En Sıcak Konular

Teröre darbenin ekonomik boyutu

24 Ekim 2007 10:11 tsi
Olası bir sınır ötesi opersyon Türkiye'nin bütçesini sarsar mı? Terörle mücadele konusunda atılacak yeni adımlar 2008 bütçesine yeni yükler getirir mi? İşte cevabı:

Milliyet gazetesinden Güngör Uras'ın yazısı

Terörle mücadelenin faturası var

Terörle mücadelenin, ülkenin birlik ve bütünlüğünün korunmasının faturası var. Önce can, sonra para gidiyor. Giden can bir daha geri gelmiyor ama, paranın bir yerlerden gelmesi gerekiyor.
Terörle mücadelenin parasal faturası da iki yönlü: (1) Doğrudan harcamalar (2) Dolaylı kayıplar.
Dolaylı kayıplar, terör nedeniyle yapılamayan yatırımlar, yapılamayan üretim, artan işsizlik, azalan ihracat, ülkenin kredi riskinin yükselmesi gibi çok yaygın ve de rakama dökülemeyecek kayıplardır.
Doğrudan harcamaların ise rakama dökülmesi mümkündür.
Terörle mücadele, sınır harekâtı ve sınır ötesi harekât, derece derece faturayı yükseltir. Silahlı kuvvet mensuplarının günlük harcamaları, araç ve gerek harcaması, yakıt ve mühimmat harcaması, terörün ve terörle mücadele zorunluğunun tırmanışına paralel olarak artar.

2007 ödenekleri yetmedi
2007 yılı merkezi hükümet bütçesinde Milli Savunma Bakanlığı'na (MSB) 13.1 milyar YTL, Jandarma'ya 3.1 milyar YTL, Emniyet'e 6.5 milyar YTL ödenek ayırılmıştı.
Yıl içinde terörün tırmanması karşısında (son gelişmelerden önce) ödenek artırımı zorunluluğu ortaya çıktı.
MSB ödeneklerine 5.1 milyar YTL ekleme yapılarak MSB ödeneği 18.2 milyar YTL'ye yükseltildi. Jandarma'ya 114 milyon YTL ekleme yapılarak ödeneği 3.2 milyar YTL'ye çıkarıldı.
Yıl içinde yapılan bu ödenek artışlarından sonra terörün tırmanışı devam etti. Ediyor. Çok sayıda silahlı kuvvet mensubu sınır bölgesine kaydırıldı. Çok sayıda araç ve gereç nakledildi. Daha çok uçak ve helikopter uçuyor. Daha çok tank ve araç hareket halinde. Benzin, mermi yakılıyor. Bütün bunların bir faturası var. Fatura demek, para demektir. Paranın kaynağı ise bütçedir.
2008 yılı bütçesi hazırlanırken terörde tansiyon bugünlerdeki kadar artmamıştı. Sınır ötesi harekât söz konusu değildi. İşte bu nedenle 2007 yılı bütçe taslağına MSB, Jandarma, Emniyet için geçen yılın başlangıç ödenekleri dolayında para konuldu.

2008 ödenekleri gerçekçi değil
MSB'nin 2008 yılı ödeneği 13.2 milyar YTL, Jandarma'nın ödeneği 3.1 milyar YTL, Emniyet'in ödeneği 6.5 milyar YTL olarak belirlendi. 2008 yılı bütçesi bu ödeneklere göre bağlandı. Bütçe açığı bu ödeneklere göre 38.2 milyar YTL olarak belirlendi.
Gerçekçi olalım. Terörle mücadele için 2007 yılında (yıl içinde artırılan) ödenekler bile harcamaları karşılayamayacak. 2008 yılı için 2007 yılı ödenek rakamlarının gerisinde belirlenen rakamlar ise hiç mi hiç yetmeyecek.
Bunun anlamı, 2008 yılı bütçe taslağının daha TBMM'de müzakeresine başlanılmadan dengesinin bozulması demektir. Bütçe açığının büyümesi demektir.
Bunun anlamı, gelirleri artırmak için ya yeni yeni vergilerin gündeme gelmesi, ya da diğer olağan harcamaların kısılması, hükümetin iş yapamaz hale gelmesi demektir.
Bunları görelim, bilelim de hazırlıklı olalım. Unutmayalım, terörle mücadelenin faturası büyüktür. Öncelikle can, sonra para kaybını göze almadan mücadelenin sürdürülmesi, başarıya ulaşılması mümkün değildir.

 


 



Bu haber 550 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,527 µs