En Sıcak Konular

Toptan: Milletvekilliği süresi 4 yıla inmiştir

24 Ekim 2007 12:33 tsi
TBMM Bakanı Toptan, 21 Ekimde yapılan referandumla, milletvekilliği süresinin 4 yıla, cumhurbaşkanlığı süresinin de 5 yıla indiğini ifade ederek, Cumhurbaşkanı Gül'ün ikinci 5 yıl için seçilebileceğini söyledi.

TBMM Bakanı Köksal Toptan, 21 Ekimde yapılan referandumda kabul edilen Anayasa değişikliğine göre, milletvekilliği süresinin 4 yıla, cumhurbaşkanlığı süresinin de 5 yıla indiğini ifade ederek, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün aday olması halinde ikinci 5 yıl için seçilebileceğini söyledi.

Toptan, TBMM Sabit Osman Avcı Sosyal Tesislerinde, parlamento muhabirleriyle kahvaltıda bir araya geldi. Bir gazetecinin, referandumun ardından, mevcut cumhurbaşkanının ve milletvekillerinin kaç yıl görev yapacağı yönünde tartışmaların başladığını anımsatarak, bu konulardaki düşüncesinin sorması üzerine Toptan, burada yorum yapmak durumunda olmadığını ifade etti.

Köksal Toptan, şunları söyledi: ''Sadece bir hukukçu olarak kişisel görüşlerimi söyleyebilirim. Bence, milletvekilliği süresi 4 yıla inmiştir. Yani 4 yıl sonra milletvekilliği genel seçimi yapılmalıdır. Cumhurbaşkanlığı süresi de 5 yıla inmiştir. Sayın Abdullah Gül, aday olduğu takdirde ikinci 5 yıl için seçilebilir. Yani Anayasada yapılan değişiklik, bence getirmiş olduğu hükümlerle yürürlüğe girmiştir, uygulanması gereken şekilde yürürlüğe girmiştir. 22 Temmuz 2007'de seçimler yapıldığına göre, o zaman yaklaştığında (milletvekili genel seçimi), YSK 3 ay önce seçim sürecini başlatır. TBMM'nin bir karar almasına gerek yok. TBMM ne yapar? 'Yaz aylarında seçim zor oluyor' diyerek seçimi Mayısa alabilir ya da biraz Anayasayı zorlama anlamına gelir ama Eylüle alabilir. Parlamento bunu yapabilir. Parlamento seçim tarihiyle ilgili hiç bir şey yapmadığı takdirde, YSK kendi normal seçim takvimindeki süreler neyi gerektiriyorsa o süreci başlatır.''

-''MİLLETVEKİLLİĞİ SEÇİMİ 2011'DE''-

Toptan, bir gazetecinin, ''Yani 22 Temmuz 2011'de seçim var'' sözleri üzerine, ''Bence öyle'' dedi. Başka bir gazetecinin, ''O zaman sayın cumhurbaşkanının görev süresi 5 yıl'' demesine de Köksal Toptan, ''Bence öyle'' karşılığını verdi. TBMM Başkanı Toptan, son Anayasa değişikliği teklifinin Anayasaya aykırı kabul edildiği iddiası olduğunu anımsatarak, ''(Geçici 18 ve 19. maddeler oylanmıştır ancak bu maddelerin çerçeve 6. maddesi oylaması yapılmamıştır. Bu nedenle teklifin ilk hali geçerlidir) diyenler var. Bu konudaki görüşlerini alabilir miyiz?'' sorusuna şu yanıtı verdi: ''Bu tartışma yapılıyor. Belki Anayasa Mahkemesine gidecektir. Bu sürecin sonucunu beklemek lazım. Yalnız referandum sonucuna göre 'Sayın Abdullah Gül'ün istifa etmesi lazım ve yeniden bir seçimle, halk tarafından seçilmesi lazımdır' iddiası doğru değildir. O zaman, milletvekilleri de 5 sene için seçilmişti, şimdi 4 seneye indiğine göre, -gerçi seçim şartlarında bir değişiklik yok ama- orada da aynı tartışmayı yapmak mümkün. O nedenle 'Sayın Abdullah Gül'ün istifa etmesi lazımdır' şeklindeki bir iddianın kesinlikle bir hukuki dayanağı olamaz.''

-''ANAYASA MAHKEMESİNE GİDERSE...''-

 Toptan, bu konuda yapılan tartışmaları sona erdirmek ve 5 yıl boyunca daha tartışmamak için, yapılması gereken resmi açıklamayı YSK'nın yapıp yapamayacağının sorulması üzerine Toptan, YSK'nın süreyle ilgili bir karar verebileceğini bilemediğini söyledi. Bir nedenle önüne gelmediği zaman ne YSK'nın ne de Anayasa Mahkemesinin bu konularda yorum çıkarmasının pek mümkün gözükmediğini ifade eden Toptan, ''Bizim sistemimizde bu mümkün değil. Ama herhangi bir nedenle sorun Anayasa Mahkemesine ya da YSK'ya giderse böyle dediğimiz gibi bir yorum getirilebilir'' diye konuştu.

''Söylediklerinizi, referandum paketinde mevcut cumhurbaşkanına ya da milletvekillerine ilişkin bir hüküm olmamasına mı bağlıyorsunuz?'' sorusuna, Toptan, ''Hayır. Orada bir hüküm olsaydı, denilseydi ki 'Bu Anayasa, milletvekilliği süresiyle ilgili hükümleri bundan sonra yapılacak seçimlerde, cumhurbaşkanının görev süresiyle ilgili hükümleri bundan sonraki cumhurbaşkanlığı seçiminde uygulanır' diye geçici hükümler olsaydı, o zaman 5 yerine 7 yıl kalabilirdi. Ama yasa koyucu öyle bir düzenlemeyi öngörmediğine göre Anayasa değişikliğiyle getirilen hükümler, kendiliğinden uygulanması lazım gelen hükümlerdir diye düşünüyorum'' yanıtını verdi.

''SÜREÇ KESİNLEŞTİ ANCAK...''

 TBMM Başkanı Toptan, ''Cumhurbaşkanın halk tarafından seçilmesi gerekmiyor mu?'' sorusu üzerine, 11. Cumhurbaşkanlığı seçim sürecinin kendi şartları içerisinde başladığını ve bittiğini, ancak sürenin bitmediğini kaydetti. Burada böyle bir önemli fark olduğuna işaret eden Toptan, seçimin sürecinin kesinleştiğini ve bittiğini ancak sürenin bitmediğini ve bir çelişki olmadığını söyledi. Toptan, bu konudaki düşüncelerini Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile paylaşıp paylaşmadığının sorulması üzerine ise ''Hayır, bu konuyu Sayın Cumhurbaşkanı ile hiç konuşmadık'' dedi.

 Haber 7



Bu haber 499 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,142 µs