En Sıcak Konular

Operasyonun risk haritası!

19 Ekim 2007 15:50 tsi
Operasyonun risk haritası! Türkiye sınırötesi operasyonu konuşurken iyibilgi.com sınırötesi operasyonun risk haritasını emekli tuğgeneral Nejat Eslen'e sordu. Amerika ile ilişkilerden, hükümetin tutumuna, risk önceliklerinden Türkiye'nin uyguladığı yıldırma stratejisi konseptine.

Emekli tuğgeneral Nejat Eslen'in açıklamalarından öne çıkan başlıklar:

• Amerika Türkiye ile çatışamaz. Bu yüzden askerlerini Kuzey Irak’tan çekti!

• İki taraf da birbirine saygı duymazsa bundan zarar görür.

• Tezkerenin meclisten böyle bir çoğunlukla geçmesi ABD’ye, Barzani’ye, Irak’a, PKK’ya verilmiş çok önemli bir mesaj.

• Başbakan’ın sözleri operatif bir baskın için niyetleri örtme anlamına da gelebilir.

• Biz şu anda ABD’ye ve Irak’a karşı yıldırma stratejisi konsepti uyguluyoruz. Onlar da Amerika ile birlikte caydırma stratejisi uyguluyor.

• Meclis hükümete bir yetki verdi ama hükümet genelkurmaya politik bir direktif vermedi henüz.

Nejat Eslen'in operasyon ile ilgili iyibilgi ile paylaştıkları ise şöyle:

Türkiye'nin kendisine sorması gereken üç soru

Risk kavramı strateji ile yakından ilgilidir. Strateji geliştirirken ve uygularken risk hesabı yapılır. Olası riskler dikkate alınır ve hesaplı riskler kabule edilir. Irak’ın kuzeyine yapılacak bir operasyonda bu risklerin dikkate alındığını düşünüyorum.

Türkiye olası bir operasyon ile ilgi risk değerlendirmesi yapmalı. Üç soruyu kendimize sormalıyız:
1. Mevcut riskler nelerdir?
2. Bir operasyon yapıldığı takdirde ortaya çıkacak riskler nelerdir?
3. Irak’ın kuzeyindeki gelişmelere müdahale edilmediği takdirde Türkiye’nin orta ve uzun vadede karşılaşacağı riskler nelerdir

Türkiye eğer Kuzey Irak’ta etkili olmazsa zaman içinde bekası ile ilgili risklerle karşı karşıya kalabilir.

Politik ve ekonomik riskler var!

Olası bir sınırötesi operasyonda Türkiye’nin politik ve ekonomik risklerle karşılaşacağı söylenebilir. Uluslararası kamuoyuna operasyonun amacı anlatılmalıdır. ABD’ye şu mesajın verilmesi gerektiğini düşünüyorum: Soğuk Savaş döneminde sizin çıkarlarınıza önemli katkılarda bulunduk. Artık sizin çıkarlarınız tutum değişikliğini gösteriyor. Daha farklı bir Türkiye görmek istiyorsunuz. Gizli niyetleriniz var. Bu tutumunuz devam ederse jeopolitik konumumuzu gözden geçiririz. Amerika’dan kaynaklı risklerin bertarafı için bu mesajın verilmesini önemli buluyorum. ABD’nin de Türkiye’yi kaybetme lüksü olmadığının altını çiziyorum.

Amerikan birlikleri Türkiye ile çatışmaz

Amerikan birliklerinin, Türkiye’nin Kuzey Irak’a müdahalesi esnasında çatışmamak için elinden gelen her şeyi yapacağını düşünüyorum. Zaten Amerika böyle bir olasılığı sezdiği için askerlerini Kuzey Irak’tan çekti. Irak ve Afganistan’da batağa saplanan Amerika’nın böyle bir lüksü yok. Ancak ekonomi elbette bir risk olabilir. Ama bununla yaşayamayız.

İlişkiler yeniden tanımlanmalı

Ben uzun bir süredir Türk-Amerikan ilişkilerinin yeniden tanımlanması gerektiğini söylüyorum. Çıkarlar artık örtüşmüyor. Elbette onları ihmal edemeyiz. Türk-Amerikan ilişkileri farklı alanlarda devam edecektir. Ancak iki taraf da birbirine saygı duymak zorundadır. Aksi takdirde Türkiye de Amerika da zarar görür.

Siyasi irade gerekli

Risk konusunda Genelkurmay başkanının söylediğine itibar ederim. Aylar öncesinden fayda sağlar dedi. Risk hesabını yapmışlardır. Ancak Türkiye’yi yönetenlerde PKK ile mücadelede güçlü bir irade görmüyorum. Bakan Hayati Yazıcı Habur’un kapatılmayacağını söylüyor. Bunu söylemek Türkiye’nin tezkere ile elde ettiği politik psikolojik avantajları götürmüştür. O noktada sağlam bir irade görmüyorum.

Başbakan Erdoğan’ın “tezkere hemen operasyon anlamına gelmez” sözlerinin iki anlamı olabilir: Bu sözler sağlam bir niyetinin olmadığını gösterir. Ya da operatif bir baskın için niyetleri maskeleme amacı taşır. Operatif bir baskın için niyetleri örtüyor anlamına da gelebilir. Ben tezkerenin meclisten böyle bir çoğunlukla geçmesinin ABD’ye, Barzani’ye, Irak’a, PKK’ya verilmiş çok önemli bir mesaj olduğuna inanıyorum. Biz şu anda ABD’ye ve Irak’a karşı yıldırma stratejisi konsepti uyguluyoruz. PKK’yı bertaraf etmezsen şunu yaparım diyoruz. Onlar da Amerika ile birlikte caydırma stratejisi uyguluyor. Bedelini ödersin diyor.

Söylediğim gibi meclisten büyük çoğunlukla geçmesi herkese önemli bir mesajdır. Ancak ben şuna bakarım. Meclis hükümete bir yetki verdi. Hükümet genelkurmaya politik bir direktif vermedi henüz. Hükümet politik direktif verdiği zaman askeri harekatın politik amacını belirleyecek. İşte bu direktifi aldıktan sonra genelkurmay politik hedefler doğrultusunda harekete geçecek.

www.iyibilgi.com



Bu haber 3,739 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,529 µs