En Sıcak Konular

Rayburn koridorlarında kırmızı telefonda

11 Ekim 2007 20:30 tsi
Rayburn koridorlarında kırmızı telefonda
Tüm Ermeniler Patriği Karekin II'nin mutluluğu yüzündeki ifadeden gayet iyi anlaşılıyordu. Tam yanına yaklaşıp bir iki soru soracakken kendisine kırmızı bir telefon uzatılıyor. Muhatabı kim, en azından bize malum değil

ALİ AKEL/WASHINGTON

ABD Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi'nin bulunduğu Rayburn binasının 2172 Numaralı salonda alınan karar sadece içerdeki Ermenileri sevindirmedi. İçerde birbirlerine sarılıp kararı coşkuyla kutlayan binadaki Ermenilerin sevinci kısa bir süre Rayburn'un koridorlarına taştı.

Ermeni yetkilileri, kendilerine uzatılan mikrofonlara peşpeşe demeçler vermeye başladı. 2172 numaralı koridorun diplerine doğru rahip kıyafetli iki üç kişi de etrafındakilerin tebriklerini kabul ediyordu.

Kendisine uzatılan mikrofona konuşan Tüm Ermeniler Patriği Karekin II'nin mutluluğu yüzündeki ifadeden gayet iyi anlaşılıyordu. Tam yanına yaklaşıp bir iki soru soracakken kendisine kırmızı renkli bir telefon uzatılıyor ve Karekin birkaç dakika aynı yüz ifadesiyle telefonda muhatabıya bir şeyler konuşuyor. Muhatabı kim, en azından bize malum değil.

Yanına yaklaşıp bir iki soru sormak istediğimizi belirtiyoruz. Ali Akel, Türkiye'de yayımlanan Yeni Şafak gazetesinden diyorum, memnuniyetle kabul ediyor. Daha soru sormadan "We feel very comfortable. We are very comforted that this is happened." Yani, "Çok rahatız. Böyle bir karar alındığı için çok rahatladık" diyor.

"Bu kararın çıkmasını bekliyor muydunuz? Beklentiniz bu yönde miydi?" diye soruyorum. Cevabı kısa ve net: "Dualarımız ve umutlarımız soykırımın bütün dünya tarafından kabul edilmesi."

İLİŞKİLER DAHA DA İYİ OLACAK

ABD Başkanı Bush da, Dış İlişkiler Komitesi'nde oy kullanan milletvekillerinin çoğu da tasarının geçmesi halinde Türkiye-Ermenistan ilişkilerinin giderek anormalleşeceği yönündeydi. Pekiyi, Karekin II, acaba bu konuda ne düşünüyordu? "Ne diyorsunuz? Şimdi bu karar, zaten sorunlu olan iki ülke ilişkisini daha da zora sokmayacak mı? İlişkilerin iyice kopmasına neden olmayacak mı?"

Karekin II, herkesin düşündüğünün tam aksini düşünüyor. Hatta, bu kararın Türkiye ile Ermenistan ilişkilerini normalleştireceğini söylüyor. Şu ifadeler de Karekin II'ye ait: "Ermeni soykırımının kabul edilmesi Türkiye-Ermenistan ilişkilerini gelişterecektir. İki komşu ülkenin ilişkilerinin normalizasyonuna hizmet edecektir."

PLANLI BİR DUA DEĞİLDİ

Temsilciler Meclisi'ni dua ile açan Karekin II de, Nancy Pelosi gibi bunun tamamen bir tesadüf olduğunu düşünüyor.

Tasarının oylanacağından haberi olmadığını söylüyor. "Kongre'yi dua ile açtınız. Kararın olumlu çıkmasında bunun bir etkisinin olduğunu düşünüyor musunuz?" sorumuza Patrik Karekin'in verdiği cevap aynen şöyle:

"Biz burada bütün Ermeni kiliselerinin lideri olarak, üst temsilcisi olarak ABD'deki Ermeni cemaatini ziyaret etmek için bulunuyoruz. Tasarının bugün kabul edileceğini bilmiyorduk. Planlı bir açılış değildi. Böyle olması Allah'ın takdiri. Ziyaretimizi planlarken bu görüşme takvimde yoktu."

Karekin II ile konuşacak daha ve sorulacak daha çok soru vardı ama, dar bir zamanda ve dar bir alanda Karekin II'ye sorabildiğimiz ve cevabını alabildiğimiz sorular, ayaküstü ancak bu kadar oldu.

yeni şafak



Bu haber 359 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,489 µs