En Sıcak Konular

İran ve Ermenistan arasında protokol

22 Ekim 2007 22:24 tsi
İran ve Ermenistan arasında protokol Resmi ziyaret amacıyla Erivan'da bulunan İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad'ın temasları kapsamında iki ülke arasında 6 protokol ve bildiri imzalandı.

Ermenistan Cumhurbaşkanı Robert Koçaryan ile bir araya gelen Ahmedinejad, Koçaryan ile iki ülke heyetlerarası görüşmelerine ilişkin ortak bildiriyi imzalarken, ''Ermenistan'da (rüzgar enerjisi için) rüzgar çiftlikleri inşa programı, yeni konsolosluk kurulması, bankacılık denetimi, yatırım alanında işbirliği ve dostluk ilişkileri'' konulu protokoller de ilgili Bakan ve yöneticiler tarafından imzalandı.
     
Koçaryan, imza töreninden sonra düzenlenen ortak basın toplantısında, bu yıl içinde Ahmedinejad ile ikinci kez bir araya geldiklerini anımsatarak, ''İran'ın kendileri için önemli bir ortak olduğunu, gündemlerinin çok yoğun olduğunu'' kaydetti.
     
Görüşmelerinde büyük çaplı ortak projelerin gerçekleştirilmesi için her iki tarafın da kararlılığını ortaya koyduğunu dile getiren Koçaryan, buna halen inşaatları devam eden petrol işleme fabrikası (küçük çaplı rafineri) ve doğal gaz boru hattının da dahil olduğunu kaydetti.
     
Halen işgal altında tutulan Yukarı Karabağ konusu ve bölgesel gelişmeleri de Ahmedinejad ile görüşmelerinde ele aldıklarını anlatan Koçaryan, iki ülke arasındaki ilişkilerin kurulan otoyol, demiryolu gibi ulaşım hatlarıyla hızla gelişeceğini de vurguladı.
     
    
AHMEDİNEJAD

     
Ermenistan ile ilişkilerini ''yapıcı ve çok aydınlık'' olarak niteleyen Ahmedinejad da, Ermenilerle İranlılar arasındaki ilişkilerin yüzyıllara uzandığını söyleyerek, Ermenistan'ın bağımsızlığından sonra bu ilişkilerin güçlendiğini ve istikrarlı bir doğaya kavuştuğunu dile getirdi.
     
Görüşmelerinde, tarafların ekonomik potansiyelin verimli kullanımı ve yatırımların teşviki konularına ayrı bir önem verdiklerini anlatan Ahmedinejad, ilişkilerin her alanda geliştirilmesi için gerekli fırsatların var olduğunu vurguladı.
     
İki ülke ilişkilerinin halkların çıkarı ve bölgesel güvenlik temeline dayandığını dile getiren Ahnedinejad, yakın gelecekte iki ülke arasındaki ticaret hacminin büyük bir hızla artacağını söyledi.
     
Adalet temelinde, görüşmeler yoluyla çözülmeyecek bir sorun bulunmadığını ifade eden Ahmedinejad, ''Hassas bölgemizde herhangi bir gerginlik oluşturulmasına karşıyız, (bir sorun çıkması durumunda) bu sorunların çözümüne destek olacağız'' dedi.
     
Ahmedinejad'ın Erivan ziyareti yarın sona erecek.

milliyet



Bu haber 481 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,820 µs