En Sıcak Konular

Şensoy ABD'de kırmızı çizgileri açıkladı

24 Ekim 2007 10:14 tsi
Türkiye'nin Washington Büyükelçisi Nabi Şensoy, Irak hükümetinden, Türkiye sınırındaki 5 PKK kampının kapatılması ve Kandil Dağı'ndaki teröristlere giden lojistik desteğin yolunun kesilmesini beklediklerini söyledi.

ABD'de kamu televizyonu PBS'te Jim Lehrer'in programına konuk olan Şensoy, gazeteci Lehrer'in, “Iraklı yetkililer, PKK teröristlerinin bulunduğu bölgenin dağlık ve operasyon düzenlemenin güç olduğunu söylüyor” sözleri üzerine, “Bölgenin dağlık olduğu doğru. Ancak yapılabilecek şeyler var. Bunlar yapılmayınca, bugün Irak'ta dost bir hükümet varken, neden PKK'ya karşı adım atılmadığını Türk halkı haklı olarak soruyor” dedi.

Türkiye, Irak, ABD arasında terör örgütü PKK'ya karşı üçlü işbirliği mekanizmasının şu ana kadar “ne yazık ki sonuçsuz kaldığını” ifade eden Şensoy, “Türk halkı sonuç alındığını görmek istiyor” diye konuştu.

PKK'nın bölgedeki bürolarının kapatılmasının olumlu bir gelişme olmasına karşın, ertesi gün yeni büroların açılabildiğine işaret eden Şensoy, “Irak'ın, Türkiye sınırındaki 5 PKK kampını kapatması gerekiyor. Kuzey Irak'ta 3 bin 500 civarında PKK teröristi olduğu tahmin ediliyor. Bunların büyük kısmı, Kandil dağında bulunuyor” dedi.
Büyükelçi Şensoy, ayrıca Kandil dağında bulunan PKK teröristlerine giden lojistik desteğin de hemen kesilmesi gerektiğini vurguladı. Şensoy, Türkiye'nin, PKK başlarının yakalandığını ve Türkiye'ye verildiğini görmek istediğini kaydetti.

Sınır ötesi operasyonun, Irak'ın egemenliğine müdahale anlamına geleceğinin belirtilmesi üzerine de Şensoy, “Sınırlarımızı korumak bizim uluslararası sorumluluğumuzdur. Uluslararası hukukta bunun yeri var” dedi.

Irak'ın, teröristlere karşı eyleme geçmemesi durumunda, kendini korumanın Türkiye'ye düştüğünü belirten Şensoy, “Bu operasyonu Irak ile birlikte yapamaz mısınız?” sorusuna karşılık da şu ana kadar Irak'tan bu yönde bir işaret alınmadığını belirtti ve “Biz, Irak'ın toprak bütünlüğünün korunmasına büyük önem atfediyoruz. Irak'ı işgal edecek değiliz. Terörist bir örgüte karşı hareket ediyoruz” diye konuştu.

“Irak hükümeti yardım sağlamazsa Türk ordusu Irak'a girecek mi?” sorusuna Şensoy, “Bu bizim başvuracağımız son çare. Bundan önce hükümet ihtiyatlı davrandı. Kendimizi böyle bir pozisyonda bulmayacağımızı umuyorum” yanıtını verdi.

Sınır ötesi operasyon için gerekli tezkerenin TBMM'den çıktığını ifade eden Şensoy, ancak şu anda Türkiye'nin “müdahale aşamasında olmadığını” ifade etti.
 
Haber 7



Bu haber 365 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,968 µs