En Sıcak Konular

Beşar Esad: Evimde gibiyim

19 Ekim 2007 20:31 tsi
Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad, ''Türkiye siyasi olarak kazanç sağlarsa biz mevki kazanıyoruz. Ekonomik olarak kazanırsa biz mal kazanıyoruz. Türkiye bir kişi kaybederse biz de bir kişi kaybediyoruz'' dedi.

Esad, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) tarafından Ceylan Intercontinental Otel'de onuruna verilen çalışma yemeğine katıldı.

Konuk Devlet Başkanı, burada yaptığı konuşmada, gönüllerinde ve akıllarında Türklere karşı güzel duygular olduğunu, ancak bunları kağıt üzerine dökülmesinin imkanı bulunmadığını söyledi.

Geçen ziyaretinde kendisini, ''sınırın diğer tarafındaki kardeşlerini ziyaret etmiş'' gibi hissettiğini belirten Esad, bugün ise kendini ''evinde'' hissettiğini dile getirdi.

Bu sözlerinin siyasi bir tutum olmadığını ifade eden Esad'ın ''Bu Suriye halkının tutumudur'' sözleri salondan alkış aldı.

-''İLİŞKİLERİN TEMEL KURALI''-

Dün TBMM Başkanı Köksal Toptan ile yaptığı görüşmede ''Türkiye siyasi olarak kazanç sağlarsa biz mevki kazanıyoruz. Ekonomik olarak kazanırsa biz mal kazanıyoruz. Türkiye bir kişi kaybederse biz de bir kişi kaybediyoruz'' dediğini anımsatan Esad'ın bu sözlerini de salonda bulunanlar alkışladı.

Bunun, ilişkilerin temel kuralı olduğunu kaydeden Esad, kuvvetli ve gerçek ilişkilerin göstermelik ilişkilerden uzak olduğunu söyledi.

Suriye'nin özel bir siyasi durumun içerisinde olduğunu belirten Esad, ''Bu durum bizi siyasi alanda meşgul edip, ilişkiler bazında diğer konulardan alıkoymuş olabilir'' dedi.

Siyasetçilerin, bütün dünyanın siyasetle uğraştığını zannettiğini ifade eden Esad, iki ülke arasında askeri, güvenlik, ekonomi, tıp, mühendislik, hukuk, teknik, ticaret ve sanayi gibi alanlarda işbirliğinin söz konusu olabileceğini anlattı.

TBMM Genel Kurulunda kabul edilen tezkereyi bölgesel bir karar olarak değerlendiren Esad, ''Bu sadece Türkiye'yi ilgilendirmiyor, tüm bölgeyi ilgilendiren bir durum'' diye konuştu.

-''TÜRKİYE YANIMIZDA YER ALDI''-

Burada yapılan konuşmalarda Türkiye ve Suriye arasındaki ilişkilere ivme kazandıracak açıklamalar yapılmasından ve endişelerin dile getirilmesinden duyduğu memnuniyeti dile getiren Esad, ilişkilerin gelişmesi için ellerinden geleni yapacaklarını söyledi.

Suriye Devlet Başkanı Esad, son 4 yıl içinde Suriye'de ekonomik alanda önemli adımlar atıldığına işaret ederek, şöyle konuştu:

''Bütün sektörlerde çalışıyoruz. Türkiye, halkı ve hükümeti ile bizim yanımızda yer aldı. İlişkiler ve çıkarlar birbirinden ayrılamaz. Söylemek istediğim her şeyi dile getiremiyoruz. Yalnızca başlıklar olarak ifade edebiliyorum.

2000 yılında göreve geldiğim zaman Suriye ekonomik anlamda sıfırdan biraz fazla durumdaydı. Uluslararası Para Fonu'nun 2006 yılı göstergelerine göre Suriye'deki gelişme oranı 6.1 oldu ve hedefimiz bundan daha fazlası.''

-TİCARET HACMİNİN 2 MİLYAR DOLARA ÇIKARILMASI-

Esad, Türkiye ziyareti sırasında Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile yaptığı görüşmelerde ekonominin hem Türkiye hem Suriye hem de bölge için önemli olduğunu ve iki ülke arasındaki ticaret hacminin 2 milyar dolara nasıl çıkarılabileceğini tartıştıklarını anlattı.

Bu sabah Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ile yaptıkları görüşmelerde karayollarının, demiryollarının ve geçiş noktalarının nasıl geliştirileceği üzerine konuştuklarını belirten Esad, askeri yetkililerle yapılan görüşmelerde ise sınır ötesi mayınların nasıl temizleneceğini ele aldıklarını ifade etti.

Türkiye-Suriye ilişkilerine değinen Esad, iş adamları için vize probleminin ortadan kaldırılması gerektiğini geçen ziyareti sırasında da dile getirdiğini anımsattı. Esad, ''Ancak Avrupa Birliği ile ilgili bazı hususlar engel olabilir. Bilemiyorum. Ancak biz turizm, sanayi ve ticaret gibi alanlarda ortak projeler geliştirmeyi düşünüyorsak sınırın diğer tarafındaki hareketi kararlaştırmamız gerekiyor'' diye konuştu.

Suriye'de en çok iş yapan yabancı şirketler arasında Türk şirketlerinin birinci sırada yer aldığını belirten Esad, ''Bunun artarak devam etmesini istiyoruz. Biz sorunları genel olarak ele almamalıyız. Her sorunu şirket bazında da ele almalıyız'' dedi.

Esad, Türk şirketlerinin Suriye'ye girişlerini desteklediğini söyledi.

Konuşmasının ardından Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad'a, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklığı tarafından gümüş ibrik hediye edildi.

Çalışma yemeğine; Devlet Bakanı Mehmet Aydın ve Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ve çok sayıda iş adamı katıldı.

haber7



Bu haber 545 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,871 µs