En Sıcak Konular

Bordo bereliler girecek!

11 Ekim 2007 08:11 tsi
Bordo bereliler girecek! Genelkurmay, Irak içine yapılacak her türlü askeri operasyon için Meclis’ten tezkere geçmesi gerektiğini bildirdiği hükümete hazırlanan 4 ayrı seçeneği de sundu. Genelkurmay'ın her türlü şartları değerlendirerek yaptığı çalışmalarda öne çıkan olası

Erdoğan’ın dün yaptığı açıklamaya göre, K. Irak’a yönelik sınır ötesi operasyonu içeren tezkere Dışişleri Bakanlığı’nda hazırlanarak, TBMM’ye sunulma aşamasına geldi. Dışişleri ve Genelkurmay yetkilileri dün bir araya gelerek hükümetin istediği doğrultuda bir yıl süreli tezkere hazırlandı ve hükümete sunuldu.

Tezkerenin TBMM’den geçmesinden sonra hükümetin vereceği siyasi direktif doğrultusunda, Genelkurmay Başkanlığı’nın üzerinde çalıştığı seçenekler değerlendirilecek. Genelkurmay’ın her türlü şartları değerlendirerek yaptığı çalışmalarda öne çıkan olasılıklar şöyle:

1- KOLORDU OPERASYONU: Türk birliklerinin sınırın 5-10 kilometrelik bölümüne girip sınırı kontrol altına alması olarak düşünülüyor. Ancak mevcut uluslararası şartlar ve Irak’ın içinde bulunduğu durum nedeniyle bu seçeneğin uygulanması çok zor görülüyor.

2- GİR, AL, GETİR:: Özel harekatçıların havadan helikopter desteği ile yapacağı bu nokta operasyonlarda, terör örgütünün Irak’ın kuzeyinde tespit edilen yuvalarının dağıtılması planlanıyor. Bu operasyonlar terörist unsurların ölü veya diri ele geçirilip, sağ olarak yakalananların Türkiye’ye getirilmesini de içeriyor.

3- HAVA OPERASYONU: Kandil Dağı’nın ana hedef olacağı bu operasyonlarla, terör örgütüne özellikle psikolojik olarak ağır darbe vurulacağı belirtiliyor.

4- KARMA OPERASYON: Hava ve kara unsurlarının birlikte yapacağı operasyonlar asker ve sivil kanat içinde en ağır basan olasılık olarak değerlendiriliyor. Bu tür operasyonun, hedefleri en kısa sürede bertaraf etme ve amaca ulaştıktan sonra Türkiye topraklarına kısa süre içinde geri dönme imkanı sağlayacağı ifade ediliyor.

ABD ASKERİ ÇIKARSA: Hükümet bu seçenekleri değerlendirip, Genelkurmay, Dışişleri ve Maliye’den iletilen bilgiler doğrultusunda, "maliyet-fayda" analizi yapacak. Olası operasyonun çapı belirlenecek. Ayrıca Türk askerinin bölgede Peşmergeler ve ABD güçleri ile karşılaştığında ne şekilde davranacağı netleştirilecek.

Hürriyet



Bu haber 1,043 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,177 µs