İlaç terörüne ilaç olacak çözüm! | " /> İlaç terörüne ilaç olacak çözüm! | "/>

En Sıcak Konular

İlaç terörüne ilaç olacak çözüm!

22 Ekim 2007 01:00 tsi
İlaç terörüne ilaç olacak çözüm! Bir rahatsızlığınızdan ötür hekime gittiniz. Hekim derdinize deva olsun diye bir ilaç yazıyor. Aynı etkin maddeyi içeren ucuz bir ilaç daha var belki. Ama hekiminiz ısrar ediyor.. Güler Kazmacı Türkiy'deki ilaç terörünü yazdı!..

Güler Kazmacı/ Posta

İlaca ilaç olunacak

Geçenlerde gazetemizde bizim genç ve cevval arkadaşımız Candaş Tolga Işık'ın Sağlık Bakanı Recep Akdağ'la yaptığı bir söyleşi vardı. Bu söyleşide gayet önemli ve de gayet de "ses getirecek" bir uygulamanın açıklamasını yapıyordu sağlık bakanımız ve şunları diyordu: "İlacın kimyasal ismini yazarak reçetelenmesine olanak sağlayacak bir sistem üzerinde çalışıyoruz. Hekim ilacın etken maddesini yazacak ve bu etken maddeli ilaçlar arasında en ucuzu hangisiyse devlet onu ödeyecek. Zor olan orijinal moleküllü ürünler ama orada da tedavi eşdeğerlik kavramını geliştirdik. Örneğin astım tedavisinde A molekülünü içeren bir ilaç etkili ama bu ilaç çok pahalı. Biz de o durumda A molekülü ile aynı etkinlikte olduğu bilinen ama daha ucuz olan B molekülünü içeren ilaçları ödemeyi tercih edeceğiz."

Bunun "Türkçe meali" nedir? İlacı adıyla değil, içindeki etken maddesiyle ve en ucuz olanını istediğiniz vakit, devlet sahiden müthiş kâr edecek ama ilaç firmaları ve doktorlar epeyce "bağıracak" demektir. Doktorlar "O etken madde diğeriyle aynı özellikte olabilir ama daha güçsüz" diye karşı çıkacaktır ki, şimdi bile bunu görüyoruz. Daha geçenlerde bel ağrım için verdikleri bir ilacın daha ucuz bir "muadilini" bulduğum vakit, doktor kendi yazdığı firmanın ilacını almamda ısrarcı oldu. "Evet, etken maddeler aynı ama benim yazdığım firmanın ilacında bu maddeler daha güçlü" diye tutturmuştu.
İlaç şirketleri de kendi ilaçları satılsın diye aynı sözleri "yüksek sesle" söyleyecekler ya, asıl "bir kısım" doktorlara ve hastanelere muazzam "hediyeler" vermeleri işe yaramayacak diye canları sıkılacak. Ayrıca ilaç şirketleri tarafından çocuklarının yurt dışında okuma masraflarını üstlenmiş olan, yine "bir kısım" tıp görevlileri fena halde isyan edecek. Sattığı ilaç kadar prim aldığı için doktorlarla "pek samimi" olmak zorunda kalan bazı ilaç satıcıları da mutsuz olacak.

Ama ülkemizde öylesine bir "ilaç terörü" var ki. Ortalık karmakarışık. Eczacı "Bu aynısı" dese bile doktorun yazdığı ilacı almak zorunda hissediyorsunuz kendinizi. Yabancı ilaçlarla yerli olanlar arasındaki fiyat farkı ise kelimenin tam anlamıyla "uçurum" halinde. Lakin doktor "Yerli olan etkili değil" deyince, pamuk eller cebe oluyorsunuz. Sonuçta doğrusunu isterseniz bu uygulamayla "ilaca ilaç olunacak" diye düşünüyorum. Hem bence bütün bu muhtemel "bağırış çağırışları" hükümet şimdiden hesaplamıştır ve oralı olmayacaktır.



Bu haber 343 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,175 µs