En Sıcak Konular

Petrol bu hafta tüm rekorları kırdı

19 Ekim 2007 19:44 tsi
Cuma gününden bu yana yükselişini sürdüren petrol fiyatları, varil başına 90 doların üzerine çıktı.

Türk ordusunun olası sınırötesi operasyonunun da etkisiyle petrol fiyatları geçtiğimiz hafta Cuma gününden bu yana yükselişini sürdürerek varil başına 90 doların üzerine çıktı.

Londra piyasasında bu sabah ABD petrolünün varil fiyatı 90,07 dolara kadar yükselirken, Brent petrolünün varil fiyatı ise 84,85 dolara kadar ulaşarak yeni bir rekor kırdı. New York borsasında ise varil fiyatı 2,07 dolar yükselerek 89,47 dolar'a ulaştı. Böylelikle petrol fiyatları New York borsasında 6'ıncı gününde de yeni bir rekor kırdı.

Ekonomi uzmanları, dolar üzeri hesap edilen petrol fiyatlarının yükselmesine, doların euro karşısında değer kaybetmesi, Kuzey Yarım Kürede kış mevsiminin yaklaşmasından dolayı stok ihtiyacını artırması, Çin'in petrol tüketiminin çoğalması ve Türkiye'nin Güney Kürdistan'a olası sınır ötesi operasyonunun yol açtığını söylüyor.

Euro karşısında 1,4311 düzeyine kadar düşerek rekor kıran dolar, öğle saatlerinde 1,4303 olarak kaydedildi. Doların düşmesine, ABD Federal Rezerve'nin faiz oranını yüzde 4,50'ye kadar düşürmesi spekülasyonlarının yol açtığı tahmin ediliyor.

Özellikle Çin'de kaynaklı petrol ihtiyacı, dünyadaki petrolün yüzde 40'ının kontrolünü elinde bulunduran petrol ihraç eden ülkeler örgütü OPEC'in geçtiğimiz günlerde, kış süreci için petrol ihtiyacı tahminini günlük olarak 31,43 milyon varil düzeyine çıkarmasına neden oldu. Böylelikle OPEC, bir önceki tahmin karşısında günlük ihtiyacı 100 bin varille yükseltmiş oldu.

Financial Times gazetesine konuşan İngiliz Barclays Capital'den Kevin Norrish, temin ile talep arasındaki dengesizlik devam ettiği oranda petrol fiyatının da yükselmeye devam edeceğini söyledi. Norrish ''tartışma konusu olan varil fiyatının 100 dolara ulaşıp ulaşmayacağı değil, ne zaman ulaşacağıdır'' dedi.

Petrol pazarında sıkışmanın olduğunu reddeden OPEC, fiyatların yüzde 13 dolayında artmasına pazardaki spekülasyonlar, doların değer kaybetmesi ile orta doğudaki gerginliğin neden olduğunu belirtti.

Financial Times, fiyatların yükselmesinin devam etmesi durumunda OPEC'in Kasım ayı sonu yapacağı toplantı öncesi acil olarak toplanmasına yol açabileceğini yazdı. İsmi açıklanmayan bir OPEC yetkilisi, petrol üretimini arttırmanın gündemde olduğunu söyleyerek ancak ''bakanların toplanıp bunu tartışması zaman alacaktır'' diye konuştu.

dunyabulteni



Bu haber 544 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,595 µs