Le Figaro'nun iddiası: Türkiye'nin gizli niyeti | " /> Le Figaro'nun iddiası: Türkiye'nin gizli niyeti | "/>

En Sıcak Konular

Le Figaro'nun iddiası: Türkiye'nin gizli niyeti

11 Ekim 2007 13:29 tsi
Le Figaro'nun iddiası: Türkiye'nin gizli niyeti
Sınır ötesi operasyon hazırlıklarını dünya basını da izliyor. The Times, bunun Türkiye için felakatle sonuçlanabileceğini savunurken, Financial Times, Ermeni tasarısının ardından, ABD’nin Türkiye’yi harekattan vazgeçirmesinin güç olduğu yorumu

“Türkiye Irak’a girmeye hazırlanıyor” başlığını atan İngiliz Times gazetesi son saldırıların, hükümeti yoğun baskı altına aldığını belirtiyor.  NTV'nin bildirdiğine göre “Sınır ötesi operasyon Türkiye için felaketle sonuçlanabilir” diyen gazete, olası riskleri şöyle sıralıyor:

“Irak’taki Kürt bölgesinde yapılacak kapsamlı bir operasyon, ülkenin yaygın şiddetten uzak kalabilen tek bölümüne kargaşa getirebilir. Türkiye’nin AB’ye katılma çabalarında en önemli destek kaynağı olan ABD ile stratejik ilişkiler tehlikeye girebilir. Türkiye’nin PKK ile mücadelesinde uluslararası toplumdan gördüğü destek riske girmiş olur.”

Gazeteye göre, Amerikan Temsilciler Meclisi Dışişleri Komitesi’nden geçen soykırım tasarısı da sınır ötesi operasyon olasılığını güçlendirdi.

Financial Times gazetesi de, “Tasarı Genel Kurul’dan da geçerse, Türkiye’yi engellemek daha zorlaşacak” değerlendirmesine yer veriyor.

Amerikan Washington Post gazetesi ise, giderek derinleşen sorunların Bush yönetimini zor durumda bıraktığı görüşünde. Türkiye’nin de bölgesel Kürt yönetiminin de ABD’nin müttefiki olduğunu vurgulayan gazete, “Yeni bir cephe, Washington’un Irak’ta istikrarı sağlama çabalarına zarar verecektir” yorumunda bulundu.

LE FIGARO: HÜKÜMET, ORDU VE PKK ARASINDA SIKIŞTI
Fransız Le Figaro gazetesi, Türkiye’nin Irak’a olası bir askeri operasyonunun resmi gerekçesinin PKK olarak gösterildiğini, ancak perde arkasında Kürt devleti kurulmasını ve Kerkük’ün Kürtlerin eline geçmeini engelleme kaygılarının yattığını yazdı.

Gazetenin, “Türk hükümeti ordu ile PKK arasında sıkıştı” başlıklı haberinde, “milliyetçi basın tarafından zayıf kalmakla suçlanan ve intikam isteyen kamuoyundan baskı gören hükümetin, aylar sonra ilk defa Irak konusunda tehditkar olduğuna” dikkat çekiliyor.

Haberde, Irak’a bir operasyonun yaratacağı sonuçlar konusundaki itidal çağrılarının, 13 askerin öldürülmesinin ardından doğan hava nedeniyle işitilmez hale geldiği belirtiliyor. Buna rağmen birçok uzmanın Erdoğan’ın Irak’ta bir maceraya atılmaya yanaşmayacağını düşündüğünün de belirtildiği haberde, “böyle bir senaryo, Türkiye’de de varlığı olan PKK’nın faaliyetlerine son vermeyeceği gibi AB ile yürütülen üyelik müzakereleri açısından da felaket olur” yorumunda bulunuluyor.

Haberde, “Operasyonun resmi gerekçesi PKK’yı avlamak olsa da işin arkasında başka çıkarlar yatmakta : Türkiye’nin kapısında bir Kürt devletinin kurulmasını ve petrolüyle zengin ve küçük bir Türkmen azınlığın yaşadığı Kerkük kentinin Kürtlerin eline geçmesini engellemek” yorumu da yapılıyor.



Bu haber 483 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,288 µs