O bataklığı kurutacaklar | " /> O bataklığı kurutacaklar | "/>

En Sıcak Konular

Babacan: O bataklığı kurutacaklar

24 Ekim 2007 08:05 tsi
Babacan: O bataklığı kurutacaklar


Dışişleri Bakanı Ali Babacan, Irak dönüşü yaptığı açıklamada, Kuzey Irak'taki PKK varlığı ile ilgili Irak hümükümetinden somut adım atacakları sözünü aldığını söyledi.

Dışişleri Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan, günübirlik Bağdat ziyaretini tamamlayarak Ankara'ya döndü. Ali Babacan, Esenboğa Havaalanı'nda yaptığı açıklamada, Bağdat ziyaretinde, İstanbul'da düzenlenecek genişletilmiş Irak'a komşu ülkeler toplantısı ile Kuzey Irak'ta yerleşik olan PKK terör örgütüyle ilgili sorunları ele aldıklarını kaydetti.

Ziyaretin, zamanlama açısından kritik bir döneme rastladığını işaret eden Babacan, görüşmelerde Iraklı yetkililere çok açık ve net mesajlar verdiklerini bildirdi. Babacan, şöyle devam etti: ''PKK bir terör örgütüdür dedik, bir başka tanımlama yapılamayacağını vurguladık.

PKK terör örgütünün Türkiye'ye yönelik yaptığı saldırıların Irak'ın kuzeyinden gelmekte olduğunu ve Irak'ın topraklarından Türkiye'ye yönelik saldırılar olduğunu dile getirdik. Bu konudaki sorumluluklarını muhataplarımıza hatırlattık. Sivrisinekle mücadele değil bataklığı kurutmanın esas olduğunu yaptığımız her toplantıda vurguladık.'' Türkiye'nin halkıyla, hükümetiyle, toplumun her kesimiyle bir bütün halinde sabrının son noktasında olduğunu ifade eden Babacan, temaslarında bu gerçeği ilk elden yüzyüze tekrar tekrar vurguladıklarını söyledi.

''IRAK, SOMUT ADIM ATMAYA HAZIR OLDUĞUNU İLETTİ''

 Irak'ın toprak bütünlüğünün Türkiye'nin temel ilkesi olduğunu belirten Babacan, ''Ancak Irak hükümeti ve Irak'taki ABD varlığı ülkemize yönelik bu saldırıları durdurabilecek güce sahip değilse, Türkiye'nin, halkının güvenliğiyle ilgili böyle bir konuda tek başına hareket etmeye kararlı olduğunu vurguladık'' diye konuştu.

''PKK terör örgütüyle ilgili Irak'tan somut taleplerimiz var'' diyen Babacan, PKK terör örgütünün Irak'ın topraklarını kullanmasının kesinlikle önlenmesi, örgütün lojistik desteğinin kesilmesi, tüm faaliyetlerinin sona erdirilmesi, hareket yeteneğinin sınırlandırılması, kamplarının kapatılması ve elebaşlarının tutuklanarak Türkiye'ye teslim edilmesi gerektiğini kaydetti. Irak hükümetinin, PKK'yı terör örgütü olarak görmekte olduğunu ve Irak topraklarından çıkması gerektiğine inandıklarını açıkça ifade ettiklerini ifade eden Babacan, bu yönde somut adımlar atmaya hazır olduklarını ilettiklerini söyledi.

Babacan, Irak yönetiminin, PKK terör örgütüne karşı her türlü seçenek dahil, atılacak adımları belirlemek üzere birkaç gün içinde Ankara'ya üst düzey bir heyet göndereceklerini belirterek, şunları kaydetti: ''Biz, bu heyetin mutlaka somut önerilerle Ankara'ya gelmesini, aksi halde böylesine bir ziyaretin hiçbir faydası olmayacağını ilettik. Yetkilendirilmiş, üst düzey ve somut önerilerle gelecek bir heyetin ancak tarafımızdan kabul göreceği ve görüşmelerin sonuç getirebileceğini açıkça belirttik.''

Dışişleri Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan, Bağdat'taki tamaslarında, Türkiye'nin sözden ötesine ihtiyaç duyduğunu açıkça ifade ettiklerini söyledi.

Ali Babacan, Esenboğa Havaalanı'nda yaptığı açıklamada, ziyaretinin Saddam Hüseyin rejiminden sonra Bağdat'a yapılan bakan düzeyindeki ilk ziyaret olduğunu belirterek, temasları çerçevesinde Irak Devlet Başkanı Celal Talabani, yardımcıları Adil Abdülmehdi ve Tarık Haşimi, Irak Başbakanı Nuri El Maliki ve Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari ile görüştüğünü kaydetti.

Bağdat'ta koşulların son derece zor olduğunu, kentin bir savaş alanı olduğunu ifade eden Babacan, Türkiye'nin Bağdat'ta büyükelçiliğini kesintisiz olarak açık tutan ülkelerden biri olduğunu ve Türk bayrağını dalgalandırdığını bildirdi. Musul'da bir başkonsolosluk açıldığını hatırlatan Babacan, Basra'da da ikinci bir konsolosluk açılmasına yönelik hazırlıkların ise sürdüğünü söyledi. Babacan, Türkiye'nin Irak'ı bir bütün olarak gördüğünü ifade ederek, iyi günde de kötü günde de Irak halkının hemen yanıbaşında olduklarını dile getirdi.

SORULAR

 Babacan, Irak yönetimini terörle mücadelede kararlı görüp görmediğinin sorulması üzerine, ''Bize söylediklerine bakacak olursak kararlı olduklarını, işin ciddi olduğunu anladıklarını söylüyorlar'' dedi. Türk tarafının da görüşmelerde artık açıklamaların yetmediği bir döneme girildiğini, zamanın geçtiğini, konunun acil olduğunu dile getirdiğini belirten Babacan, ''Sözden ötesine ihtiyacımız var diye açıkça görüşlerimizi ilettik'' diye konuştu. Irak'tan gelen farklı açıklamalara yönelik soru üzerine Babacan, ''Irak'tan tek ses çıkmıyor. Çokbaşlılık söz konusu. Her kafadan ayrı ses çıkıyor'' dedi.

Babacan, bu çerçevede Iraklı yetkililere kendi içlerinde koordineli hareket etmeleri gerektiğini, böylelikle Irak'ın tutumunun daha açık ve seçik olacağını ilettiklerini belirtirken, ''Kendi aranızda ne söyleyeceğinizi, ne yapacağınızı konuşun ve bize tek bir pozisyonla gelin ki, ne yapmak istediğini anlayalım'' diye konuştu. Bu bağlamda uyarılar yaptıklarını ifade eden Babacan, ''Yaptıkları kimi sorumsuzca açıklamaların Türkiye'de karşılığını nasıl bulduğunu onlar gayet iyi görüyorlar. Biz, karşımızda ciddi, özü sözü bir duruş bekliyoruz. Bunu da gerçekleştireceklerini bize ifade ettiler. Önümüzdeki günlerde göreceğiz'' dedi.

Bir başka soru üzerine, atılacak somut adımlara yönelik farklı düşüncelerin gündeme geldiğini vurgulayan Babacan, Ankara'da yapılacak görüşmelerde bunların detaylandırılıp, somutlaştırılması konusunda görüş birliğine varıldığını sözlerine ekledi.

haber7



Bu haber 288 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,826 µs