En Sıcak Konular

İstanbul'da deprem olacak, Kocaeli hissedecek

19 Ekim 2007 14:42 tsi
Prof. Ahmet Mete Işıkara, İstanbul depremi, Gölcük Depremi'nin tersi olacak, "İstanbul sallanacak, Kocaeli sallantıyı hissedecek" dedi.

Afete Hazırlık ve Deprem Eğitim Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Ahmet Mete Işıkara, "Nasıl ki Gölcük'te deprem oldu, İstanbul hissettiyse, şimdi İstanbul'da deprem olacak Kocaeli hisedecek." dedi.

Kocaeli'de 22-24 Ekim tarihleri arasında Kocaeli Üniversitesi (KOÜ) Yer ve Uzay Bilimleri Araştırma Merkezi tarafından düzenlenecek Uluslararası Deprem Sempozyumu öncesi bugün tanıtım toplantısı düzenlendi. Grand Yükselis Otelde düzenlenen toplantıya Ahmet Mete Işıkara da katıldı.

Toplantıda konuşan Işıkara, olası İstanbul depremine değindi. Kocaeli'de 100 yıl daha büyük şiddete deprem olmayacağını açıklayarak kenti rahatlatan Işıkara, olası İstanbul depremi için sevindirici haberler vermedi. Artık İstanbul depreminin kaçınılmaz olduğunu aktaran Işıkara şöyle konuştu: "Marmara'da iki deprem potansiyel yeri var. Biri Adalar civarı, diğeri ise Gemlik fayı. Genelde İstanbul depremi diye adlandırırlar. Bu bir kere İstanbul değil Marmara depremi. Çünkü fay hatları İstanbul içinde değil Marmara Bölgesi'nde. Adaların güney batısındaki fay hattı İstanbul şehir merkezine 10 km uzaklıkta. Kocaeli'ye uzaklığı da 90-100 km. Gölcük depremini Kocaeli yaşadı, İstanbul hissetti. Şimdi İstanbul depremi yaşayacak Kocaeli hissedecek. Şunu da unutmamak lazım. Kocaeli Gölcük depreminin büyüklüğü 7.4'tür, şiddeti ise Gölcük'te 10 civarı oldu. Bu depremin Avcılar'daki şiddeti ise 6.5 civarı oldu ve yıkıcı oldu. 6.5 şiddetine baktığınız zaman en fazla sıva çatlağı yapar. Ama yıkım oldu. Bu yıkım neden oldu? Kötü yapılaşmadan dolayı meydana geldi. Dolayısı ile Kocaeli'de de benzer kötü yapılaşma varsa, aynı sonuç meydana gelir."

Türkiye'nin deprem bölgesinde bulunduğunu hatırlatan Işıkara, yüksek cami minarelerinin de depremde en büyük riski taşıdığını aktardı. Birbirleri ile yarışırcasına minarelerin yükseldiğine değinen Deprem Dede, olası depremlerde minarelerin can ve mal kaybını artıracağı düşüncesinde.

İlki 2003 yılında başlanan Uluslararası Deprem Sempozyumu her iki yılda bir yapılacak şekilde geleneksel hale getirildi. Bu yıl da, 22-24 Ekim 2007 tarihleri arasında uluslararası ölçekte "İnternational Aarthquake Symposium 2007" adıyla gerçekleştirilecek. Sempozyumun süreceği üç gün boyunca 11 ayrı meslek grubundan yurtiçi ve yurtdışında toplam 650 araştırmacı katılacak. Mimarlık, mühendislik, hukuk, tıp, sosyal ve yer bilimleri ana başkanlıkları altında yer alan 121 özel konu ile ilgili 176 sözlü ve 49 poster sunum, yurtdışından katılacak 59 ve yurtiçinden 164 araştırmacı tarafından gerçekleştirilecek.

Ayrıca kendi konularında Türkiye'nin önde gelen 8 bilim adamı ve Almanya, Pakistan, Japonya ve Makedonya'dan davet edilen 5 bilim adamı, şimdiye kadar yaptıkları araştırma sonuçlarını ve bilgilerini açıklayacak. Sempozyumda asrın depremi olarak bilinen 1999 Marmara Gölcük Depremi'nin öncesi sonrası ve şu anki durumu da ele alınacak.

Haber 7



Bu haber 565 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,024 µs