En Sıcak Konular

Pakistan'da ölü sayısı 126'ya çıktı

19 Ekim 2007 08:42 tsi
Pakistan'da, Benazir Butto'nun araç konvoyunda meydana gelen patlamalarda can kaybı sayısı 126'ya çıktı. Yaralı sayısının ise 390 olduğu açıklandı.

Pakistan'da, 8 yıllık sürgünden sonra ülkesine dönen eski Başbakan Benazir Butto'nun araç konvoyuna düzenlenen ve Butto'nun yaralanmadan kurtulduğu saldırıda ölü sayısının 126'e çıktığı, yaralı sayısının 390 olduğu bildirildi.

Hastane kaynakları, intihar saldırısının ardından kentteki 5 hastaneye 126 ceset getirildiğini, 390 kişinin de patlamada yaralandığını duyurdu. Bu intihar saldırısı, Pakistan'da düzenlenen en kanlı intihar saldırısı oldu.

Pakistan'da, Butto'nun 8 yıllık sürgünden dönüşü üzerine aşırı dinci militanların saldırı düzenleme ihtimaline karşı geniş güvenlik önlemi alınmış, Karaçi'de 20 bin polis görevlendirilmişti.        

Butto'nun yaklaşık 150 bin yandaşının gösterisi sürerken gösterinin düzenlendiği alanda, Butto'yu taşıyan zırhlı aracın yakınlarında önce bir el bombası sonra bir bomba infilak etti.

Yetkililer, saldırıdan  sonra Butto'nun yara almadığını ve evinde güvende olduğunu açıkladılar.    

Karaçi Polis Şefi Ezher Faruki, kalabalığa önce bir bomba fırlatıldığını, daha sonra bir intihar komandosunun üzerindeki bombayı patlattığını söyledi. Faruki, saldırının ''profesyonelce'' düzenlendiğini belirtti.     

Bölgedeki AFP muhabiri, patlamanın meydana geldiği bölgenin kanla ve ceset parçalarıyla kaplı olduğunu söyledi. Görgü tanıklarına göre, patlamanın şiddetiyle Butto'nun bulunduğu aracın camları kırılırken, bir polis koruma aracı alev aldı ve patlamanın şiddetiyle etrafa cesetler ile ceset parçaları saçıldı.       

Pakistan İçişleri Bakanı Aftab Şerpao da intihar saldırısında Butto'nun hedef alındığını söyledi. Şerpao, ''Bu, Benazir Butto'nun hedef alındığı bir terör eylemidir. Bu eylemle Pakistan'daki demokratik süreci sabote etmek amaçlanmıştır'' dedi.        

Butto'nun kocası Asıf Ali Zerdari de, eşinin hedef alındığı saldırının Pakistan istihbarat servisinin bir şubesi tarafından düzenlendiğini ileri sürdü.   

Pakistan Devlet Başkanı Pervez Müşerref de, demokrasiye karşı komplo  olduğunu söylediği saldırıyı kınadı.
        
-SÜRGÜNDEN DÖNÜŞ-
        
54 yaşındaki Benazir Butto, hakkındaki yolsuzluk suçlamalarının düşmesi  ve Müşerref'le iktidar paylaşımı konusunda uzlaşma sağlanması üzerine ülkesine dönme kararı almış ve dün Pakistan'a dönerek 8 yıllık sürgün
 hayatına son vermişti.     

Butto'nun, Ocak ayında yapılması planlanan genel seçimlerden sonra, 1999'daki askeri müdahalenin lideri Müşerref ile mücadele etmeyeceği, aksine güç paylaşımında ortak olacağı yorumları yapılıyordu.      

1988 yılında başbakan seçilen Butto, 1990 yılında görevinden alınmış, 1993 yılında tekrar seçilmiş, ancak hakkındaki yolsuzluk suçlamaları dolayısıyla ancak 3 yıl daha iktidarda kalabilmişti. Butto, suçlamaların siyasi amaçlı olduğunu iddia etmiş, ancak suçlamalarla yüzleşmek yerine sürgün hayatını tercih etmişti.     

Devlet başkanlığı görevini bir dönem daha yürütmek isteyen Müşerref, bunun için desteğine ihtiyaç duyduğu Butto ile uzlaşma yoluna gitmiş ve bunun karşılığında Genelkurmay Başkanlığı görevinden feragat etme sözü vermişti.     

Butto, yönetime gelmesi ve Pakistan ordusunun yetersiz kalması halinde ABD'nin Pakistan sınırları içindeki El Kaide hedeflerini vurmasına izin vereceğini söylemişti.     

Benazir Butto, ülkesine dönmesi halinde aşırı dinciler tarafından ölümle tehdit edilmiş, yetkililer olası saldırı riski nedeniyle Butto'dan Karaçi'de helikopterle yolculuk etmesini istemişlerdi.   

Butto ise kendisini ülkesine getirecek olan uçağa binmeden önce yaptığı açıklamada, ''Korkmuyorum. Görevimi düşünüyorum'' demişti. Saldırı, ABD, AB, Fransa, İngiltere ve Avustralya tarafından kınandı.


 
haber7



Bu haber 453 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,462 µs