En Sıcak Konular

Dünyanın gündemindeki Dağlıca neresi?

22 Ekim 2007 19:02 tsi
Dünyanın gündemindeki Dağlıca neresi?
12 askerin şehit olduğu saldırının merkezi olan; Hakkari’nin Yüksekova ilçesine bağlı Dağlıca köyü iki gündür Türkiye ve dünyanın gündemine oturdu. Emekli Tümgeneral Armağan Kuloğlu, Dağlıca'yı şöyle anlattı:

Son derece sert, kesik ve derin yarlardan oluşan bir bölge. 20-25 metre öteyi bazı bölgelerde gündüz bile görmek mümkün değil. Arazinin Cudi, Gabar ya da Küpeli’den farkı yok.”
 

12 askerin şehit olduğu saldırının merkezi olan; Hakkari’nin Yüksekova ilçesine bağlı Dağlıca köyünde iki gündür Türkiye ve dünyanın gündemine oturdu. Saldırıyla birlikte geçen köyle ilgili, Türk ve dünya basınında sadece “Irak’a sıfır noktasında” ayrıntısı verildi. Dağlıca köyü sakinleri ve muhtar Emin Terkoğlu’dan alınan bilgiye göre, Dağlıca köyü, Yüksekova’ya 55, Irak sınırına 4 kilometre uzakta. Dağlıca’ya en yakın köy, Yeşiltaş Köyü. İki köy arasında Avaşin Çayı var. Avaşin Çayı üzerinde de, Dağlıca’ya ulaşımı sağlayan ve dün havaya uçurulan Avaşin Köprüsü bulunuyor. 

ÖNCE TELEFON VE ELEKTRİK KESİLDİ
Verilen bilgiye göre; saldırıdan hemen önce köyde telefon ve elektrik kesildi; ardından köye ulaşımı sağlayan Avaşin Köprüsü havaya uçuruldu.

Dağlıca Köyü’nde Piyade Sınır Tugayı konuşlandırılmış durumda. 

Köy halkı, tugayı korumak amacıyla, dağa konuşlanan yaklaşık 45 kişilik askeri ekibe saldırı düzenlendiğini, gece olması nedeniyle Tugay ve koruma ekibi arasında bağlantı kurulamadığını anlatıyor.

KÖYE GİRİŞ-ÇIKIŞ YASAK
Olaydan sonra Yüksekova’dan Dağlıca’ya giden yol ve Dağlıca’ya giriş kontrol altına alındı. Köye giriş ve çıkış yasak.

SANDIKLAR HENÜZ GELMEDİ
Saldırıdan hemen sonra, her yerde olduğu gibi, Dağlıca’da da referandum vardı. Ancak saldırı ve ardından “giriş-çıkış yasağı” nedeniyle Dağlıca Köyü’ndeki sandıklar henüz Yüksekova’ya ulaştırılamadı.

Emekli Tümgeneral Armağan Kuloğlu
ÇEVREYİ DEĞİL GECE, GÜNDÜZ BİLE GÖREMEZSİNİZ
Emekli Tümgeneral Armağan Kuloğlu, NTVMSNBC’yeDağlıca köyünün konumunu şöyle anlattı:
“Dağlıca son derece sert, kesik ve derin yarlardan oluşan bir bölge. 20-25 metre öteyi bazı bölgelerde gündüz şartlarında bile görmek mümkün değil. 

 

Yol imkanı son derece kısıtlı. Ayrıca yolun iki tarafı çok yüksek dağlardan oluşuyor ve bu emniyet alınması son derece güç bir durum. Son derece dağlık ve kesik bir arazide, operasyonu hukuki bir güç olarak ve görünerek gerçekleştiriyoruz. Karşı taraf da saklanarak, izlenerek, kaçarak bu işi yapıyor. Fırsat bulduğunda zarar vermek için ortaya çıkıyorlar. Şehit ve yaralıyla karşı karşıya kalmak ve pusuya düşmek, işin tabiatında var.

DAĞLICA’NIN CUDİ’DEN, GABAR’DAN FARKI YOK
Bölgede yapılacak operasyonlarda en önemli faktörün istihbarat bilgisi olduğunu vurgulayan Kuloğlu, Kuzey Irak’a sınırötesi operasyon halinde Cudi, Gabar gibi dağlarda karşılaşılacak sıkıntıların ifade edilmesine karşı da, “Gabar, Cudi, Kato, Küpeli dağlarının, Dağlıca arazisinden farkı yok. 

Aynı şekilde bir arazi kesimiyle karşılaşıyorsunuz. Ondan sonra o dağlık kesim bitiyor ve ovalık kesime ulaşıyorsunuz” dedi. Kuloğlu, “PKK’nın ise Irak’ın kuzeyinde kendisi için çok elverişli bir sahada bulunduğunu” kaydetti.

 



Bu haber 1,441 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    14,326 µs