En Sıcak Konular

Patrik duasıyla açıldı

11 Ekim 2007 11:07 tsi
Patrik duasıyla açıldı Financial Times, ABD Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi'nde Ermeni tasarısının kabul edilmesiyle ilgili olarak, ''Amerikalı parlamenterlerin Bush yönetimini hiçe saydığı ve Türk hükümetini öfkelendirdiği'' yorumunu yaptı. İşte tasarının dünya

Gazete, tasarının 21'e karşı 27 oyla kabul edildiğini ve önümüzdeki haftalarda Temsilciler Meclisi'nde oylanmasının beklendiğini hatırlattı.
 
Daniel Dombey imzalı haber yorumda, kararın, Başkan George Bush ile üst düzey yetkililerinin, Türkiye ile işbirliği ve Irak'taki Amerikan askerlerinin akıbetinin tehlikeye girebileceği yönündeki uyarılarına rağmen alındığı vurgulandı.
 
Haber yorumda, kararının ABD'nin Türkiye'yi Kuzey Irak'a geniş çaplı bir sınır ötesi operasyon yapmaması için ikna etmeye çalıştığı bir sırada gelmesine de işaret edildi.
 
"Ankara'nın kızgınlığı geçer..."
 
Oylamadan önce gazeteye açıklama yapan New Jersey 4'üncü bölge milletvekili Cumhuriyetçi Christopher Smith, "Üzücü olan modern Türk hükümetinin soykırım ifadesini reddetmesi" derken, California 27'nci bölgeden milletvekili Demokrat Brad Sherman da, "Ankara'nın birkaç gün kızgınlığını ifade edeceğini, sonra bu kızgınlığın biteceğini" savundu.
 
Gazete, Komite'nin oylamaya geçmesinden sadece birkaç saat önce Başkan Bush'un kararın çıkmasının, "NATO'da ve küresel terör ile savaşta kilit bir ülkeyle ilişkilere büyük zarar vereceği" uyarısı yaptığını anımsattı.
 
Haberde, Amerikalı yetkililerin, kararın, Temsilciler Meclisi'nden geçmesi halinde Washington'ın Türkiye'yi Irak'ın kuzeyine sınır ötesi operasyon yapmamaya ikna etmesini iyice zorlaştıracağı yönündeki ifadelerine de yer verildi.
 
Gazete, ayrıca pazar günü Türkiye'nin 13 şehit vermesinin ve terör örgütü PKK'ya karşı kamuoyu öfkesinin arttığının altını çizdi.
 
Financial Times ayrıca, Washington'ın Türkiye'yi terör örgütüyle mücadele yaklaşımında daha fazla işbirliğine yönlendirme çabalarının da ABD'nin terör örgütü ile mücadeleden sorumlu özel temsilcisi emekli general Joseph Ralston'ın istifasıyla daha da zorlaştığı değerlendirmesinde bulundu.
 
İNGİLİZ BASININDAN...
 
The Independent:
Bush ile Kongre'nin Ermeni iddialarının statüsü konusunda bir tartışma içinde olduklarına dikkati çeken gazete, tasarının periyodik olarak Washington-Ankara ilişkilerini tehlikeye soktuğunu hatırlattı.
 
Ancak bu kez ABD'nin halen hayatta olan 8 eski dışişleri bakanı ve 3 eski savunma bakanının Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'ye ortak bir mektup yazdıklarını hatırlatan gazete, diplomatik riskin de tasarının kabulü ihtimalinin de bugün her zamankinden yüksek olduğunu iddia etti.
 
Gazete, Beyaz Saray ile Kongre arasındaki zıtlaşmanın Türk hükümetinin Irak'a sınır ötesi operasyona izin vermeye yaklaştığı, olabilecek en kötü döneme denk geldiği yorumunda da bulundu.
 
