yol açar. Bu sebeple tedavi edilmelidir.

Kıskançlığın ilacı diğergamlık Yüce dinimizin çok önem verdiği kardeşlik ve diğergamlık (fedakarlık) duyguları gerçek kıskançlık duygusunun eğitilmesinde panzehir hükmündedir. Kendi menfaatinden önce kardeşinin menfaatini düşünen kişi onun sahip olduğu nimetleri kaybetmesini ister mi?

Eğer mesele diğer insanların bu nimetlerden mahrum olmaları değil de aynı nimetlere sahip olmaksa yüce dinimizde bu, kıskançlık (haset) olarak değil gıpta olarak değerlendirilmekte ve tabii, kişiyi geliştirici bir duygu olarak kabul görmektedir.

Bununla beraber insanların birbirinden farklı nimetlere sahip olduğu gerçeğini de göz ardı etmemek gerekir. Hep başkasında olan nimetleri, güzel özellikleri görüp de kendinde olanları görmemek ve sürekli, başkalarında olanların kendisinde de olmasını istemek kişi açısından yıpratıcı olup Yaradan'ın verdiği nimete şükretmeme sonucunu doğurabilir. Düşünülecek olursa maddi özelliklerimizin çoğu manevi güzellikleri de elde etmek için bir basamak ve anahtar hükmündedir ve çalışıp para kazanmak, ailesinin işleriyle uğraşmak, bir sanatla meşgul olmak gibi maddi temele de dayanan gayretler yüce dinimizde de teşvik edilmektedir. Önemli olan o maddi güzellikleri elde etmeye çalışırken manevi güzelliklerden mahrum olmayıp maddi hayat ile manevi hayat arasındaki dengeyi sağlamaktır.

*Psikolog, Tel: 0216 386 06 66, Faks: 0216 386 68 54, t.artir@zaman.com.tr

Her birey değer görmek ister

Anne babanın çocuklarını diğer arkadaşları ve kardeşleri ile kıyaslamaması, her çocuğun ihtiyaçlarına karşı duyarlı olması kıskançlık duygusunun bireyi olumsuz şekilde etkilemesini büyük ölçüde önler. Her birey değer görmek ve farklı özelliklerinin takdir edilmesini ister. Anne babalar çocuktaki kıskançlık duygusunu potansiyellerin ortaya çıkarılması ve başarı için gerekli bir sevk-i tabii olarak görmelidir. Çocuk sevgiden ve ilgiden mahrum edilmeyip yeterli desteği alır, aşırı sevgi görerek de şımartılmazsa ilgi çekme isteği aşırı olmaz.

Farika Teymur Artır-Zaman

 



Bu haber 615 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,451 µs