OHAL neyi çözümler? | " /> OHAL neyi çözümler? | "/>

En Sıcak Konular

OHAL neyi çözümler?

24 Ekim 2007 12:49 tsi
OHAL neyi çözümler? Yaşanan son terör saldırılarının ardından bazı çevreler OHAL'i tekrar gündeme getirdi. MHP lideri Devlet Bahçeli, bu yöndeki talebini Cumhurbaşkanı Gül'e de iletirken, iktidar ve muhalefetten diğer partiler, bu fikre karşı çıktılar..

Doğu ve Güneydoğu halkı, yaklaşık 20 yıl boyunca Olağanüstü Hal'in gölgesinde yaşadı. OHAL'in 2002'de kaldırılması bölgede bayram havası estirdi.

Ekonomik ve sosyal girişimlerle bölgede yeni bir süreç başladı. Ancak son terör saldırılarının ardından bazı çevreler OHAL'i tekrar gündeme getirdi. MHP lideri Devlet Bahçeli, bu yöndeki talebini Cumhurbaşkanı Gül'e de iletti. İktidar ve başta CHP olmak üzere diğer muhalefet partileri ise buna karşı. Bu noktada OHAL'in terör örgütünün ekmeğine yağ süreceğine dikkat çekiliyor. Zaman'da yer alan habere göre Başbakan Erdoğan da OHAL taleplerini net bir dille reddediyor. Başbakan, 2006 yılında bu yöndeki bir soru üzerine, "Böyle bir şeyi duymamış olayım, demokrasi mücadelesi verenler böyle bir şeyi akıllarına bile getirmez." dedi. Önceki gün İngiltere'ye hareketinden önce de Erdoğan'a bu soru yöneltildi. Başbakan, "Birileri istiyor diye olağanüstü hal ilan edemeyiz. Biz devlet yönetiyoruz." karşılığını verdi.

Hiçbir faydası olmaz

OHAL eski Valisi Hayri Kozakçıoğlu: Pratikte OHAL'in fayda sağlayacağını düşünmüyorum. Geçmişte bölgenin bazı illerinde dağınık ve parça parça terör hareketleri vardı. Teröristler eylem yapıp süratle iller arasında yer değiştiriyordu. Onları takip eden güvenlik güçleri bir ilden diğer ile geçerken bazı sıkıntılar yaşıyordu. Bu sıkıntıları aşmak, güvenlik güçlerinin daha süratli sevkiyatını sağlamak için OHAL kuruldu. Şimdi ise terör saldırıları yurtdışından geliyor.

Böyle bir isteğimiz yok

CHP Grup Başkan Vekili Kemal Anadol: OHAL'i istemiyoruz. İstesek söyleriz. Bizim böyle bir talebimiz yok.

Alınması gereken başka tedbirler var

CHP Aydın Milletvekili Özlem Çerçioğlu: OHAL'den önce alınması gereken tedbirler var. Bu kapsamda milli bir terörle mücadele platformu oluşturulabilir. Ben öncelikle bu tedbirlerin alınmasından yanayım.

Çare olmadığı ortada

Eski Meclis İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Mehmet Elkatmış: 20 yılı aşkın süre uygulanan OHAL, o dönemde olduğu gibi bugün de teröre çare olamaz. Teröre çare olsaydı bugün yaşananların olmaması gerekirdi. Demek ki çare değil.

Konuşulması bile yanlış

TESEV Başkanı Can Paker: Bunu konuşuyor olmamaz bile yanlış. OHAL daha önce uygulandı. Ne sonuç alındı ki şimdi ne bekleniyor? Bu teklifin gündeme getirilmesini doğru bulmuyorum.

Problem daha da büyür

İnsan Hakları Ortak Platformu Yürütme Kurulu Üyesi Yılmaz Ensaroğlu: OHAL uygulamasının getireceği hukuki sorunlar problemi daha da derinleştirir. Sonuç alma yerine yeni sorunlar doğmasına neden olur.

Demokratik önlemler alınmalı

Eski diplomat Akın Özçer: Terörle mücadelede öncelik demokratik tedbirlerin alınmasıdır. Bu daha elzemdir. OHAL ancak son kertede gündeme gelebilecek bir durum. Şu anda öyle bir durum yok.

Sorunu kangren haline getirdi

Eski milletvekili Esat Canan: OHAL geçmişte de yaşandı ve olayı daha da kangren hale getirdi. Zaten örtülü bir OHAL bölgede var. Güvenlik bölgeleri oluşturulmuş. OHAL şiddeti daha da artırır.

Yararlı olmadığı için kaldırıldı

AK Parti Diyarbakır Milletvekili Kutbettin Arzu: Devlet, bu yöntemin yararlı olmadığına inandı ve bunu yıllar önce kaldırdı. Bugün yıllar önce denenmiş bir yöntemi, yeni bir çözümmüş gibi sunmak doğru değil.

Terörü OHAL azdırdı

Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Aksu: Onca yıl uygulandı. Çözüm olsaydı, o zaman olurdu. Bu süreçte terör azalmadı. OHAL yerine terörün finans ve iletişim kaynakları kurutulmalı. OHAL devam etseydi terör belki daha da palazlanacaktı. Olağanüstü Hal, bölgenin moralini bozuyor. Bölge halkı kendilerine karşı ayrımcılık yapıldığı hissine kapılıyor.

Terörün oyununu iyi okumalıyız

Müstakil İşadamları Derneği (MÜSİAD) Başkanı Ömer Bolat: Türkiye bölgeyi zaten güvenlik bölgesi ilan etti. OHAL'in yerine örgütün finans kaynakları kurutulmalı. Özellikle terörün moral desteklerini kopararak bu işin üstesinden gelinebilir. Bölge halkı ülkesinin, devletinin yanındadır. Terörün oyununu hep birlikte iyi okumak gerekir.


Bu haber 300 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,890 µs