Gazete, Ankara'nın tasarıyı engellemek için Washington'a yüksek seviyede bir parlamento heyeti gönderdiğine işaret etti. Gazete, Washington'daki Türk Büyükelçiliği'nin de bu yöndeki lobi faaliyetleri için ayda 300 bin dolar harcadığını öne sürdü.
 
Tasarının en çok da Temsilciler meclisi Başkanı Nancy Pelosi'yi zor durumda bıraktığını da yazan Independent, Pelosi'nin seçim bölgesi San Francisco'da büyük bir Ermeni nüfusun yaşadığına dikkati çekerken, "Kendisi de uzun süredir tasarısının kabul edilmesi yönünde çağrılar yapıyordu. Şimdi o da Beyaz Saray'a meydan okumakla geri adım atmak arasında bir seçim noktasında" ifadesine yer verdi.
 
The Guardian:
Gazete Kongre'nin, Bush'un Ermeni iddialarıyla ilgili ricalarını geri çevirdiğini, Bush'un yanı sıra ABD Dışişleri Bakanı Condoleezze Rice'ın da böyle bir kararın Ortadoğu barışına verebileceği zararla ilgili uyarılarda bulunduğunu duyurdu.
 
Ancak tasarının, Demokratların kontrolündeki Temsilciler Meclisi'nde büyük destek gördüğünü yazan Guardian, üyelerin yarısından fazlasının karar tasarısına imza atıp, destek verdiğini kaydetti.
 
Senato'nun da yaklaşık yarısının aynı adımı attığını hatırlatan Guardian, Ermeni iddialarının kaynağı konusunda okurlarını bilgilendirirken, Türkiye ile Fransa arasında geçen yıl aynı sebeple ortaya çıkan krizi de hatırlattı.
 
ERMENİ LOBİSİ "ÇOK MEMNUN"

 
ABD'deki en büyük iki Ermeni kuruluşu, 1915 olaylarına ilişkin Ermeni iddialarını içeren tasarınınTemsilciler Meclisi Dış ilişkiler Komitesi'nde kabul edilmesinden "çok memnun" oldu.
 
Amerika Ermeni Ulusal Komitesi'nin (ANCA) icra direktörü Aram Hamparian, "komitenin bu tasarıyı benimsemesi, 20'nci yüzyılın ilk'soykırımına' ilişkin Amerikalıların açıkça ve dürüstçe konuşma hakkının yerine getirilmesine yönelik anlamlı bir adım" ifadesini kullandı.
 
ANCA açıklamasında, komitenin bu adımının ardından tasarının, Temsilciler Meclisi Genel Kurulu'nda oylanmasının önünün açıldığı kaydedildi.
 
Amerika Ermeni Meclisi'nin (AAA) icra direktörü Bryan Ardounyde, "Bugün, tarihi bir gün ve bu meselede ileriye doğru kritik önem taşıyan bir adım. Komitenin üyelerine, Washington yönetiminin belli bir yönde oy vermeleri yolunda yaptığı baskıya direnmelerinden dolayı şükran uyuyorum" dedi.

ERMENİ TASARISINA KOMİTE ONAYI
 
Ermeni soykırımı iddiaları ile ilgili tasarı ABD Kongresi'nin alt kanadı Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi'nde 10 Ekim'de 21'e karşı 27 oyla kabul edildi.
 
Tasarının Genel Kurul'a aktarımı Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi tarafından yapılacak.
 
Tasarının bağlayıcılığı bulunmuyor, ancak Beyaz Saray, tasarının geçmesi halinde Türkiye'nin yaptırım uygulamasından ve Irak'taki Amerikan askerlerinin çeşitli sorunlarla karşılaşmasından endişe ediyor.
 
Bu nedenle, komitedeki oylama öncesinde de Bush yönetiminden "tasarıyı veto edin" çağrısı yapıldı. Ancak yönetimin bu çağrıları ve Türk parlamenter heyetinin Washington'daki temasları karşılık bulmadı.

Derleme: CNNTurk



Bu haber 262 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,116 µs