En Sıcak Konular

Tezkerenin üç hedefi!

11 Ekim 2007 14:55 tsi
Kuzey Irak’a sınır ötesi operasyon için hazırlanan tezkerenin 3 ana hedefi var: “PKK’nın tasfiyesi, terör eylemlerinin durdurulması ve sınır güvenliğinin sağlanması.”

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, Terörle Mücadele Yüksek Kurulu toplantısından sonra, “siyasi irademizi gösterelim” diyerek, Kuzey Irak’a sınır ötesi operasyon için tezkere talimatı vermesi üzerine Ankara’da hummalı bir çalışma başladı. Öncelikle, tezkerenin üç temel hedefi belirlendi. Bunlar, “PKK’nın tasfiyesi, terör eylemlerinin durdurulması ve sınırların güvenliğinin sağlanması.”

ÖZELLİKLE BAYRAM SONRASI

Akşam gazetesinin haberine göre tezkereyle örgütün Kuzey Irak’tan çıkartılıp, güvenliği tehdit edecek gelişmelerin engellemesi amaçlanıyor. Türkiye’nin milli birliğini ve toprak bütünlüğünü hedef alan eylemlere, örgütlenmelere karşı her türlü önlemin alınması hedefleniyor.

Bu gelişmelerin, İstanbul’da 2-3 Kasım’da gerçekleşecek Irak’a Komşu Ülkeler Toplantısı’nın ana gündemini oluşturması bekleniyor. Türkiye’nin toplantı öncesinde radikal adımlar atmayacağı, ayrıca, tezkerenin Ramazan Bayramı sonrasına bırakılmasının hükümetin bilinçli tercihi olduğu konuşuluyor.

TEZKERENİN 4 MİMARI

Tezkerenin taslak metni Dışişleri Bakanlığı’nın uluslararası hukuk bölümü hazırlıyor. Metin üzerinde Müsteşar Ertuğrul Apakan ile Irak Özel Temsilcisi Oğuz Çelikkol çalışıyor. Başbakanlık Müsteşarı Efkan Ala ile Erdoğan’ın askeri danışmanı Genelkurmay Harekat Başkanı Korgeneral Nusret Taşdelen de katkıda bulunuyor. Tezkere, Dışişleri Bakanı Babacan’ın onayının ardından Başbakanlığa gönderilecek.

HÜKÜMET ŞİMDİYE KADAR 3 TEZKERE ÇIKARDI

AKP Hükümeti, göreve geldiği 3 Kasım 2002 tarihinden bu yana TBMM’ye Irak’a ilişkin 3 tezkere gönderdi. 6 Şubat 2003’te hazırlanan ve ABD askeri unsurlarının üç ay süreyle Türk topraklarını kullanmasını içeren ilk tezkere TBMM’de kabul edilmedi. Türk- ABD ilişkilerinde “1 Mart krizi” şeklinde değerlendirilen bu tezkerenin ardından, hükümet, 20 Mart 2003’te ikinci bir tezkere hazırladı. Türk hava sahasının 6 ay süreyle yabancı unsurlara açılmasını amaçlayan bu tezkere TBMM’de kabul edildi. 6 Ekim 2003’te hazırlanan ve TSK’nın çokuluslu güçlerin bir parçası olarak Irak’a gönderilmesini içeren tezkere TBMM tarafından kabul edildi ancak Dışişleri Bakanlığı’nın 7 Kasım 2003 tarihli açıklamasıyla askıya alındı.

Dış basında geniş yankı buldu

HÜKÜMETİN tezkere hazırlanması için verdiği talimat, dış basında da yankı uyandırdı. The Guardian, “Hükümet generallerin baskılarına boyun eğdi” ifadesini kullandı. New York Times, “ABD için yaygın etkileri olacak” dedi. El Cezire de, İstanbul’daki ‘Irak’a Komşu Ülkeler’ toplantısı nedeniyle yakında operasyon beklenmediğini savundu.

Kuzey Irak’taki Türk askeri taarruzunun, pek olası olmasa da, ABD için yaygın etkileri olur. Türkiye, NATO üyesi ve bölgenin en güçlü ordusuna sahip. Türkiye’nin ABD’nin Irak savaşındaki desteği hayatidir. İncirlik Üssü, Orta Irak’taki askerlere sevkiyat yapıyor.

Hükümet, generallerin baskılarına boyun eğdi. Washington’un karşı çıkmasına rağmen Başbakan, askerlerin PKK’ya karşı sınırlı operasyonlar yapmasına izin verdi. Aylarca Genelkurmay Başkanı Büyükanıt’tan gelen baskılara direnen Erdoğan yıl boyunca askerlerle sorunları yaşamıştı.

Türk hükümeti, Kuzey Irak’ta PKK militanlarını kovalamak amacıyla kuvvetlerini hazırlıyor. PKK saldırılarının ardından muhalefet ve medya Türk hükümetinden, büyük bir operasyon dahil, sert önlemler talep ediyor.

Türkiye, sınır ötesi operasyonla tehdit ediyor.

Türkiye Irak’a baskın düzenlemeye hazırlanıyor. Ancak, gelecek ay Irak temsilcilerinin de katılacağı bölgesel konferansa ev sahipliği yapacağı için yakın gelecekte komşusuna kuvvet göndermesi beklenmiyor.

Doğu ve Güneydoğu’dan üst üste gelen terör saldırıları üzerine Ankara’da alarma geçen devletin üst organları Kuzey Irak’a sınır ötesi operasyon da dahil PKK’ya karşı her türlü önlemin alınması için son hazırlıklarını yaptı.

Türk hükümeti, Kuzey Irak’taki Kürt ayrılıkçılarını yakalamak için parlamentodan izin isteyecek. Başbakan Erdoğan harekete geçmek için büyük bir baskı altında. ABD de, Türkiye’yi tek taraflı eyleme karşı uyardı. Uzmanlar büyük bir operasyonun AB ile bağları gereceği görüşünde. 



Bu haber 608 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,823 µs