En Sıcak Konular

Londra’daki Guantanamo

11 Ekim 2007 09:13 tsi
Londra’daki Guantanamo
Eski Guantanamo mağdurlarından olan Ebul Beşer Ali ve Ebu Mumin kendilerini gönüllü olarak bir kafesin içinde zincirletti.

Washington'un Guantanamo'daki şüphelileri tuttuğu insanlık dışı ortamları kamuoyuna sergileyebilmek için, iki İngiliz Müslüman Ramazan boyunca ailelerinden ve işlerinden uzak kalma pahasına da olsa, Londra'nın doğusundaki Whitechapel'de kendilerini gönüllü olarak zincire vurdu.

Eski Guantanamo mağdurlarından olan Ebul Beşer Ali ve Ebu Mumin kendilerini gönüllü olarak bir kafesin içinde zincirleterek, Guantanamo'da yaşanan insanlık dışı muamelelere dikkatleri çekmek istiyorlar.

Her ikisi de kanunsuz bir şekilde Guantanamo'da esir hayatı yaşayan iki İngiliz, milliyetleri veya inançları ne olursa olsun, bu şekilde muameleye maruz kalan insanların insanca muamele görmesi ve suçluluğu ispat edilenleri hapiste tutmalarının gerektiğini belirtiyorlar.

"Gizli Esirler" diye adlandırılan bir grup tarafından organize edilen bu olayla Guantanamo'daki esirlerin yaşam koşullarının insani bir hale getirilmesi hedefleniyor.

Küba'nın Guantanamo üssünde insanlık suçu kampında halen 340 civarında esir bulunuyor. Pentagon, yaklaşık 445 civarında esiri diğer ülkelere transfer etti.

İngiliz desteği

Bu, protesto şeklini yerel polis teşkilatıyla konuşarak planladıklarını belirten Ali, her şeyin usulüne uygun yapıldığını söyledi.

Bu olayın birçok insan hakları ve sivil toplum örgütüyle istişare edilip, şekillendiği ifade ediliyor. Bu kuruluşlar arasında Terör Çalışmaları Merkezi (CFSOT), Avrupa İslam Forumu (IFE), Kafes Mahkumları, 1990 Vakfı gibi bir takım isimler yer alıyor.

Gayri Müslimlerden gelen destekler karşısında şaşkınlığını gizleyemeyen Ali, onların dilekçe imzalayarak ve yardım için bağış yaparak destek olmalarından övgüyle bahsediyor.

Ali, "Bu İngiliz halkındaki adalet duygusunun açık bir ifadesidir ve onlara çok teşekkür ediyoruz. Yanımızdan geçenlerin bazıları küfür etse de bunlar azınlık" dedi.

Guantanamo insanlık ve hukuk dışı uygulamalarıyla, içinde yüzlerce insanı esir eden ve yaşanan açlık grevleri ve intiharlardan sonra tüm dünya tarafından kınanan bir yer.

"Gizli Esirler' grubunun sözcüsü Abdurrahman Sati, beş yıldan fazladır hiçbir insani bakım görmeyen mahkûmların olduğunu ve bunlara tam bir cehennem hatayı yaşatıldığını söylüyor.

Bu protestonun verdiği mesajı desteklemeyen İngilizler de bulunuyor. Bunlardan biri "bu tarz şeyler olmaması lazım. Bu insanlar şeytanın destekçiliğini yapıyor, gözaltında olanlar hep terörist ve orada kalmayı hak ediyorlar" dedi.

dunyabulteni



Bu haber 211 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,857 µs