En Sıcak Konular

Baykal: Sandığa gitmeyin

19 Ekim 2007 19:53 tsi
CHP Lideri Deniz Baykal: Aceleyle referandum yapılmasını gerektiren bir durum yok.

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, 21 Ekim'de yapılacak olan referandumun 'bir hukuk garabeti olacağını' öne sürerek, halkoyuna sunulan' anayasa değişikliğinin kabulü durumunda 11. cumhurbaşkanının durumuyla ilgili hukuki bir tartışma açılacağı'' görüşünü savundu.

CHP'nin il ve belediye başkanları parti genel merkezinde düzenlenen bir toplantıda bir araya geldi.

Baykal, toplantı öncesinde ülke gündemine ilişkin açıklamalarda bulundu. 21 Ekim'de yapılacak halk oylamasına ilişkin, ''Referandum, maalesef bir hukuk garabeti olarak ortaya çıkmıştır'' diyen Baykal, ''aceleyle bir referandum yapılmasını gerektiren bir durum bulunmadığını'' söyledi.

Referandumun, seçilmiş olan cumhurbaşkanının hukuki konumu da dahil olmak üzere yeni tartışmaları gündeme getireceğini savunan Baykal, ''Bu referandumdan 'kabul' oyu çıkması ve cumhurbaşkanının halkoyuyla seçileceği hükmü Anayasa'ya girdikten sonra 11. cumhurbaşkanının durumunun tartışmaya açık hale geleceği net bir şekilde görülmüştür'' diye konuştu.

Halk oylamasına sunulacak anayasa değişikliği içinde seçilmiş olan cumhurbaşkanının göreve devam edeceği konusunda bir geçici madde bulunmadığını belirten Baykal, ''Bu çok ciddi bir hukuki sorun. Bir hukuk krizi'' dedi.

Türkiye'deki hukuk sisteminin referandum öncesinde 40 günlük bir propaganda süresini öngördüğünü, ancak TBMM'de yapılan son düzenlemenin üzerinden 4 gün geçtikten sonra halk oylamasına gidilmiş olacağına dikkati çeken Baykal, bugün halkın referanduma ilgi duymadığını, yapay çabaların sonuçsuz kaldığını kaydetti.

''İKTİDARA DEMOKRASİ DERSİ VERİLMELİ''

Baykal, vatandaşların önemli bölümünün sandık başına gitmeyeceğinin anlaşıldığını belirterek, ''Bence de gitmemek yerindedir. Gidecek olanlar da mutlaka 'hayır' oyu kullanmalıdır. Bu garabete, saçmalığa milleti alet etme dayatmasını çıkmaza sokmak zorundayız. İktidara bir demokrasi dersi vermeli, milleti istediği zaman istediği şekilde kullanamayacağını, millete saygı duyması gerektiğini göstermeliyiz'' dedi.

Vatandaşın sandığa gitmeyerek, 'sivil bir tepki ortaya koyabileceğini, sandığa gidenlerle ilgili para cezası hükmünün işletilemeyeceğini belirten Baykal, vatandaşlara ''Referandumda sandığa gitmeyerek ya da 'hayır' oyu kullanarak AKP'ye bir ders vermeleri, bu dayatmaya alet olmamaları' önerisinde bulunduğunu'' kaydetti.

Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Baykal, 21 Ekim'de sandığa gidip gitmeyeceğine yönelik bir soru üzerine, ''Öyle anlaşılıyor ki, pazar günü sizlerle bunu birlikte tespit etme imkanı olacaktır. Vatandaşlarıma durumları uygunsa gidip 'hayır' oyu kullanmalarını değilse hiç kendilerini yormamalarını öneriyorum. Bunun saygıdeğer bir demokratik, sivil tepki olduğunu hatırlatmak istiyorum. bu sivil tepkiyi de paylaşabiliriz, gidip 'hayır' oyu da kullanabiliriz'' yanıtını verdi.

Başka bir soruyu yanıtlarken, sandığa gitmeyenlerle ilgili para cezası uygulaması yapılamayacağını savunan Baykal, ''Kim veriyor millete cezayı? Millete ceza vermeye kalkanlar onun altında kalırlar. Bu olaydan dolayı hiçbir tahsilat yapılması mümkün değildir. Korkutarak, ceza artırarak milleti ikna etmek mümkün değil'' dedi.

samanyoluhaber



Bu haber 441 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,660 µs