En Sıcak Konular

Teröristi finanse edeni bankacılar yakalayacak

11 Ekim 2007 23:10 tsi
MASAK, terör örgütlerine sağlanan para kaynaklarını kesmek için yeni yönetmelik hazırlayıp Hükümet’e gönderdi. Yasal yolla elde edilen paranın harcanması sırasındaki şüpheli işlemler izlenecek.

MASAK, terör örgütlerine sağlanan para kaynaklarını kesmek için yeni yönetmelik hazırlayıp Hükümet’e gönderdi. MASAK, yasal yolla elde edilen paranın harcanması sırasındaki şüpheli işlemleri izleyecek.

Giderek tırmanan PKK terörünün önlenmesi için bir taraftan sınır ötesi operasyona yönelik hazırlıklar yapılırken, diğer yandan da terör örgütünün finansman kaynaklarının kurutulması için kapsamlı bir çalışma başlatıldı. Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) terörün finansman yollarını kurutmak için yeni bir yönetmelik hazırlayarak Başbakanlık’a gönderdi. 54 maddeden oluşan yönetmeliğin, geçen yıl çıkarılan ancak iyi anlaşılamadığı düşünülen “Suç Gelirlerinin Aklanmasının Önlenmesi Hakkında Kanun” a terör açısından işlerlik kazandıracağı ifade ediliyor.

HER YERE BİLDİRİLECEK

Yönetmeliğin yayınlanarak yasal kimlik kazanmasının hemen ardından bankalar, finans kurumları, spor kulüpleri, tapu müdürlükleri, İMKB, aracı kurumlar, Türkiye Jokey Kulübü, Milli Piyango İdaresi, noterler, emlak ve taşıt alım satımıyla uğraşanlar başta olmak üzere 23 ayrı meslek gurubu alarma geçirilerek terörün finansmanına yönelik şüpheli işlemler konusunda MASAK’ın bildirilmesi istenecek. Ayrıca yönetmelikle birlikte, terörün nasıl finanse edildiği, terör örgütlerine kaynak aktarmak için hangi yöntemlerin kullanıldığı da örnekler halinde anlatılacak.

ODAKLANMA SAĞLAYACAK

Konuya ilişkin bilgi veren MASAK yetkilileri, yönetmelik sayesinde yasanın daha iyi anlaşılacağını ve terörün finansmanı konusuna ciddi bir “odaklanma” sağlayacağını bildirdiler. Mevcut yasanın mali suçları genel olarak değerlendirdiğine işaret eden yetkililer, “Yönetmelikle birlikte terörün finansmanı suçu daha açık hale gelecek ve ilgili birimler tarafından daha iyi anlaşılacak” dediler.

ALIN TERİ DE OLSA YASAK

Üst düzey bir MASAK yetkilisi, “Para ister yasa dışı yollardan isterse yasal yollardan kazanılsın, hiçbir şekilde yasa dışı alanlarda kullanılamaz. Bu nedenle para, alın teriyle kazanılmış olsa dahi terör örgütü gibi yasadışı alanlara aktarıldığı anda suç teşkil ediyor. Terör örgütüne çeşitli yollarla para aktarıldığını biliyoruz. Bu konuda bir çok suçluyu da yakalayıp savcılığa bildirdik. Ancak bu mekanizmanın daha etkin çalışmasına ihtiyaç var. Yönetmelikle Türkiye genelinde faaliyet gösteren 46 banka, 7 bini aşkın şube, 150 bine yakın bankacı, terörün finansmanına yönelik şüpheli işlem arayacak. Bin 500’e yakın noter yaptığı işlemi daha sıkı kontrol edecek. Bu sayede biz yüz binlerce kişiyi bu işte kendimize partner yapmış olacağız” dedi.

DİKKATSİZLİK BİLE SUÇ

Mevcut yasa, bankalardan spor kulüplerine, Milli Piyango İdaresi’nden noterlere kadar 23 ayrı iş alanında faaliyet gösteren kişileri şüpheli işlemleri MASAK’a bildirme konusunda zorunlu tutuyor. Dolayısıyla, örneğin bir banka şubesinden terör örgütüne para gönderen bir şüpheliyi fark etmeyen bankacı görevi ihmal suçu işlemiş sayılıyor ve 10 bin YTL para cezasına çarptırılıyor. Böyle bir şüpheli işleminin MASAK’a bildirilmemesi halinde ise ilgili görevli hakkında 3 yıl hapis istemiyle dava açılıyor.

ŞÜPHE UYANDIRAN BAZI iŞLEMLER

İşlem yapılırken normalde herkesin vermesi gereken bilginin verilmesinde isteksiz davranılması, kimlik bilgilerinin edinilmesinde zorluklarla karşılaşılması, mali durumla ilgili yanıltıcı beyanlarda bulunulması, yapılan işlemin beyan edilen amaca uygun düşmemesi. Uyuşturucu ve kaçakçılık gibi suçlar ile terörist organizasyonların mevcut olduğu ülkelerden ve sınır ötesi merkezlerden normal olmayan büyük meblağlı transferlerin yapılması. Kişinin banka ve diğer yükümlüler nezdindeki hesaplarında anormal bir artışın tespit edilmesi ve bu hesaplarda büyük miktarlarda atıl paraların tutulması.
BUGÜN
 

 



Bu haber 581 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,572 µs