En Sıcak Konular

Atilla İlhan mezarında anıldı!

11 Ekim 2007 13:36 tsi
Şair ve yazar Attila İlhan, vefatının 2. yılında Aşiyan’daki kabri başında düzenlenen törenle anıldı.

Attila İlhan’ın Aşiyan Mezarlığı’ndaki Türk bayrağı ve çiçeklerle süslenen, fotoğrafının konulduğu kabrine, yeğenleri Kerem Alışık ve Ferhat İlhan, kız kardeşi Çolpan İlhan ve törene katılan vatandaşlar tarafından kırmızı-beyaz karanfiller bırakıldı. Törende konuşan Kerem Alışık, yazar, edebiyatçı, felsefe ve düşün adamı dayısının, Türk fikir hayatına damgasını vurmuş çok önemli bir aydın ve eylem adamı olduğunu söyledi.

İlhan’ın her zaman ailenin onuru olduğunu vurgulayan Alışık, “Bağımsız bir aydındı Attila İlhan ve Türkiye’nin bölünmez bütünlüğü için var gücüyle çalıştı. Yegane uygarlık modelinin batıda olduğu tezine her zaman karşı çıkan, batı taklidi ve özentisinden ziyade kendi değerlerimize ve kültürümüze sahip çıkarak yaşamamız gerektiğini savunan, inanan, yazan çok önemli bir aydınımızdı” diye konuştu.

Kerem Alışık, dayısının aşkı, şiiri ve kavgayı her zaman çok sevdiğini belirterek, “Dili hepimizin dili, şiiri hepimizin şiiri, kavgası hepimizin kavgası oldu her zaman” dedi.

Attila İlhan’ın “dip dalgası” tezinde gençlere olan güvenini ve inancını ifade ettiğini dile getiren Alışık, o tezin şimdi yükselerek gelmesinin, dayısının bu düşüncesinin ne kadar kuvvetli temellere dayandığını gösterdiğini söyledi. Alışık, İlhan’ın tek başına bir takım olduğunu ifade ederek, şunları kaydetti:

“Her zaman tekti ama bir kadroydu. Söyledikleri ve yazdıkları bizden sonraki bütün nesillere kalacak. Hiçbir zaman unutulmayacak, hep yaşayacak. Eserleri, düşünceleri var oldukça, arkasından yürüyenler oldukça bugünler, sadece ona bir hürmet ve şükran olarak hatırlanacak diye düşünüyorum. Ölümünden sonraki 2. yılda burada anıyoruz. Eksikliği ve yokluğu çok derin ve büyük ama fikirleri, eserleriyle bir bayrak gibi içimizde sonsuza kadar dalgalanacağını bilmek tesellimiz.”

ÇOLPAN İLHAN’DAN ŞİİR
Attila İlhan’ın yeğeni Ferhat İlhan da amcasının aile büyükleri olduğunu ve görüşlerinden her zaman yararlanma fırsatı bulduklarını belirterek, Attila İlhan’ın, görüşlerini son yıllarda sadece yazılı olarak değil, televizyon programları ve yazdığı senaryolarla da aktarma imkanını bulduğunu, toplumun bu şekilde kendisini daha yakından tanıdığını söyledi.

Kurmaya çalıştıkları Attila İlhan Bilim Sanat Kültür Vakfının, şairin görüşlerini gelecek kuşaklara taşımasını amaçladıklarını dile getiren Ferhat İlhan, kabrinin başında toplanan kişilerin, fikirlerinin aktarılması konusunda Attila İlhan’ın rahat uyumasını sağlayacağını ifade etti. Şairin kız kardeşi Çolpan İlhan da Kerem Alışık ve Ferhat İlhan’ın gerekenleri söylediğini belirterek, “Ben ona 2 mısrayla hitap etmek istiyorum. Müsaade ederseniz ağabeyciğime onları söyleyeceğim” dedi.

Attila İlhan’ın, “Boynuna o yeşil fuları sarma çocuk, gece trenlerine binme kaybolursun.../Sokaklarda mızıka çalma çocuk vurulursun...” mısralarını okuyan Çolpan İlhan, “2 yıldır sonsuz bir acı ve boşluk içindeyiz. Bu da geçmeyecektir, buna inanıyorum. Nur içinde yatsın ağabeyciğim, onu çok özlüyoruz” diye konuştu.

ŞİŞLİ BELEDİYE BAŞKANI SARIGÜL
Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül de Attila İlhan’ın ulusal birlik ve dirlikten ayrılmadığını, çağdaş demokrasiden ödün vermediğini belirterek, “Son yıllarda, özellikle son aylarda bayrağımızı ve toprağımızı gasp etmek isteyen hainlere ve canilere karşı büyük bir duruş gösterdi, büyük bir mücadele örneği verdi” dedi.

Attila İlhan’ın 12 Eylül öncesi farklı kutuplarda olan insanları ulusal birlik ve çağdaş demokrasi bayrağı altında topladığını ifade eden Sarıgül, İlhan’ın kendilerine verdiği son görevin, vatanın bölünmemesi ve bayrağın asla aşağıya inmemesi olduğunu vurguladı.


Sarıgül, “Bayrağımızdan ve toprağımızdan ayrılmayan, ulusal değerlerimize son derece önem veren, ulusal değerlerimiz konusunda bizi birleştiren değerli üstadımızı rahmetle anıyorum” dedi.

Gazeteci Tuncay Özkan da Attila İlhan’ın vatana, namusa, ahde vefaya duyduğu aşkla, sevgiyle, umutla bu topraklarda yaşamaya ve huzur içinde yatmaya devam edeceğini söyledi.

Özkan, “Çünkü vatan bizimdir. Biz vatanın bekçisiyiz. Attila İlhan bizim önderimizdir. Bize kılavuzluk etmeye, bu çalkantılı boğazdan geçerken herhangi bir hasara yol açmadan bu sulardan geçmemize kılavuzluk etmeye devam edecektir. Biz onun varlığıyla önümüzdeki yüzyılda çok büyük umutlarla ve beklentilerle bakıyoruz” diye konuştu.

İmam’ın okuduğu duaya, törende bulunan vatandaşlar da katıldı. Törenin ardından lokma dağıtıldı.



Bu haber 815 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,139 µs