En Sıcak Konular

Çin'in döviz rezervi artık dünya güvenlik sorunu!

13 Ekim 2007 14:22 tsi
Çin'in döviz rezervi artık dünya güvenlik sorunu! Çin Halk Cumhuriyeti eylül ayı sonunda 1 trilyon 430 milyar dolara ulaşan döviz rezerviyle dünyanın en zengin döviz rezervine sahip ülkesi unvanını perçinledi. Merkez Bankası tarafından yapılan açıklamada döviz rezervinin son bir yılda yüzde 45.1 oranında

Çin Halk Cumhuriyeti, 1 trilyon 430 milyar dolarla dünyanın en zengin döviz rezervine sahip ülkesi oldu. Döviz rezervi son bir yılda yüzde 45 arttı

Açıklamanın dış ticaret fazlasının ilk dokuz ayda 185.7 milyar dolara ulaştığının belli olduğu gün gelmesi düşük kur politikası nedeniyle eleştirilen Çin'i yeniden hedef tahtası haline getirecek. Eylül ayındaki dış ticaret fazlası 23.9 milyar dolar olarak gerçekleşti. Çin'in dış ticaret fazlası geçen yılın dokuz aylık döneminde 177.5 milyar dolardı.
2007 yılının haziran, temmuz ve ağustos aylarında rekor kıran dış ticaret fazlası eylülde bu ayların gerisinde kaldı. Uzmanlar Çin üzerinde önümüzdeki günlerde para biriminin değerini artırması için baskının yoğunlaşacağını ifade ediyor.
Yuanın değerinin 2005 yılında serbest bırakılmasının ardından Çin para biriminin dolar karşısında yüzde 10 değer kazandığını ifade eden ekonomistler şunları kaydediyor:
"Batı Çin'in ihracatını artırmak için parasının değerini düşük tuttuğunu düşünüyor. Yuanın dolar karşısında yalnızca yüzde 10 değer kazanması da bunun göstergesi. Önümüzdeki dönemde Çin üzerindeki baskıların yoğunlaşacağı açık."
ABD Hazine Bakanı Robert Kimmit de Çin'in dış ticaret ve döviz rezervi rakamlarının açıklanmasının ardından "Para birimlerinin değerini temel ekonomik göstergelere göre yeniden belirlemeleri gerektiğine inanıyorum. Bu konuda da hızlı davranmaları şart" dedi. Bugüne kadar Kongre'den gelen Çin'e yaptırım uygulanması taleplerinee karşı çıkan ve sorunu Dünya Ticaret Örgütü'nde görüşmelerle çözmeye çalışan Bush yönetiminin bu kez farklı bir tavır alabileceği öne sürülüyor.


AB'de de durum kötü
Çin'den yakınanlar yalnızca Amerikalılar değil. Avrupa Birliği üyesi ülkelerin üreticileri de pazarlarının Çin malları tarafından istila edilmesinden rahatsız. Yuan'ın avro karşısında 2005'teki döviz reformundan bu yana yüzde 5 değer kaybettiğini söyleyen uzmanlar "Çin'in ABD ihracatı yılın ilk dokuz ayında yüzde 15.8 arttı. Ancak AB'de ise bu artış yüzde 30.8'e ulaştı. Bu nedenle 2008 yılında Çin'e karşı daha geniş bir bir birleşik cephe harekâtı görebiliriz ve AB bu cephenin başını çekebilir" diye konuştu.



Bu haber 395 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,636 µs