En Sıcak Konular

25 şehit PKK'nın işi mi?

19 Ekim 2007 10:18 tsi
12 vatandaşın kurşuna dizilmesi, Gabar'da şehit düşen 13 Mehmetçik... Bu olaylara düz mantıkla bakan kaybeder. İşte size derin perdenin arkası..

Taha Kıvanç/Yenişafak

Gözünüz açık olsun


Irak kaynaklı PKK terörünü kurutmayı amaçlayan tezkerenin TBMM'den geçeceğinin anlaşılması bile dünyada ve bölgede hareketlenmeye sebep oldu. ABD Başkanı George W. Bush Meclis tezkereyi oylarken açıklama yaptı... Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani PKK terörünü Irak'ta bitirecekleri sözünü verdi... Her düzeyde Iraklı yetkili de yatıştırıcı sözler sarf etmeye başladı...

Bunlar önemli gelişmeler... Peki de benim içim neden huzursuz?

Sabah okuduğum makalelere yeniden göz atarken Sabah yazarı Soli Özel'in yazısından şuur altıma kazınmış bir satırın etkisi altında kalmış olabileceğim aklıma geldi. Hem Ermeni karar tasarısı, hem de Kuzey Irak'tan Türkiye'ye yönelik PKK terör eylemlerini ortadan kaldırma konularında olumlu gelişmeler yaşandığını kayda geçirmiş Sabah dış politika yazarı; yazısının bir yerinde bir kayd-ı ihtiyatîye de yer vererek: “Eğer PKK tam şu sıralarda korkunç bir eylem gerçekleştirmezse ortalığın yatışması ihtimali belirdi.”

İrkildiniz değil mi: “Eğer PKK tam da şu sıralarda korkunç bir eylem gerçekleştirmezse...” cümlesinin kafama kazınması beni huzursuz etmiş olmalı... TBMM'den çıkması Türkiye'nin kararlılığının ve ciddiliğinin anlaşılması için yeterli olmuş 'tezkere', Soli Özel'in öngördüğü üzere 'PKK tam da şu sıralarda korkunç bir eylem gerçekleştirecek olursa', askerlerimizin Irak topraklarına girmesini getirecektir.

Bu da 'caydırıcılık' üzerine oturan PKK'yı etkisiz bırakma stratejisinin yerini 'savaş' halinin almasına yol açar, kaçınılmaz olarak...

Türkiye terörü ortadan kaldıracak adımları ne zaman atmaya başlasa, ne oluyorsa oluyor, girişimi boşa çıkartacak oldu-bittilerle karşılaşılıyor. Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın vefatı (1993) ardından başlayan 'ateş-kes' süreci sözgelimi; vefatın sadece 37 gün sonrasında Bingöl'de 33 eri şehit eden 'karanlık eylem' ile birlikte tarihe karışmıştı.

Terör örgütünün hiçbir zaman üstlenmediği bir eylemdi o; PKK içindeki bir fraksiyonun planı olduğu sonradan anlaşıldığında hiç kimse şaşırmadı. 33 erin cenazelerinin gittiği her yurt köşesi, “PKK'ya ölüm” çığlıklarına sahne olduğu için, Özal'ın hazırladığı bilinen ve MGK'nın da onayladığı 'çözüm paketi' birdenbire rafa kaldırılıverdi.

Özal'ın dönemin başbakanı Süleyman Demirel'e de kabul ettirdiği yasal çerçevede, dağdaki militanların, silâhlarıyla birlikte teslim olmaları durumunda, beş yıl süreyle kamu ve siyasi haklardan mahrumiyet dönemi sonrasında topluma kazandırılmaları öngörülüyordu.

33 erin şehit oluşu o süreci başlamadan bitirdi.

Son kanlı eylemlere de kuşkuyla yaklaşanlar var. Askerî ve ulusalcı kaynaklara yakınlığıyla bilinen Sky-Türk yayın yönetmeni Serdar Akinan, önceki gün (17 Ekim) Akşam gazetesinde çıkan yazısında, Şırnak'ın Beytüşşebap ilçesinde 12 korucunun kurşuna dizilmesi olayı için “Bir parça gazetecilik yapınca işin aslının böyle olmadığını ortaya çıkabiliyorsunuz” tespitini yaptı. PKK'nın saldırıyı üstlenmediğine dikkat çeken Akinan, 'Bu katliamı PKK yaptı' kanaatiyle başlayan operasyonda “13 evladımızı Gabar'da şehit verdik” de diyor yazısında.

Genelkurmay'ın Gabar şehitleriyle ilgili bir soruşturma açtığını aynı yazıdan öğreniyoruz. Akşam yazarı da, tıpkı Soli Özel gibi, 'çok daha provokatif eylemler' beklentisi içerisinde. Okuyalım: “Türkiye'yi Irak batağına çekmek isteyen gizli eller var' diyoruz ya... / Asıl bu iddiaları örten 'gizli eller'i merak ediyorum. / Önümüzdeki günlerde çok daha provokatif eylemlerden korkuyorum... / Ve, tam anlamıyla bir savaş çığırtkanlığı yapan medyanın, gerçekte ne olduğuna kafa yormamasına hayret ve esefle bakıyorum.”

Kafasında kuşkular taşıyan yalnız Soli Özel ile Serdar Akinan olsaydı, o kadar tasalanmayabilirdim. İktisat profesörü de olan Star gazetesi başyazarı Mehmet Altan da “Askerimiz nasıl şehit düştü?” başlıklı ilgi çekici bir yazı ile çıktı dün okurları karşısına.

Okuyalım: “Aslında Ankara'daki dünkü gelişmeleri an be an izlerken (Gabar'da) ölen askerlerimizin nasıl şehit düştüğünün de cevabının verilmesini bekledim. / Operasyonun tartışılmasına neden olan bu ölümleri aydınlatmadan alınacak kararların bize neler getireceğinden çok endişeliydim. / İçerdeki bir sorunun çözümünü dışarıda arama hatasına düşüyorsak... / Bunun bedelinin ağır olabileceğinden çekiniyorum çünkü.”

Soli Özel sıkça ABD'ye giden, olacaklara nesnel yaklaşabilecek donanımda bir uzman, Serdar Akinan kulağı delik bir gazeteci ve Mehmet Altan 'komplocu' takılmayacak serinkanlı bir kalem... Üçü de, “Aman ha!” diyorsa, ben elbette tasalanırım.

Size de gözünüzü dört açmanızı tavsiye ederim.

 



Bu haber 430 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,737 µs