En Sıcak Konular

Cheney'den İran'a tehdit

22 Ekim 2007 10:08 tsi
Cheney'den İran'a tehdit ABD Başkanı George W. Bush'un İran'ın nükleer silah edinmesi halinde 3. Dünya Savaşı'nın başlayacağı çıkışı yapmasının ardından İran'a saldırı için bastıran Yardımcısı Dick Cheney'den açık tehdit geldi.

Cheney, ABD'nin İran'ın nükleer silah elde etmesine izin vermeyeceğini söyleyerek, Tahran'a uranyum zenginleştirmeye devam etmesi halinde 'ciddi sonuçlarıyla' karşı karşıya kalacağı uyarısında bulundu.

Cheney, Washington Enstitüsü'ndaki konuşmasında "İran rejimi bu yolda ilerlemeye devam ederse bilmeli ki uluslararası toplum kendilerine ciddi sonuçları dayatmaya hazırdır" dedi. Bu sonuçları belirtmeyen Başkan Yardımcısı, "İran nükleer silahlarda kullanılabilecek teknoloji peşinde. Bunu tüm dünya biliyor. ABD açık mesaj yollama konusunda diğer uluslara katılıyor: İran'ın nükleer silah sahibi olmasına izin vermeyeceğiz" diye konuştu. Cheney, Tahran'ı erteleme ve hileye başvurarak zaman kazanmaya çalışmakla suçladı. Irak'ta ABD güçlerinin İran kaynaklı saldırılara hedef olduğu iddiasına da atıf yapan Başkan Yardımcısı, "Bizim ülkemiz de tüm uluslararası toplum da terörü destekleyen bir devletin saldırgan emellerine ulaşması karşısında eli kolu bağlı duramaz" diye ekledi.

'Tıpkı Saddam'a yapılan uyarı gibi'

Konuşmayı dineyen Ortadoğu uzmanları, İran'a yönelik retoriğin yükseltildiği yorumu yaparken, Cheney'nin kullandığı dil, 2002'de BM Güvenlik Konseyi'nin Irak lideri Saddam'a karşı uyarısıyla eş tutuldu.

ABD ve Britanya SAS'ları İran'a geçiyor

Öte yandan Britanya özel güçlerinin son aylarda Devrim Muhafızları'na bağlı Kudüs birliğiyle yürüttüğü gizli sınır savaşı çerçevesinde, pek çok kez Irak'tan İran'a geçtikleri iddia edildi. Sunday Times'a göre, Britanya SAS komandoları ile İranlılar ve Şii milislerden oluşan silah kaçakçıları arasında en az altı yoğun çatışma çıktı, İran ordusu Irak'a top ateşi bile açtı. Maysan ile Basra eyaletlerindeki operasyonlara, ABD ve Avustralya SAS'larının da katıldığı kaydedildi. Bir savunma kaynağı "SAS, geçen ay altı önemli çatışmaya girdi. 17 kaçakçı öldü. Silah, patlayıcı ve füzeler ele geçirildi' dedi.

Bu arada İran ve AB arasında yarın yeniden başlayacak nükleer müzakerelere, Rusya ile pazarlıkları inkâr edildiği için istifa eden eski başmüzakereci Ali Laricani ile yerine atanan Dışişleri Bakan Yardımcısı Said Celili'nin birlikte katılacağı açıklandı. (afp, Sunday Times)

 



Bu haber 459 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,709 µs