iyibilgi, Kuzey Irak’a düzenlenecek olası bir operasyonun Türkiye ve Kuzey Irak için ekonomik sonuçlarını uzmanlarla birlikte mercek altına aldı. iyibilgi özel" /> iyibilgi, Kuzey Irak’a düzenlenecek olası bir operasyonun Türkiye ve Kuzey Irak için ekonomik sonuçlarını uzmanlarla birlikte mercek altına aldı. iyibilgi özel"/>

En Sıcak Konular

Operasyon ekonomiyi vurur mu?

19 Ekim 2007 12:17 tsi
Operasyon ekonomiyi vurur mu? iyibilgi, Kuzey Irak’a düzenlenecek olası bir operasyonun Türkiye ve Kuzey Irak için ekonomik sonuçlarını uzmanlarla birlikte mercek altına aldı. iyibilgi özel

Kaan Kıymaç'ın haberi

Habib Hürmüzlü: Ekonomik baskı uygularsak, operasyona gerek kalmaz

Global Strateji dergisi baş yazarı Habib Hürmüzlü, Kuzey Irak’ta yüzlerce Türk şirketin bulunduğunu aktararak, şirketlerin ağırlıklı olarak inşaat sektöründe olduğunu aktardı. Türkiye’nin dört temel eksende Irak üzerinde büyük ekonomik baskı oluşturabileceğinin altını çizen Hürmüzlü, bu dört noktayı şöyle açıkladı:

1. Yiyecek, içecek gibi pek çok ticari mal, Irak’a Habur sınır kapısından giriyor. Irak’ın gırtlağı sayılan bu kapının kapanması, Irak açısından ciddi sorunlara yol açacak, büyük bir tehdit.
2. Kuzey Irak’a verilen elektriği Türkiye sağlıyor. Eğer bu elektrik kesilirse, bölgede uzun süre elektrik büyük bir sorun olacak.
3. Kuzey Irak’ta bulunan petrol, orada işlenemediği için, kullanılan benzin Türkiye’den sağlanıyor.
4. Bölgede varlığını sürdüren şirketlerimiz, orada, yol, köprü, hastane, okul gibi temel yapısal ihtiyaçları karşılıyor. Bu şirketlerin çekilmesi, İnşaatların yarım kalması demek..

Kuzey Irak’la ticari ilişkilerin bozulmasının Güneydoğu bölgelerinin nasıl etkileyeceğini sorduğumuz Hürmüzlü, kendisinin de Iraklı olduğunu belirterek, Türkiye’nin yüksek menfaatleri gerektiriyorsa, bu yükü yüklenecektir” dedi.

Sınır ötesi operasyondan önce uygulanacak ekonomik tedbirlerle Türkiye’nin çok şeyi değiştirebileceğini vurgulayan Hürmüzlü, “Türkiye, sadece tezkere söylemiyle bile tüm Irak’taki havayı değiştirdi. Ekonomik baskı uygulanırsa, Irak’ta operasyona gerek kalmadan çözüm sağlanabilir” dedi.

Melih Bulu: Sermaye girişi etkilenmeyecek

Olası sınır ötesi operasyonun Türkiye ve Irak’a ekonomik etkilerini sorduğumuz İstanbul Ticaret Üniversitesi Öğretim görevlisi Dr. Melih Bulu ise Türkiye’nin Irak’a, benzin, elektrik, gıda ve dayanıklı tüketim malları sağladığını aktardı.  “Türkiye’nin ambargo koyması halinde, Irak’ta geçici bir şok yaşanacaktır. Fakat bölgeye mal girişi durmayacak, zamanla bu sorun ortadan kalkacaktır.” Açıklamasını yapan Bulu, “Pazar, altı ayda kendini yenileyebilir” dedi.

Operasyonun Türkiye’nin dış ticaretine ve yabancı sermaye girişine etkisini sorduğumuz Bulu, “ Yabancı basının tezkere konusundaki görüşleri oldukça farklı” diyerek, “Bu tezkereyi, ikinci bir Kıbrıs harekatı gibi görüyorlar. ‘Türkiye Amerika’ya kafa tutuyor’ manşetleri atıyorlar” açıklamasını yaptı.

Türkiye’ye giren yabancı sermayenin tamamen batı kaynaklı olmadığını belirten Bulu, “Londra tarafından yönlendirilen Araplar gibi, Türkiye’ye daha pek çok ülkeden sermaye girişi var “ diyerek, “Küresel sermayenin de bu yüksek faiz oranlarını bırakıp, Türkiye’den daha uygun bir liman arayacağını sanmıyorum” şeklinde konuştu.

Eser Karakaş: Ekonomik büyüme darbe alcaktır

Ancak iyibilgi'nin konuyla ilgili sorularını yanıtlayan Bahçeşehir Üniversitesi öğretim görevlisi Prof. Dr. Eser Karakaş aynı görüşte değil. “Olası bir askeri harekât, Türkiye’nin büyüme hızını aşağı çekecektir” diyen Karakaş, askeri çatışmaların başlamasından, yabancı sermayenin kesinlikle etkileneceğini aktararak, “Cari açığımızı kapatmak için büyüme aşağı çekilecektir. Yoksa krizlerin çıkmasına engel olamayız” dedi.

www.iyibilgi.com özel



Bu haber 1,370 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,452 µs