En Sıcak Konular

Halk seçimini neye göre yaptı?

22 Ekim 2007 11:32 tsi
Cumhurbaşkanı'nın halk tarafından seçilmesini öngören Anayasa değişikliği halktan onay aldı. Peki kim, neye göre seçimini yaptı?

A&G araştırma şirketinin CNN TÜRK için yaptığı araştırmanın sonuçlarına göre, referanduma Türkiye genelinde katılım yüzde 67.5 oldu.
 
Halkın yüzde 68.9'u "evet" oyu kullandı. 3 büyük ilde ise referanduma katılım oranı yüzde 62.4. Bu illerde halkın kararı yüzde 60.3'le "evet" oldu.
 
Referanduma yüzde 80'lik bir oranla 44 yaş ve üstü seçmen katıldı. "Evet" diyenlerin yüzde 71'i 28 ile 43 yaş arasında.
 
Sandığa gidenlerin yüzde 81.8'i ilkokul mezunu. "Evet" oyu kullananların da yüzde 74.6'sını ilkokul mezunları oluşturuyor. Referanduma kırsal kesimden katılım yüzde 86.2 oldu.
 
Referandumda "evet" ya da "hayır" diyen kadın ve erkeklerin oranı neredeyse eşit, oy kullanan erkeklerin oranı ise kadınlardan fazla.
 
Siyasi tercihlere bakıldığında daha çok AKP'li seçmenin sandığa gittiği görülüyor. AKP'li seçmenin yüzde 81.3'ü, CHP'li seçmenin de yüzde 68.9'u sandık başına gitti.
 
"Evet"çilerin büyük kısmı AKP'li
 
Referandumda "evet" diyenlerin büyük kısmını AKP'li seçmen oluşturuyor.
 
Araştırmada halka "neden evet oyu verdiniz" diye sorulduğunda alınan cevap "Cumhurbaşkanı'nı halkın seçmesi için" oldu. Bu cevabı verenlerin oranı yüzde 49.3.
 
"Neden hayır oyu verdiniz" sorusuna ise halkın yüzde 66'sı cevap vermedi. Yüzde 13.9'u "Cumhurbaşkanı'nı halkın seçmesine karşıyım" dedi.
 
Seçmenin yüzde 48.7'si Cumhurbaşkanı'nı halkın seçmesi için sandığa gittiğini söylerken, yüzde 35.6'sı sandığa mazeret nedeniyle gitmediğini belirtti.
 
1961 yılından bugüne yapılan referandumlara katılım oranlarına bakıldığında, en yüksek katılımın yüzde 94.6 ile 1987 yılında olduğu görülüyor. Bu yılki katılım ise yüzde 67.5'te kaldı.
 
Anayasa paketi halkoyuyla kabul edildi
 
Anayasa değişikliği paketine ilişkin halkoylamasının resmi olmayan kesin sonuçlarına göre, katılımcıların yüzde 68.92'si ''evet'', yüzde 31.08'i ''hayır'' oyu kullandı.
 
Böylece, cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesini de öngören Anayasa değişikliği paketi kabul edilmiş oldu. Referanduma katılım oranı yüzde 67.54 olarak gerçekleşti.

CNN TURK



Bu haber 458 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,967 µs