En Sıcak Konular

Tokat atan astsubayın elini tutan asker suçsuz

11 Ekim 2007 15:25 tsi
Askeri Yargıtay 1. Dairesi, ensesine tokat atan astsubayın elini tutarak “Yeter artık, biz buraya askerlik yapmaya mı geldik, dayak yemeye mi geldik" diye tepki gösteren asker hakkında verilen mahkumiyet kararını bozdu.

Askeri Yargıtay, bozma kararında, “Sanığın, ensesine vuran astsubayın elini tutmaya çalışması şeklinde gelişen olayda, sanığın suç işleme kastıyla hareket etmediğini kabulü gerekir" denildi.
      Askeri Mahkeme tarafından, toplu asker karşısında üste saygısızlık suçunu işlediği gerekçesiyle 25 gün hapis cezasına çarptırılan sanık hakkında verilen mahkumiyet kararını bozdu.
     
     ‘FİZİKİ ŞİDDET KARŞISINDA SANIĞIN HAREKETSİZ KALMASI BEKLENEMEZ’
      Kararda şöyle denildi: “Eğitim sırasında A.Ç. nin sanık B.P. ye esas duruşunu düzeltmesini söylediği, sanığın ‘Komutanım gece 03.00-03.30’a kadar çalıştım, hasta baktığım için ayakta duracak halim yok’ dediği, A.Ç.nin sanığa susması konusunda ikaz ederek, eli ile ensesine vurmaya başladığı, sanığın ise ‘yeter artık, biz buraya askerlik yapmaya mı geldik, dayak yemeye mi geldik’ dediği tanık ifadeleriyle sabittir. Sanığın savunmaları ve tanık ifadeli ışığında somut olay irdelendiğinde; toplu asker unsurunun oluştuğu konusunda kuşku bulunmamaktadır. Askeri mahkemece, sanığın eylemi ‘olay sırasında üstü olan A.Ç.nin ikazlarına rağmen, bağırarak konuşmaya devam etmesi ve ‘yeter artık, biz buraya askerlik yapmaya mı geldik, dayak yemeyi geldik’ şeklinde sözler söyleyip el kol hareketleri yapması, elini havaya kaldırması nedeniyle üst’e saygısızlık olarak nitelendirilmiştir. Olay tarihi itibariyle 14 aylık asker olan ve onbaşı rütbesi ile askerlik hizmetini yapan sanığın, esas duruşu hatalı bile olsa, eğitimin maksadı olan bu hatanın düzeltilmesi için, eğiticinin hareketin doğrusunu gösterip, hatalarını sanığa anlatması gerekirken, fiziki şiddet uygulayarak sanığın önce ayaklarına, sonra ensesine canını acıtacak şekilde vurması karşısında, sanığın hareketsiz kalması beklenemeyeceğinden, canının acıması nedeniyle gösterdiği tepkisel hareket ve suç teşkil etmeyecek şekilde durumunu belirtecek şekilde söylediği sözlerde suç kastının bulunmadığı anlaşılmakla, askeri mahkemece beraat yerine mahkumiyet hükmü tesis edilmesi yasaya aykırı görüldüğünden hükmün esastan bozulmasına karar verilmiştir." (ANKA)

Milliyet



Bu haber 480 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,730 µs