En Sıcak Konular

Almanya'da Türkçe zaferi!

19 Ekim 2007 19:47 tsi
Almanya'da Türkçe zaferi!

Almanya'da okullardaki anadil derslerine getirdiği yasakla büyük tepki çeken Rastatt Belediyesi'nin uygulamasına adalet engeli geldi.

Yasağa tepki gösteren Türk veliler, başlattıkları hukuk mücadelesinde Mannheim'daki Baden-Württemberg Eyaleti İdari Mahkemesi'nden geçici olarak yürütmeyi durdurma kararı çıkartmayı başardı.

Bir alt mahkemenin kararını bozan yüksek mahkeme, belediyeyi yasağı derhal kaldırmak ve anadil dersleri için sınıflar açmakla yükümlü kıldı. Bu karardan esas üzerinde süren davanın etkilenmeyeceğini vurgulayan mahkeme, esas hakkındaki dava süreci tamamlanıncaya kadar davacı tarafın hukuk tezine geçit verildiğine
dikkat çekti.

Rastatt sınırlarındaki okullara yönelik özel bir düzenleme bulunmadığına işaret eden mahkeme, normal eğitim prosedürü dışında okul dersliklerinin diğer benzer etkinliklere de açık olması gerektiği vurgulandı. Davayı üstlenen avukat Memet Kılıç ise, "Mahkeme, bizim isteğimiz yönde karar aldı. Ana dava ise sürüyor. Türk ve diğer milletlere mensup ailelerin çocukları anadil sınıflarına geri dönüp anadil dersi alabilecekler. Bu mutluluk verici" dedi.

Mahkemenin, Türk tarafının argümanlarını kabul etmesinin de çok önemli olduğunu bildiren Kılıç, "Walker, bize göre yanlış bilgilerle Belediye Meclisi'ni manipüle etmiş, meclis de yanlış bir karar almıştı. Şimdi meclis komisyon kurmalı ve dosyaları incelemeli. Kurulacak komisyon, Walker'in kişisel yanlışlarını ortaya koymalı, davanın masraflarını ondan çıkarmalı. Masraf halkın ödediği vergilerden karşılanmasın" şeklinde konuştu.

Walker'in kaybettiği seçimin sonuçlarına itiraz ettiğini belirten Kılıç, "Yenilen pehlivan güreşe doymaz. Ancak biz çok kararlıyız. İç hukuk yolları tükenirse AİHM'ye gideriz" diye konuştu.

Baden Okul Aile Birlikleri Federasyonu Başkanı Nihat Kaya da, "Son karar, vermiş olduğu yürütmeyi durdurma kararı, bizler ve vatandaşlarımız arasında büyük bir sevinçle karşılanmıştır. Birlik ve beraberlik içersinde olursak bütün engelleri aştığımız aşikar olarak ortadadır" ifadelerini kullandı.

Geçen hafta yapılan seçimi göçmen kökenli seçmenlerin oylarıyla kaybeden Belediye Başkanı Klaus Eckhard Walker'in yanlış kararını destekleyen Karlsruhe Mahkemesi'ne İdari Mahkeme tarafından "dur" denildiğini ifade eden Kaya, "Çocuklarımız artık sınıflarda Türkçe derslerine gireceklerdir. Verdiğimiz mücadelede bizleri hiçbir zaman yalnız bırakmayan Türkiye Gazetesi ve Politika Masası'na şükran borçluyuz. Bu zaferde onların büyük payı vardır. Bütün yönetim kurulu üyelerimize ve birlik sergileyen bütün derneklere bu tutumlarından dolayı da teşekkür ediyorum" dedi.

Henüz ana davanın sonuçlanmadığını kaydeden Kaya, ancak yine de göçmen çocuklarının Pazartesi günü anadil derslerine gireceğini söyledi.

haber7



Bu haber 430 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,943 µs