En Sıcak Konular

Baykal yineledi: Sandığa gitmeyin

19 Ekim 2007 16:32 tsi
CHP lideri Deniz Baykal, 21 Ekim'de halkoyuna sunulacak Anayasa değişikliğinin kabulü halinde 11'inci cumhurbaşkanının durumuyla ilgili hukuki tartışma açılacağını söyledi ve ''sandığa gitmeyin'' dedi.

CHP'nin il ve belediye başkanlarıyla parti genel merkezinde yapılacak toplantı öncesi açıklamalarda bulunan Baykal, "Referandum, maalesef bir hukuk garabeti olarak ortaya çıkmıştır" diye konuştu.

Aceleyle referandum yapılmasını gerektiren bir durum olmadığını söyleyen Baykal, "Bu referandumdan 'kabul' oyu çıkması ve cumhurbaşkanının halkoyuyla seçileceği hükmü Anayasa'ya girdikten sonra 11'inci cumhurbaşkanının durumunun tartışmaya açık hale geleceği net bir şekilde görülmüştür" dedi.

Halkoyuna sunulacak pakette "seçilmiş olan cumhurbaşkanının göreve devam edeceği" konusunda geçici madde bulunmadığını belirten Baykal, "Bu çok ciddi bir hukuki sorun. Bir hukuk krizi" dedi.

Türkiye'deki hukuk sisteminin referandum öncesinde 40 günlük bir propaganda süresini öngördüğünü, ancak TBMM'de yapılan son düzenlemenin üzerinden 4 gün geçtikten sonra halkoylamasına gidilmiş olacağına dikkati çeken Baykal, bugün halkın referanduma ilgi duymadığını, yapay çabaların sonuçsuz kaldığını kaydetti.

Baykal, bu konuda partisinin bir girişimde bulunup bulunmayacağının sorulması üzerine, "Hukukçular çalışıyorlar. Bunun hukuksuz olacağı açık bunda bir tereddüt yok. Buradaki mesele bu hukuksuzluğu tespit edecek bir hukuk merci var mı yok mu? Konu budur" dedi.

"Vatandaşın sandık başına gitmeyeceği görüldü"

Baykal, vatandaşların önemli bölümünün sandık başına gitmeyeceğinin anlaşıldığını belirterek, "Bence de gitmemek yerindedir. Gidecek olanlar da mutlaka 'hayır' oyu kullanmalıdır. Bu garabete, saçmalığa milleti alet etme dayatmasını çıkmaza sokmak zorundayız. İktidara bir demokrasi dersi vermeli, milleti istediği zaman istediği şekilde kullanamayacağını, millete saygı duyması gerektiğini göstermeliyiz" dedi.

Baykal, vatandaşın sandığa gitmeyerek sivil bir tepki ortaya koyabileceğini, para cezası hükmünün işletilemeyeceğini belirterek, "Kim veriyor millete cezayı? Millete ceza vermeye kalkanlar onun altında kalırlar. Bu olaydan dolayı hiçbir tahsilat yapılması mümkün değildir" dedi.
Baykal, 21 Ekim'de sandığa gidip gitmeyeceğine yönelik bir soru üzerine, "Öyle anlaşılıyor ki, pazar günü sizlerle bunu birlikte tespit etme imkanı olacaktır. Vatandaşları madurumları uygunsa gidip 'hayır' oyu kullanmalarını değilse hiç kendilerini yormamalarını öneriyorum" dedi.

"Ya PKK, ya Türkiye demeliyiz"

Meclis'in aldığı tezkere kararına da değinen Baykal, bunun muhatabının ABD, Irak ve Kuzey Irak yetkilileri olduğunu söyledi.

Baykal, "Çıkan karar herkese şunu söylemektedir: Ya PKK, ya Türkiye... 'Hem PKK hem Türkiye' artık sürdürülebilir olmaktan çıkmalıdır. Bütün müttefiklerimize komşularımıza, 'hem PKK, hem Türkiye politikasını artık sürdürmeniz mümkün değil, karar almak, 'ya PKK ya Türkiye' demek zorundasınız' demeliyiz. Bu tezkere eğer bu anlayışla sahiplenilir, savunulur ve anlatılırsa, inanıyorum ki bir askeri çatışmaya gerek kalmadan konunun çözülmesi mümkün olur" dedi.

ABD Başkanı George Bush'un "Türkiye'nin asker kullanmaktan uzak durmasını" talep ettiğini de hatırlatan Baykal, "Bush'un bu duyarlılığını ben PKK'nın terör örgütü olarak yaptığı faaliyetler sırasında görmek isterdim. Ne yazık ki, ABD Başkanı Türkiye'nin elini bağlamak konusunda gösterdiği duyarlılığı PKK'yı etkisizleştirmek konusunda sergileyebilmiş değildir" diye konuştu.

CNN Türk
 



Bu haber 528 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,768 µs