En Sıcak Konular

Blair'den İran'a ağır suçlama

19 Ekim 2007 16:04 tsi
Blair'den İran'a ağır suçlama İngiltere eski Başbakanı Tony Blair, İran'ı terörizme arka çıkmakla suçladı ve dünyanın, faşizmin tırmandığı 1920'lerdekine benzer bir durumla karşı karşıya olduğu uyarısında bulundu

Blair 'geri adım atılmaması gerektiğini' vurguladı

New York'da düzenlenen bir hayır kurumu yemeğinde söz alan Blair, İran'ın barışçı ülkelerde istikrarsızlık yaratmaya hazır olduğunu söyledi.

Blair, İngiltere'de Başbakanlık koltuğunu bırakmasından bu yana uluslararası ilişkiler konusunda ilk konuşmasını, Alfred E. Smith'i Anma Vakfı'nca düzenlenen geleneksel akşam yemeğinde yaptı. Eski New York Valisi Smith'i anmak amacıyla düzenlenen geleneksel akşam yemeği New York'un sosyal takviminin en önemli olaylarından biri sayılıyor.

Tony Blair, konuşmasında bir kez daha Irak'ta savaşa girilmesi kararını savundu ve ABD, İngiltere ve müttefiklerinin, aşırı görüşlerin tehditlerine karşı tetik davranmaları gerektiğini vurguladı.

Halen Ortadoğu Dörtlüsü'nin özel temsilcisi görevini yürüten Blair, 'dünya 1920'lerdeki gibi yükselen bir faşizmle karşı karşıyayken geri adım atılmaması" uyarısında bulundu.

Ortak değerler

Eski İngiltere Başbakanı Blair, hala ABD'nin en sağlam müttefiklerinden biri olarak kabul ediliyor. Blair, dün geceki davette, konuşmasına başlamadan ayakta alkışlandı.

New York'un siyasi ve Katolik seçkinlerini bir araya getiren davetin konukları, Blair'in "Amerikalılar yavaş yavaş İngilizceyi öğrenmeye başladı" sözlerine uzun uzun güldü.

Ancak daha sonra daha ciddi konulara dönen Blair, 'aşırı İslamcı ideoloji' den sözetti ve "Bu ideolojinin şimdi bir devleti var, İran." dedi.

"Kendi çevremizde bile, bu insanların biz onları kışkırttığımız için böyle davrandığına inananlar var. Onları kendi başlarına bırakırsak, onların bizi rahat bırakacağı düşünülüyor." diyen Blair, sözlerini, "Ancak korkarım ki, bu bir yanılgı. Bu kesimlerin biri rahat bırakmaya niyetleri yok." şeklinde sürdürdü.

Tony Blair, İngiltere ile ABD'yi birleştiren ortak değerlere de değindi.

"Amerika ile Avrupa arasında ayrılık girmemesi gerektiğini" kaydeden Blair, birlik olunması gerektiğini vurguladı. Blair, "Paylaştığımız değerler, hayatîdir, doğrudur ve son yüz yıldır olduğu gibi bugün de bunlara gerek duyulmaktadır." dedi.

BBC



Bu haber 230 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,654 µs