En Sıcak Konular

Kilisede kutsal savaş

11 Ekim 2007 09:44 tsi
Uyuşturucu, rüşvet ve seks skandallarıyla ülke gündemini meşgul eden Yunanistan Kilisesi lideri Başpiskopos'un sağlık durumu ciddiyetini korurken, 'kilise'de 'kutsal savaş' olarak adlandırılan liderlik mücadelesi başladı.

Karaciğer kanseri teşhisiyle 18 Ağustos'ta Amerika'ya giden 68 yaşındaki Hristodulos'un sağlık durumu ciddiyetini koruyor. Önceki gün uygun karaciğerin bulunmasına rağmen, karaciğer kanserinin çok sayıda metastazı nedeniyle naklin mümkün olmadığı açıklandı. Kanserin yayılması nedeniyle Hristodulos'un hayatından endişe edilirken, yoğun bakımdan çıkan Hristodulos'a kemoterapi ve lazer tedavisi uygulanması bekleniyor.

Başpiskopos'un onaylaması durumunda 1 ay sonra tedavisine Atina'da devam edilmesi planlanıyor. Yunanistan'da Hristodulos'a karaciğer naklinin gerçekleştirilememiş olması gündemin ilk sırasına otururken, Yunan Başbakan Kostas Karamanlis Hristodulos'a gönderdiği mesajla acil şifa dileğinde bulundu. Patrik Bartholomeos ise, Hristodulos'a görevinin başına dönmesi için şahsen ve Patrikhane olarak dua ettiklerini söyledi.

LİDERLİK YARIŞI BAŞLADI

Bu gelişme üzerine Yunanistan Ortodoks Kilisesi'nde Hristodulos sonrası başpiskoposluk tartışması patlak verdi. Kutsal Sinod, Yunan Kilisesi'nin 157 yıllık tarihinde ilk defa dün başpiskopossuz toplandı.

“Çoğu dul, kocaları ölmeden karalar giyer” diyerek Hristodulos'un hayatını kaybedebileceğini ima eden Zakintos Metropoliti Hrisostomos, Yunan kilisesinde Hristodulos sonrası “liderlik yarışı”nın başladığını söyledi. Diğer yandan bazı papazlar da Hristodulos'un istifa etmesini istedi.

Yunan gazetelerin çoğu Hristodulos sonrası döneme ilişkin öngörülerde bulunurken, “Kilisede kutsal savaş”, “Kilisede bıçaklar çekildi”, “Doktorlar ve despotlar arasında Bizans oyunları” gibi manşetlerle çıktı. Önümüzdeki günlerde tartışmanın alevlenmesi bekleniyor.

Sabıkası kabarık

Yunanistan'da geçen yıl kilise, Hristodulos ile metropolitlerin adının karıştığı uyuşturucu, rüşvet ve seks skandallarıyla ülke gündemini uzunca bir süre meşgul etmişti. Yunan halkının çoğunluğu, Başpiskopos Hristodulos'un istifasını istemişti. Hristodulos, 1998 yılında Atina başpiskoposu seçildikten sonra Türkiye ve Türk düşmanlığıyla sık sık gündeme gelmişti. Türkleri barbarlıkla suçlayan Hristodulos, Türkiye'nin AB üyeliğine de karşıydı. Hristodulos'un patrikle arası iyi değildi.

yeni şafak
 



Bu haber 494 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,496 µs