En Sıcak Konular

Nobel'de sıra barış ve edebiyatta!

11 Ekim 2007 13:37 tsi
Nobel'de sıra barış ve edebiyatta! Nobel’de heyecanın doruk noktası olan Edebiyat Ödülü yarın açıklanacak. Ödül verilecek olan edebiyatçıyı belirleyecek olan İsveç Akademisi’nden çıt çıkmıyor. Edebiyat eleştirmenleri her yıl olduğu gibi favorilerini açıklayıp tahminde bulunmaya

Eleştirmenlerin favorileri arasında İsrailli yazar Amos Oz önde gelmekte. Yıllardır favoriler arasında gösterilen Amos Oz, önceki hafta Göteborg’daki kitap fuarına da konuşmacı olarak davet edilmişti. Fanatizmin toplumdaki tahribatını, insan ruhunun çelişkilerini, çarpıcı ve akıcı bir dille anlatan Amos Oz’un ödülü kazanması sürpriz sayılmayacak.

Ancak, edebiyat dünyasında eleştirmenlerin favorileri arasında yer alan yazarların Nobel Ödülü’nü kazanması sürpriz sayılmasa da Akademi çoğu zaman herkesi şaşırtan eleştirilere maruz kalan seçimlerde de bulunuyor. İtalyan dramaturg Dario Fo, Avusturyalı Elfriede Jelinek ve birçok edebiyat eleştirmeninin “adını bile duymadığım” diye tanımladığı Fransa’da yaşayan Çinli yazar Gao Xingjian’ın edebiat ödülünü kazanması son yılların sürprizleri arasında gösteriliyor.



Orhan Pamuk’un Nobel’i

Bu yüzden olsa gerek edebiyat eleştirmenlerinin tahmin listesinde bu yıl oldukça sınırlı sayıda edebiyatçı ismi yer alıyor. Tahmin listesinde Amos Oz’dan sonra en güçlü aday olarak Mario Vargas Llosa, geliyor. Claude Levi-Strauss ile Gitta Sereny de şans tanınan yazarlar arasında.

NTV'nin haberine göre, dikkat çekilen bir nokta da son on yıl içinde sadece tek bir kadın yazarın ödül kazanmış olması. Akademi’nin bir kota anlayışıyla hareket edip etmediği bilinmiyor ama eleştirmenlere göre sıra bir kadın edebiyatçıda. Bir şaire ödül verilmesi halinde favoriler listesinin değişmeyen ismi İsveçli şair Tomas Transströmer’e şans veriliyor.

Favoriler arasında bulunmamasına hatta pek tanınmamasına rağmen Fransızca yazan Guadeloupe’lu yazar Maryse Conde’yi bir kenara yazmak gerekiyor. Kolonyalizmi, köleliği ve siyahların dünyadaki durumunu tarihsel doku içinde çok başarılı bir roman kurgusu ve şiirsel bir üslupla anlatan 1937 doğumlu Maryse Conde ismi Akademi’nin edebiyat dünyasını şaşırtıp sarsma geleneğine de uygun düşmekte.

BARIŞ ÖDÜLÜ’NÜN FAVORİSİ AL GORE
Cuma günü açıklanacak Barış Ödülü’nün favorisi ise ABD Eski Başkan Yardımcısı Al Gore.

İnsanlığı tehdit eden iklim değişikliği üzerine bir film yapıp kitap yazan ve ülkeleri dolaşarak insanları çevre kirliliği konusunda hassas olmaları devletleri de önlem almaları için uyaran Al Gore’un Norveç Nobel Barış Komitesi’nce ödüle layık görülmesi sürpriz olmayacak.

181 aday arasında Al Gore’un yanısıra BM İklim Paneli’nin de şanslı olduğu yolunda yorumlar var.



Bu haber 181 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,112 µs