En Sıcak Konular

Putin rest çekti, Rice'ı bekletti!

13 Ekim 2007 12:15 tsi
ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, Rusya ile Doğu Avrupa’ya yerleştirmeyi planladıkları füze kalkanını görüşmeye devam edeceklerini, ancak Moskova’nın bu plana "Rusya karşıtı potansiyeli" olduğu gerekçesiyle karşı çıkmaya devam ettiğini

Rice, ABD Savunma Bakanı Robert Gates ile birlikte geldiği Moskova’da Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve Savunma Bakanı Antaoliy Serdyukov ile görüşmesinin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında yaptığı açıklamada, füze kalkanı planlarıyla ilgili sorunların devam etiğini ifade etti.

Milliyet'in haberine göre Rusya Savunma Bakanı Serdyukov da açıklamasında, "Bugün üzerinde anlaşamadığımız şey, Rusya karşıtı güçlü bir potansiyeli bulunan füze kalkanının yerleştirilmesi konusu oldu" dedi.

Serdyukov, bu konuya uzmanlar seviyesinde çözüm bulma çabasını sürdüreceklerini sözlerine ekledi.

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov da ABD’nin füze kalkanı planlarını dondurması halinde, Rusya ile ABD’nin bu alanda çok daha etkili bir işbirliği yapabileceğini belirterek, "Rus ve Amerikalı uzmanların ortak çalışmalarını daha etkili bir hale getirmek için füze kalkanı yerleştirme planlarının dondurulması gerektiğine inanıyoruz. Bu konuda hala uzlaşmamız yok" dedi.

İran konusuna da değinen Lavrov, tek taraflı yaptırımların ve askeri müdahale tehdidinin İran ile müzakereleri tıkadığını belirterek, "İran’a yaptırımlara benzer bir uygulama yoksa, tek taraflı belirli sürelerde yapılan güç kullanma tehdidi yerine kolektif çalışmanın daha etkili olacağına inanıyoruz. Bu tip tek taraflı eylemler kolektif çabalarımızla çatışıyor ve bu çabalarımızın etkisini azaltıyor" diye konuştu.

ABD Savunma Bakanı Roberts da bir gazetecinin sorusu üzerine, Rusya’nın Amerikan füze kalkanına alternatif olarak sunduğu Azerbaycan’daki Kabala radar üssünün hedefledikleri görevi tam anlamıyla yerine getirebilecek kapasitede olmadığını söyledi.

Rusya Devlet Başkanı Putin, bu sabah yaklaşık 40 dakika beklettiği Rice ve Roberts’ı kabulünde yaptığı açıklamada, füze kalkanı konusundaki sıkıntısını dile getirerek, "İleride bir gün aya füze kalkanı yerleştirme kararı verebiliriz. Ancak bu noktaya gelmeden önce sizin kendi planlarınızı uygulamanız yüzünden, bu konuyu (aya füze kalkanı yerleştirme) sizinle anlaşma çerçevesinde yapma şansını kaybetmiş olabiliriz" demişti.

Vladimir Putin, ülkesinin orta menzilli nükleer füzeleri sınırlandıran Avrupa Konvansiyonel Kuvvetler Anlaşmasını (AKKA) uygulamasını sürdürebilmesi için, anlaşmanın başka ülkeleri de kapsayacak şekilde genişletilmesi gerektiğini aksi takdirde Rusya’nın bu anlaşmadan çekileceği uyarısında bulunmuştu.

Orta menzilli nükleer füzeler konusundaki anlaşmaların "zamanın gerisinde kaldığı" eleştirisinde bulunan Putin, anlaşmanın sadece ABD ile Rusya arasında yapıldığını, ancak şimdi birçok ülkenin Rusya sınırlarına yakın bölgeler de dahil olmak üzere bu sistemleri geliştirdiğini söylemişti.

PUTİN’İN AMERİKALI BAKANLARI BEKLETMESİ

Bu arada Putin’in bu sabah Gates ve Rice’ı bekletmesini değerlendiren diplomatik gözlemciler, bunun protokolde çok rastlanan bir durum olmadığına dikkati çekti.

Gözlemciler, Putin’in bugünkü görüşmedeki sert ifadelerinin gün boyu sürecek görüşmelerde Amerikan heyeti üzerinde baskı kurma amacı taşıdığını belirtirken, Rice’ın açıklamalarında iyimser bir dil kullanmaya çalışması dikkat çekti.

Uzmanlar, Rice ile Gates’in aynı anda Moskova’yı ziyaret etmesinin, füze kalkanı ve Rusya’nın AKKA moratoryumu nedeniyle iki ülke ilişkilerinde ortaya çıkan sıkıntının göründüğünden daha ciddi bir boyutta olduğunu gösterdiğini belirtirken, Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Kislyak, görüşmelerin "zorlu ama ciddi" olduğunu söylemekle yetindi.



Bu haber 366 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,961 µs