En Sıcak Konular

Başkent Doğal Gaz A.Ş'nin özelleştirilmesine onay

19 Ekim 2007 12:37 tsi
Rekabet Kurulu, Başkent Doğal Gaz Dağıtım A.Ş'nin hisselerinin yüzde 100'ünün ''blok satış'' yöntemiyle özelleştirmesi konusunda olumlu görüş bildirdi.

Haber 7 haberine göre, Rekabet Kurulu, Başkent Doğal Gaz Dağıtım A.Ş'nin hisselerinin yüzde 100'ünün ''blok satış'' yöntemiyle özelleştirmesi konusunda olumlu görüş bildirdi. Kurul bu arada, rekabetin tesisi bakımdan doğal gaz dağıtım faaliyetinin, diğer tüm piyasa faaliyetlerinden hukuki olarak ayrıştırılması koşulunun şartnamede yer almasına karar verdi.

Rekabet Kurulu Başkan Vekili Tuncay Songör, yaptığı açıklamada, Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından Başkent Doğal Gaz Dağıtım A.Ş'nin özelleştirmesine dönük ''ön izin'' talebi üzerine yapılan değerlendirmede, Kurulun dün itibariyle kararını aldığını ve bunu Belediyeye gönderdiğini söyledi. Ankara'da doğal gazın dağıtımının özelleştirilmesinin, ilgili kanun ve özelleştirme tebliği kapsamında bir işlem olduğunu ve serbest olmayan tüketicilere (konut tüketicileri) yapılan doğal gaz satışları pazarındaki pazar payı ile cirosu bakımından işlemin ön bildirime tabi olduğunu belirten Songör, özelleştirmenin Rekabet Kanunu kapsamında değerlendirildiğini ve olumlu ön görüş verildiğini ifade etti.

Kurulun ön görüşünde, ''Ankara ilindeki doğal gaz dağıtım faaliyetinin rekabetin tesisi bakımdan diğer tüm piyasa faaliyetlerinden hukuki olarak ayrıştırılması dolayısıyla doğal gaz dağıtımı dışındaki faaliyetlerin dağıtım faaliyeti gösteren şirketten ayrı tüzel kişilik altında yapılandırılmış şirketlerce gerçekleştirilmesi koşulunun ihale şartnamesinde yer alması gerektiğine'' karar verdiğini kaydeden Songör, belediyenin de bu görüşe katıldığını söyledi.

Başkan Vekili Songör, bu kapsamda katılan şirketlerin hakim durum ya da koordinasyon yaratarak rekabet ihlalinde bulunmaması için, iletim veya depolama gibi hususlarda başka faaliyetleri varsa, bunun ayrı tüzel kişilikler altında yapılandırılması gerektiğini ifade etti.

''DOĞAL GAZ DAĞITIMIM ÖZELLEŞTİRİLMESİ TÜKETİCİ YARARINA''

 Doğal gaz dağıtımının özelleştirilmesinin tüketici yararına bir işlem olduğunu vurgulayan Songör, rekabetin ucuzluk ve kalite getirdiğini söyledi. Mevcut durumda Adapazarı, Bursa, Eskişehir gibi bir çok şehirde doğal gaz dağıtımının özel sektör tarafından yapıldığını anlatan Songör, ancak özelleştirmelerde Enerji Bakanlığı, EPDK, Rekabet Kurumu gibi otoritelerin regülatör (düzenleyici) görevinin de eksik olmaması gerektiğini belirtti.

İhalenin ardından kazanan şirket belli olduktan sonra da, bunun Rekabet Kurulunun görüşüne sunulacağını anlatan Songör, buna göre, kurulun ''izin verme, vermeme ya da koşullu izin verme'' şeklinde nihai karar vereceğini sözlerine ekledi.

-ÖZELLEŞTİRMEYE İLGİ BÜYÜK-

Öte yandan Ankara Büyükşehir Belediyesi Başkanı Melih Gökçek, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından Başkent Doğal Gaz Dağıtım Anonim Şirketi'ne 30 yıllığına dağıtım lisansı verilmesi sonrası yaptığı değerlendirmede, söz konusu özelleştirmenin, satış miktarı olarak Türkiye'nin en büyük özelleştirmeleri arasında olacağını ve satıştan 3 milyar doların üstünde gelir beklendiğini söylemişti.

Açık artırma usulüyle yapılacak ihaleye, yurt içi ve yurt dışından, yerli ve yabancı çok sayıda firmanın başvuruda bulunduğuna işaret eden Gökçek, ''Ankara için özelleştirmenin faydalı olacağına inanıyorum. Botaş'a olan borçlar ile doğal gazın yaygınlaşması için Hazine'den alınan paralar, 850 milyon dolar civarında bir rakamdır. Borçlar bittikten sonra kalan parayla 43 kilometresi yapılan metroyu bitirecek ve suya ilişkin yatırımlarda kullanacağız'' şeklinde görüş belirtmişti.

 



Bu haber 509 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,503 µs