çünkü.. | " /> çünkü.. | "/>

En Sıcak Konular

AB Türkiye konusunda ne yapacağını bilmiyor, çünkü..

24 Ekim 2007 09:51 tsi
AB Türkiye konusunda ne yapacağını bilmiyor, çünkü.. Ünlü Sloven filozof Slavoj Zizek, Türkiye'nin Kuzey Irak'a yönelik askeri operasyon ihtimali ile Batı'nın buna muhalefetinin, Avrupa'nın yaşadığı kimlik bunalımıyla ilişkilerini ortaya koydu. Zizek, Avrupa'Nın Türkiye konusunda ne yapacağını bilemems

Londra'daki Birkbeck Beşeri Bilimler Enstitüsü yöneticisi ve tanınmış kültür kuramcısı Slavoj Zizek'e göre Türkiye'nin müdahale niyetine muhalefet, batılı ülkelerde son yıllarda savunulan ahlaki gerekçelerle müdahaleci yaklaşımların aslında nasıl kof bir mutabakat olduğunu ortaya serdi. Yeni Şafak'ın verdiği habere göre Zizek, İngiliz The Guardian gazetesinde yayımlanan makalesinde, ABD Başkanı George Bush ve Başkan Yardımcısı Dick Cheney'nin İran'a yönelik sert uyarıları ile, Fransız Dışişleri Bakanı Bernard Kouchner'in 'en kötüsüne hazır olmalıyız' diyerek İran'la savaş ihtimalini gündeme taşıdığı açıklamalarına işaret ederek, Batı'da gelişen bu söylemin 'askeri hümanizm' doktrininin dönüşü olduğunu belirtti.

Bu doktrinde sorunun 'askeri' oluşunda değil, 'hümanist olduğunda yattığını savunan filozof, "Zira bu ideolojide askeri müdahalenin evrensel insan hakları gibi gerekçelere 'insani kurtuluş' kılığında sunulduğunu, böylece buna karşı çıkanların hem düşmanın safında yer alıp hem de medeni ülkeler topluluğuna ihanet etmiş sayıldığına dikkat çekti. Zizek, yeni küresel düzende, artık eski anlamıyla, kesin kurallar altında (esir değişimi, belirli silahların kullanılmaması gibi), hükümran devletler arasında nizami harplerinin cereyanına tanık olunmadığını belirttti. Halihazırda, Kızılhaç gibi bağımsız bir uluslararası kuruluşun savaşan taraflar arasına girerek esir değişimine aracılık yapması gibi bir durumun düşünülemez hale geldiğini savunan Zizek, zira taraftardan birinin zaten Kızılhaç'ın rolünü üstlenmiş olduğunu, kendisini savaşan cephelerden biri olarak değil de, barış ve küresel düzen adına hareket eden bir güç olarak algıladığına dikkat çekti.

'MEDENİ DÜNYA'NIN TEKELİNDE

"Kouchner İran bağlamında 'en kötüye hazırlanmalıyız' derken 'biz'den kastettiği kimdi? Bu bize kim dahil, kim değil? 'Biz' insan hakları adına hareket eden apolitik bir uygar insanlar topluluğu mu?" sorularını ortaya atan Zizek, Irak'a askeri operasyona izin veren tezkerenin Türkiye'de geçen hafta kabul edilmesinin, bu sorularla ilgili beklenmedik bir gelişmeye yol açtığını ve meseleyi daha da karmaşıklaştırdığını kaydetti.

"Askeri müdahale planına Suriye'nin de desteğini alan Türkiye, 'terörle savaş bayrağı altında bir sınırötesi operasyon yapması ihtimali ile, sanki askeri hümanizm kulübünün tekelini elinde tutan ülkelerin partisine davetsiz bir misafir gibi daldı' diyen Zizek, durumu daha da 'nahoş' kılan hususun, Türkiye'nin 'öteki' olarak görülmesi değil, bilakis 'aynılık' iddiasından kaynaklandığını kaydetti.

Zizek, "Avrupa'nın Türkiye konusunda ne yapacağını bilememesinin, aslında Türkiye'den değil Avrupa'nın kendisinin ne olduğunu tanımlayamamasından kaynaklandığını savundu. Filozof, "Avrupa projesi bir kimlik arayışında. Belki de bugün tek şansımız standart olarak kabul edilen Avrupa mirasından kopmak ve kendimizi eski Avrupa'nın çürüyen bedeninden koparıp yeni bir mirası yeşertmek" ifadesini kullandı.



Bu haber 296 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,648 µs