En Sıcak Konular

Gökten inip yok edecekler!

11 Ekim 2007 09:19 tsi
Gökten inip yok edecekler! Hükümet, tezkere hazırlıklarına başladı. Olası bir sınır ötesi harekatın nasıl yapılacağı sorusu gündemde. Yapılan çeşitli planlar arasında, bordo berelilerin katılacağı uçarbirlik operasyonları da var..

Hükümetin tezkere hazırlıklarına başlaması üzerine gözler olası bir sınır ötesi harekatın nasıl yapılacağına çevrildi. Planlar arasında Bordo Bereliler’in de katılacağı “uçarbirlik operasyonu” seçeneği öne çıkıyor.

1. PLAN: Önleri kesilecek

Aktfihaberde verilen bilgiye göre, Uçarbirlik dünyanın sayılı orduları tarafından gerçekleştirilebilen bir harekat türü. 1 tabur, 1 tugay seviyesinde askeri birliğin helikopterler ile belirli bir noktaya taşınması ve o noktadan ani harekat yapılması ile tamamlanır. Özellikle dağlık bölgelerde ve ulaşımın güç olduğu bölgelere bir anda büyük birlik sevkiyatının gerektiği durumlarda vazgeçilmezdir. Gece yapılması çok önemlidir ancak büyük bilgi, deneyim ve teçhizat gerektirir. Bu harekat “bordo bereliler” olarak adlandırılan Özel Kuvvetler Komutanlığı tarafından icra edilebiliyor. Helikopterlerle sevk edilen birlikler Kandil’deki PKK’nın ana kampına farkettirmeden sızıp ve operasyonu tamamlayıp yine helikopterlerle dönebilir.

2. PLAN: Şok hava baskını

Askerlerin çok seçenekli sınırötesi operasyon planları bahar aylarından bu yana karargahta hazır tutuluyor. Seçeneklerden biri başta Kandil Dağı olmak üzere PKK kamplarına savaş uçaklarıyla hava saldırısı düzenlenmesi. Bu seçenek hayata geçirilirse, savaş uçakları PKK kamplarını bombalayıp üslerine geri dönecek. Hava harekatları şok baskınlar şeklinde kamplar temizleninceye kadar devam edecek.

 3.PLAN: Karadan riskli

Sınıra kuş uçuşu 100 kilometre mesafedeki Kandil Dağına kara birlikleriyle harekat düzenlenmesi riskli görülüyor. Birliklerin bu kadar derinlere inmesi halinde, peşmergeyle ve hatta Irak’taki koalisyon güçleriyle çatışması zorunlu hale gelebilir. Bu nedenle Irak’ın derinliklerine uzanan bir kara harekatı son seçenek olarak değerlendiriliyor.

 4. PLAN: Sınırda temizlik

Kara harekatını daha risksiz kılabilecek bir yöntem üzerinde de duruluyor. Sınırın hemen öte tarafına zırhlı araçlar ve komando birlikleriyle operasyonlar düzenlenerek, Türkiye’ye girip çıkan teröristlerin temizlenmesi düşünülüyor. Ancak yine de, zorlu kış koşulları nedeniyle bu tip kara operasyonlarının da yüksek risk taşıdığına dikkat çekiliyor.

Sakık’ı da onlar yakalamıştı

1998’de Şemdin Sakık’ı Irak’ın derinliklerinden alıp geldiklerinde ünlerine ün katan Bordo Bereliler, TSK’nın en seçkin birliği. Birlik, subay ve astsubaylardan oluşuyor. Personele 3 yıl süren ve her koşulda hayatta kalmayı, savaşmayı içeren ağır bir eğitim veriliyor. Bordo bereliler yurt içinde ihtisas, yurtdışında ABD komundolarının Ranger eğitimine gönderiliyor. Karargahları Ankara’nın Gölbaşı ilçesinde bulunuyor. Bordo Berelilerin 30 bin feetlik yüksek irtifa paraşütleri, 1200 derece sıcaklığa 60 saniye süreyle dayanıklı giysileri, bomba arama robotları, 2 bin 400 metreden nokta atış yapabilen silahları bulunuyor. Yüksek irtifadan paraşütle onlarca kilometre ötedeki bir noktaya sessizce süzülüp inebiliyorlar

Irak yönetimi: Habersiz sınırötesi olmaz

Irak İçişleri Bakanlığı ise Türkiye’nin Irak hükümetinden habersiz olarak Irak topraklarında PKK’ya karşı operasyon düzenleyemeyeceğini söyledi. Bakanlık yetkilisi Abdülkerim el-Kinani, Türk ordusunun Irak topraklarına girmesi durumunda bunun “Irak’ın egemenliğine yapılmış olan bir tecavüz” olacağını da belirtti.

"İş, çıkılmaz bir hal alır "

Kürt yönetimi, "denetimleri altındaki toprakların, üs olmasına izin vermeyeceklerini" açıkladı

IRAK Kürdistan Demokrat Partisi (IKDP) lideri Mesut Barzani’nin danışmanı Fuad Hüseyin, denetimleri altındaki toprakların komşu ülkelere saldırılar için üs olmasına izin vermeyeceklerini belirtirken, Türkiye’nin olası sınır ötesi operasyonunun her şeyi içinden çıkılmaz hale getireceğini öne sürdü. Hüseyin sorunun “Türkiye ile Irak Hükümeti ve Kürt yönetiminin masaya oturması ile sağlanabileceğini” iddia etti.



Bu haber 441 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,399 µs