En Sıcak Konular

Priştine'de Türkçe resmi dil oldu

24 Ekim 2007 09:13 tsi
Priştine'de Türkçe resmi dil oldu

Kosova'da Türkçe'nin resmileşmesi konusunda önemli bir gelişme daha yaşandı. Türkçe, Kosova'nın başkenti Priştine'de de kullanılan resmi diller arasına girdi.

Priştine Belediye Meclisi üyeleri, Türkçe'nin geneksel diller kapsamı çerçevesinde Türkçe'nin resmi dil olmasına karar verdi. Belediye Meclisi'nin toplantısında, Belediye Başkanı İsmet Beçiri tarafından Türkçe'nin belediyede kullanımda olan resmi diller arasında yer alması önerisi, Meclis üyelerinin oy çoğunluğuyla kabul edildi.

Dolayısıyla Priştine Belediye Meclisi,Kosovalı Türkleri temsil eden tek siyasi parti olan Kosova Demokratik Türk Partisi (KDTP) Priştine Şubesi tarafından bir süre önce yapılan başvuruyu olumlu karşıladı.

Alınan sonuçtan son derece memnun görünen ve Türkçe'nin Priştine'de resmiyet kazanmasında büyük gayretler gösteren KDTP'yi temsil eden Priştine Belediye Meclisi Üyesi Dr. İdris Mumcu oylamanın ardından yaptığı açıklamada, sürecin kolay geçmediğini ancak yapılan görüşme ve sohbetlerin ardından Belediye Meclisi üyelerinin Türkçe'nin resmi dil olması önerisine sıcak baktıklarını belirtti.

Priştine Belediye Başkanı İsmet Beçiri de toplantının ardından yaptığı açıklamada, Priştine halkına hizmet adına gerçekleştirilen bir çok projeler çerçevesinde Türkçe'nin de belediyede resmiyet kazandırmayı başardıklarını belirtti. Türk toplumumun, gerek Priştine gerekse de Kosova'da saygın bir topluluk olduğunu kaydeden Priştine Belediye Meclisi Başkanı İsmet Beçiri,

"Türkçe'nin, konuşulan geleneksel diller kapsamında belediyede resmi dil olması görevlerimizden biriydi. Bu çerçevede meclis üyemiz Dr. İdris Mumcu yoğun çaba ve gayretlerde bulundu" ifadesini kullandı. Kosova'da Prizren, Mamuşa, Gilan ve Mitroviça yanı sıra Priştine, Türkçe'nin resmileştiği 5. şehir oldu.

haber7



Bu haber 260 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,087 µs