En Sıcak Konular

Sınırötesinde tezkere rüzgarı

19 Ekim 2007 08:13 tsi
Sınırötesinde tezkere rüzgarı Dünya basını Meclis'in aldığı tezkere kararına geniş yer ayırırken, Ankara'da alınan karar “ABD ve Irak yönetimlerine bir meydan okuma” yorumlarına neden oldu. İşte dünya baısınının değerlendirmeleri:

Yetki ABD ve Irak'a meydan okuma

Meclis'in aldığı tezkere kararı dünya basınında geniş yankı buldu. Kararı, ABD' ve Irak'a meydan okuma olarak değerlendiren dünya basını, Meclis'in aldığı bu kararın Irak yönetimi ve ABD'yi alarma geçirdiğini vurguladı. Arap basını da Ankara'nın kararlı duruşunun ardından ABD ve Irak'tan Ankara'ya yönelik üst üste yapılan açıklamalara dikkat çekerek, “Türkiye yumruğunu vurdu” yorumlarına neden oldu. Le Figaro “Türk hükümeti duygusal şantaja boyun eğdi” görüşünü dile getirirken NYT, oylamanın ABD'den duyulan hayalkırıklığının sonucu olduğunu savundu. Financial Times ise “Operasyon ABD için kabus” ifadesini kullandı. İngiliz yayın kurumu BBC de, “Tezkere oylamasının sonucu Türkiye'ye itidal çağrısı yapan ABD ve Irak'tan gelen baskılara bir meydan okuma” yorumunu yaptı. İngiltere'de yayımlanan The Times gazetesi ise Irak savaşı, ABD'nin PKK ile mücadelesine destek vermediği algılanması ve “Sözde Ermeni Soykırımı” yasa tasarısının komiteden geçmesi gibi faktörlerin ABD'nin Türkiye'deki etkisini azalttığını yazdı.

DÜNYA DESTEK VERMELİ

Daily Telegraph ise başyazısında, Türkiye'nin Kuzey Irak'taki PKK varlığı ile ilgili kaygılarının ve operasyon gerekçelerinin haklı olduğunu belirtti. Başyazıda şöyle dendi: “Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan ise, Irak'ın bu konudaki iradesi ve kabiliyetinden şüphe etmekte haklıdır. Zira Türkiye, Kürdistan Özerk Yönetimi'nin, gerillalarla ya işbirliği yaptığına ya da varlıklarına göz yumduğuna artık ikna olmuş durumda. Başbakan Erdoğan'ın temel sorumluluğu da, Türk halkının güvenliğini sağlamaktır ve sınır ötesi harekatın PKK'yı saf dışı etmekte en etkili yol olduğuna kanaat getirirse, dünya buna destek vermelidir.”

Financial Times

Financial Times, “Geçmişte Türklerin Kürtlere yönelik saldırısı ABD tarafından tercih edilebiliyordu. Ancak Irak'taki savaşın ve istikrarsızlığın hala sürdüğü şu günlerde Türkiye'nin Kürtlere yönelebilecek bir saldırısı ABD için bir kabus” diye yazdı.

The New York Times

NYT, TBMM'deki oylamanın ABD'nin tavrından duyulan hayalkırıklığının sonucu olduğunu öne sürdü. Oylamanın Ermeni tasarısı nedeniyle gerginleştiği bir döneme denk düştüğüne işaret eden gazete, Türk yetkililerinin PKK konusunda son günlerde yapılan diplomatik girişimlerin sonuçsuz kaldığını söylediğini yazdı.

The Guardian

Guardian gazetesi Irak savaşı, ABD'nin PKK ile mücadelesine destek vermediği algılanması ve “Sözde Ermeni Soykırımı” yasa tasarısının komiteden geçmesi gibi faktörlerin ABD'nin Türkiye'deki etkisini azalttığını yazdı.

Liberation

Fransız Liberation ise, 60 binden fazla Türk askerinin sınıra yığıldığını belirtirken bir operasyonun Türkiye-ABD ilişkilerindeki krizi körükleyeceğini savundu. Ermeni tasarısı nedeniyle Ankara'nın Washington'u tehdit ettiğini öne süren gazete, Türkiye'nin İncirlik üssü ile “şantaj” yaptığı iddiasında da bulundu.

Irak'ta her kafadan farklı bir ses geliyor

Hükümete sınır ötesi harekat için yetki veren tezkerenin Meclis'te kabul edilmesinin ardından tam bir panik havasının estiği Irak'ta çelişkili açıklamalar geliyor. Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari PKK terör örgütünün derhal Irak topraklarını terk etmesini isterken, Kuzey Irak yerel yönetim lideri Mesud Barzani, Kürtlere birlik çağrısı yaparken, Türk askerlerine karşılık vereceklerini öne sürdü. Irak Başbakan Yardımcısı Berhem Salih, “Türkiye'nin sorunu barışçı yollarla çözmesinden yana olduklarını” söyledi.

yenişafak



Bu haber 314 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,519 µs