En Sıcak Konular

Economist: Türkiye geçmişiyle yüzleşmeli

19 Ekim 2007 15:27 tsi
Economist: Türkiye geçmişiyle yüzleşmeli Birinci Dünya Savaşı sırasında Ermenilere yönelik korkunç muamele ile yüzleşmesi, modern, demokratik Türkiye için faydalı olacaktır” diye yazan Economist, AK Parti hükümetinin 1915 olaylarına yaklaşımına yönelik eleştirilerde bulundu

Haber 10 haberine göre, Haftalık siyaset ve ekonomi dergisi Economist, Ermeni tasarısı ve Türkiye’deki gelişmeleri son sayısında ele aldı. “Çok ileri giden bir karar” başlıklı başyazıda, Türkiye’nin hayati önemde, ama aynı zamanda da öfkeli bir müttefik olduğuna dikkat çeken Economist, kendi ifadesiyle ‘dışarıdan yapılan bu tür sakar müdahalelerin’, Türkiye içindeki gerginlikleri körüklediğini ve ülkeyi Batı’dan uzaklaştırdığını belirtiyor. Başyazı şöyle devam ediyor:

“Ancak ülkelerin geçmişleriyle yüzleşmelerinin iyi birşey olduğu da inkar edilmemeli. Özellikle de söz konusu geçmiş, 20’inci yüzyılın başlarındaki Osmanlı İmparatorluğu olunca.”

“Birinci Dünya Savaşı sırasında Ermenilere yönelik korkunç muamele ile yüzleşmesi, modern, demokratik Türkiye için faydalı olacaktır. Tabii aralarında Rum, Alevi ve Kürtlerin de bulunduğu diğer azınlıklara yönelik, daha ileri tarihlerdeki yaklaşımı için de aynı şey söz konusudur.”

“Ancak son derece siyasi bir kararın ABD Kongresi’nde kabul edilmesi, Türkiye’nin bu yönde ilerlemesini teşvik etmenin en kötü yoludur.”

AK PARTİ FIRSATLARI KULLANMADI

Economist, “Geçmişi ortaya çıkarırken geleceği tehlikeye atmak” başlıklı bir diğer yazıda da, AKP hükümetinin 1915 olaylarına yaklaşımına yönelik eleştirilerde bulundu. Yazıda dikkat çeken satırlar şöyle:

“AK Parti, köklü reformlar ve ekonomik iyileşme sayesinde, Temmuz ayındaki seçimlerde daha büyük bir çoğunluk ile yeniden tek başına iktidar oldu. Bu fırsatı, Türkiye’nin acil sorunlarını çözme adına daha iyi kullanmalıydı.”

“Buna da, ABD’nin telkinlerine kulak verip, Ermenistan sınırını açarak başlayabilirdi. ABD’liler son birkaç aydır, Türkiye’nin Ermenistan ile diplomatik ilişki kurması ve ambargoya son vermesini öngören bir plan önerisi üzerinde çalışıyor.”

“Planda Türkiye’nin atacağı adımlara karşılık Ermenistan’ın da, Türkiye ile olan sınırı tanıması ve milli sembolü olan Ağrı Dağı da dahil olmak üzere, toprak taleplerinden vazgeçmesi isteniyor. Bu tür bir anlaşma hayata geçmiş olsa, Bush yönetimi Ermeni soykırımı karar tasarısının önünü kesebilir ya da gündemden tamamen kalkmasını sağlayabilirdi belki.”

TARAFLAR İLK ADIMI ATMIYOR

Economist bu noktada bir hatırlatmada bulunuyor. Ermenistan halkının, diaspora Ermenilerinden farklı olarak, Türkiye ile ilişkilerin normalleşmesine sıcak baktığı, Türkiye’nin de, bakıcılık yapmak için ülkeye yasadışı yollardan giren binlerce Ermeni’ye göz yumarak jest yaptığı aktarılıyor. “Ancak” diyor Economist ve şöyle devam ediyor:

“Filizlenen bu yakınlaşma atmosferine rağmen, Türkiye diplomatik ilişki kurmaktan kaçınıyor ve ilk adımı Ermenistan’ın atması gerektiğini savunuyor. Ermeniler ise Türkiye’nin, bu yakınlaşmayı sırf soykırım tasarısını gündemden düşürmek için gerçekleştirmediğini kanıtlamasını istiyorlar ve ‘önce Türkiye adım atsın’ diyorlar.”

HÜKÜMET SAMİMİ DEĞİL

“Erdoğan’ın kurmaylarıysa bu tıkanıklıktan, ‘Ermenistan Türkiye ile barış yapmak istiyorsa, önce Azerbaycan ile barışmalıdır’ diye ısrar eden müdahaleci generalleri sorumlu tutuyor. Bu isimlere göre, Kürtler ile siyasi uzlaşma sağlanmasını engelleyen de ordu.”

“Ancak AK Parti yüzde 47 ile iktidara döndükten sonra, artık bu mazeretler cılız kalıyor. Eğer hükümet demokrasi konusunda samimi olsaydı, 301’inci maddeyi kaldırırdı. 301’inci madde yasadaki yerini koruduğu sürece, Başbakan Erdoğan’ın, ‘konuyu siyasetçiler değil tarihçiler araştırsın’ çağrısı havada kalıyor.”

 



Bu haber 195 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,510 µs