En Sıcak Konular

Marketler Ramazanda nasıl sömürdü

11 Ekim 2007 11:04 tsi
Tarımsal ürünlerde üretici fiyatları neredeyse hiç artmazken, market fiyatlarında rekor artışlar yaşandı. İşte Üretici fiyat artışı ile market fiyat artışları arasındaki uçurum.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB), tarımsal ürünlerde Ramazan ayı boyunca üretici fiyatlarının neredeyse hiç artmamasına karşın market fiyatlarında rekor artışlar yaşandığını bildirirken, Ramazan’ın “zam şampiyonu”nu yüzde 133’lük perakende fiyat artışıyla patlıcan olarak açıkladı.
TZOB’dan yapılan açıklamada, Ramazan ayı boyunca üretici fiyatı hiç artmayan patlıcanın market fiyatlarındaki yüzde 133’lük artışın şaşırtıcı ve dikkat çekici olduğu ifade edildi. Açıklamaya göre, perakende fiyat artışında patlıcanı yüzde 53’lük artışla karpuz, yüzde 26’lık artışla üzüm, yüzde 23,8’lik artışla salatalık ve yüzde 19’luk artışla domates izledi.
Domateste üretici fiyatı sadece yüzde 1,7 artarken market fiyatındaki artışın yüzde 30,5’e, üretici fiyatı yüzde 7,7 artan üzümde de market fiyatındaki artışın yüzde 34,9’e ulaşmasının dikkat çekici olduğu vurgulandı.

-ÜRETİCİ-MARKET FİYAT MAKASI AÇILDI

TZOB açıklamasında üretici ve tüketici fiyatları arasında büyük fark ortaya çıkmasında; üreticiden tüketiciye ulaşan hal, pazar ve market gibi zincirin halkalarının etkili olduğu belirtildi. Üretici ve tüketici arasındaki fiyat farkının yaş sebze ve meyvede yüzde 293’lere, kurutulmuş ürünlerde yüzde 129’lara, Baklagillerde yüzde 149’lara ve hayvansal ürünlerde yüzde 200’lere kadar çıktığına işaret edildi.
Açıklamaya göre hayvansal ürünlerdeki fiyat artışları ise tamamen üretim alanı dışındaki etkilerden kaynaklandı. Süt üretici fiyatları sabit kalırken süt ürünleri fiyatları artmaya devam ediyor. Son 20 günde süt üretici fiyatı değişmezken, marketlerde peynir fiyatları yüzde 8,1 dolayında bir artış gösterdi.

-FİYATLARI ARACILAR YÜKSELTİYOR

TZOB açıklamasında, “Ülkemizde etkin bir pazarlama organizasyonun kurulamamış olması, mevcut sistemin ise aracılar tarafından kontrol ediliyor olması, hem ürün kayıplarına hem de üretici-tüketici arasındaki makasın açılmasına neden olmaktadır” denildi. Bu yapıda, tüketicinin ödediği fiyatın üreticiye yansımadığı, bu durumdan üreticinin de tüketicinin de karlı çıkmadığı belirtildi.

Aktif haber



Bu haber 458 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,233 µs