En Sıcak Konular

’Sakallı Edi’ İsrail’e niye kaçtı?

24 Ekim 2007 10:16 tsi
’Sakallı Edi’ İsrail’e niye kaçtı? Emniyet yetkililerine göre, bu operasyon ’Cumhuriyet tarihinin en büyük tefecilik’ olayı. Nesim Malki olayının başka bir boyutu... İsrail’e kaçan Elfase, finans çevrelerinde ’Sakallı Edi’ lakabıyla tanınıyor.

Yalçın Bayer/Hürriyet

’Sakallı Edi’ İsrail’e niye kaçtı?

HÜRRİYET’te 20 Ekim günü ’Adı açıklanınca İsrail’e kaçtı’ başlıklı bir haber yayımlandı. Arkadaşımız Çetin Aydın’ın önemli araştırmasına göre, Gidia Elfase, İstanbul’da bazı dostlarıyla tefecilik yaparak devleti 2.2 milyar dolar zarara uğratmış. Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı’nın geçen ay açıkladığı ’vergi yüzsüzleri’ listesinde adı yer alınca İsrail’e kaçmış.

Emniyet yetkililerine göre, bu operasyon ’Cumhuriyet tarihinin en büyük tefecilik’ olayı. Nesim Malki olayının başka bir boyutu...

İsrail’e kaçan Elfase, finans çevrelerinde ’Sakallı Edi’ lakabıyla tanınıyor.

Maliye Bakanlığı’nın ’vergi yüzsüzleri’ listesinde yer alan ’Edi’ gibi aynı listede yer alan beş faktoring firması da polis ve savcılık tarafından mercek altına aldı.

Türkiye’nin kanını emen bu ’sektör’ün, baş aktörlerinden olan Gidia Elfase ile birlikte hareket eden ADK Faktöring şirketinin sahibi Halil Durmuş’un kaçtığı bildiriliyor.

Polise göre, Edi İsrail’e kaçtı; Durmuş ise henüz yurtdışına kaçamadı.

’Edi’nin faaliyetleri ilk kez gazeteci Uğur Yıldırım’ın geçen nisan ayında çıkan ’Misliyle Mukabele’ (Truva) adlı kitapta yer aldı. Kitabın ’MOSSAD’ın Alternatif Havale Sistemleri’ başlıklı bölümünden (s. 227-230) bu operasyonun derinliğini okuyoruz:

"... Faktoring şirketleri uzun yıllardan bu yana bir konsorsiyum şeklinde çalışan ve başında ’Edi’ lakaplı Musevi asıllı kişinin olduğu hiçbir yerde kayıtlı olmayan parayı kullanmışlardır. Bu nedenle bu dönemde yapılan faktoring işlerinde her zaman vergi matrahı tam olarak gösterilmemiştir.

İşin merkezi İstanbul’dur.

Bankalardaki paralar ’Edi’nin kendisiyle bağlantısız görülen adamları tarafından çekilmekte, ilgili yerlere dağıtımı yapılmakta, toplandıktan sonra da bankalara ve talimat verilen yerlere dağıtım yapılmaktadır.

Örneğin 2000 yılı ortalarında başka bir olayla ilgili yapılan bir çalışma sırasında, Kahramanmaraş-Andırın nüfusuna kayıtlı K.G. isimli bir kişiye ait ....bank’ın İstanbul Eminönü şubesinde dikkat çekici miktarda ve izah edemediği bir paraya rastlanmış ve MASAK devreye sokularak soruşturmaya başlanmıştır. K.G. parasız, gariban bir kişidir. Belirli bir para karşılığı sadece nüfus cüzdanı kullanılarak ’Edi’nin paraları için paravan hesap açılmıştır. Bu hesaptan tüm faktoring işiyle uğraşan şirketlere veya elden tefecilik yapan kişilere yönelik sirkülasyon olmuştur."

Ne denirse denilsin, ’Misliyle Mukabele’de yer alan bazı konuların üzerine hükümetin gitmesi önemle kayıt altına alınmalıdır.

Önemli belge ve bilgilerin yer aldığı kitaptan sonra dikkat çekici gelişmeler oldu.

Yahudi asıllı Amlerikalı işadamı Ofer’in ilk ihalesini aldığı Galataport özelleştirme kapsamından çıkarıldı.

İsrail, Kudüs’teki Harem-i Şerif kazasını durdurma kararı aldı. (Başbakan Erdoğan 13.2.2007’deki açıklamasında İsrail’den, Kudüs’te Müslümanlara ait dini mekanların korunmasına ilişkin anlaşmalara uyması uyarısında bulunmuştu.)

İktidar, bu işleri bilen bazı devlet görevlilerini yerlerine geri döndürdü.

Piyasadan toplanan çeklerin faktoring şirketleri üzerinden faturasız bir şekilde %12 ile kırılması şeklinde gelişen bu olayın arkasında büyük bir ’vurgun’ olduğunu ’teknik ve fiziki’ takiple ortaya çıkartan polis ve savcılığın bu konudaki araştırması sürüyor.

’Edi’nin İsrail’e kaçmadan önce mal varlığını kardeşi İshak Elfase’nin üzerine, öteki kaçak Halil Durmuş’un da bazı yakınlarının üzerine devrettiğini yazıyor İstanbul İstihbarat Servisi’nden Çetin Aydın...

Büyük vurgun arkasında bakalım kimin çekleri, hangi gasplar, çatışmalar çıkacak?



Bu haber 2,606 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,691 µs