’yer’ arayacak? | " /> ’yer’ arayacak? | "/>

En Sıcak Konular

Müsaitseniz PKK kaçacak ’yer’ arayacak?

19 Ekim 2007 14:48 tsi
Müsaitseniz PKK kaçacak ’yer’ arayacak? Tüm taraflar PKK’dan kurtulmanın yolunu arıyor. Irak yönetimi terör örgütüne ‘hemen ülkeyi terk et’ uyarısında bulundu. Bulundu da PKK nereye gidecek? ‘Yatacak yeri’ olmadığı gibi gidecek yeri de yok! Sakın ‘dert bu mu&

Türkiye’nin Kuzey Irak’a girererek bir harekat yapmasının faydalı olacağı yönündeki Genelkurmay açıklamaları bugüne kadar, “gideceksiniz de kimi bulacaksınız” eleştirisi ile karşılandı.

Fakat-şimdilik-görünen o ki, zaten “bulmak” gerekmiyormuş! Başta Bağdat yönetimi ve kendileri asla renk vermese de Kuzey Irak kabileleri şimdi PKK’nın bölgeden gitmesini istiyor.

Söylemlerine bakarsanız ABD ve AB ile bölgedeki diğer ülkeler de öyle. Samimi ya da değil, bu baskının bir problemi var. PKK nereye gidecek?

Bu tahmin edildiğinden daha önemli bir soru. Çünkü, gayet öz biçimde anlatmak gerekirse, Kuzey’e gidemez (Türkiye), Batı’ya gidemez (Suriye), Batı’ya gidemez (İran). Geriye bir tek orta Irak, yani merkezi Bağdat olan alan kalıyor.

Ki buraya “bir de” PKK’nın girmesi kabul edilemez. Zira terörle zaten boğazına kadar batmış olan Bağdat’ın bir de-olay çıkarmasalar bile-PKK ile uğraşacak hali yok. Olsa bile çok ciddi bir açmazla karşılaşacaklar.

Bağdat hükümeti bugüne kadar PKK’yı terörist olarak gördüğünü, elinden geleni yapmaya hazır olduğunu ama Kuzey Irak’a gücünün yetmediğini-şimdi bile-söylüyor.

Elinin altındaki PKK’yı Ankara’ya karşı savunması veya koruması imkansız. Zaten Bağdat yönetiminin terör örgütüne çağrısı, “Kuzey Irak’ı terk edin” değil, “Irak’ı terk edin!”.

Bu durumda PKK’nın gidecek değil ancak “kalacak” yeri olabiliyor. Neresi derseniz, cevap yine Kuzey Irak! Yani silahlarını ve kamplarını terk ederek, yerleşim birimlerine dönmeleri.

Ancak Türkiye’nin bunu da kabul etmesi zor. İki nedeni var. Birincisi, örgütün tasfiyesi ya da marjinalize edilmesi gerçekleşmemiş olur. İkincisi ise gelecekte yeniden diril(til)mesi çok mümkün ve basit hale gelir.

PKK yok olmaz sadece “uyuyan” bir örgüte döner ki, Ankara artık bunlarla uğraşmak istemiyor. Buna rağmen şartlar bu palyatif çözümü getirebilir. Zaten Kış dönemi geldiğinden, terörist PKK eylemlerini düşürür ve “kış uykusu”na yatar.

Böylece yeniden terörün sakinleştiği ama aslında yine hep varolduğu bir sürece girilir. İyi ama bunun dışında çözüm yok mu?

Var. PKK silahı bırakır. Tüm lider kadrosu-sadece ismi kamuoyu tarafından bilinenler değil-hepsi ya Türkiye’ye teslim edilir ya da etkisiz hale getirilir. 1999 yılından sonra terör örgütüne katılmış ama hiçbir eyleme katılmamış olanlar tasfiye edilir.

Örgütün tüm lojistik, ekonomik ve mühimmat stoku imha edilir. İşte böyle bir yol işleyebilir. Tabii yazıldığı kadar kolay değil. Ancak “PKK nereye gidecek” sorusunun anlamlı bir yanıtı şu an pek bulunmuyor.

Bunun yanı sıra “by-pass” yöntemleri de var. Uzun süre önce kulaklara çalınan, “başka bir ülkeye” gönderilmesi fikri de ortada. Ama hangi ülkeye? Terörist göçünü kabul edecek ülkeler hangisi? Bunu kabul edecek ülkenin iyi niyeti ve örgütü kullanıp kullanmayacağı sorgulanmayacak mı?



Bu haber 1,605 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,568 µs